facebook youtube rss
2018. november 10. | 09.39

90 éve született Ennio Morricone

Ennio Morricone Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas olasz zeneszerző, 1928. november 10-én született Rómában. Ő a 20. század egyik legnagyobb hatású és legismertebb filmzeneszerzője, több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül a legismertebbek a Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz, és a Csúf, A profi, A misszió, és az Aki legyőzte Al Caponét.

Ennio Morricone 12079 0

Pályakezdés

Édesapja, Mario Morricone trombitás volt különféle együttesekben, édesanyja, Libera Ridolfi pedig egy rövidáruboltot üzemeltetett. A házaspárnak összesen öt gyermeke született, de közülük csak Ennio követte a zenei pályát. A fiú első tanára édesapja volt, és a trombita szeretete később is megmaradt. Hatévesen kezdett el zenét komponálni. Édesapja főként éjszakai bárokban lépett fel hangszerével. Megesett olykor, hogy a kis Morricone, fiatal kora ellenére helyettesítette apját éjszakánként. Tanulmányait a Santa Cecilia Konzervatóriumban végezte, amely nemcsak Olaszország, hanem az egész világ egyik legfontosabb zenei oktatási intézménye. A konzervatóriumba 12 évesen vették fel, a négy évesre tervezett összhangzattan-programot fél év alatt teljesítette, és már 1946-ban végzett. Konzervatóriumi évei során Morricone kissé kilógott a sorból, mivel trombita szakos hallgatóként zeneszerzőnek készült és ezt a szándékát nem igazán nézték jó szemmel a tanárai. A nappali tanulás és az éjszakai zenélés mellett Morriconét könnyűzenei hangszereléshez is felkérték, ezt azonban eleinte titkolta szülei előtt. Azonban mikor számos sláger került ki kezei alól, kiderült a dolog, és ekkor Morricone egy ideig híresebb hangszerelő volt, mint zeneszerző.

images

A pályakezdő Morricone

1947-ben alkalmazták színházi zeneszerzőként, és 1954-ben zeneszerzői végzettséget is szerzett. 1958-ban munkákat kapott olasz televíziónál, a RAI-nál, de hamarosan kilépett a televíziós társaságból. Eleinte színdarabok zenei rendezőjeként dolgozott; és csak 1955-ben kezdett filmzenéket írni. 1956-ban házasodott meg, felesége Maria Travia lett. Négy gyermekük született: Marco, Alessandra, Andrea, Giovanni. Morricone családcentrikus és egyszerű ember, aki mind a mai napig szülőhazájában, Olaszországban él, annak ellenére, hogy a tengerentúlon felajánlottak neki egy minden igényt kielégítő Beverly Hills-i otthont. Feleségét minden fellépésre magával viszi.

A jó, a rossz és a csúf

Filmzenei karrier

Filmzenei karrierje 1961-ben kezdődött. Tehetségére hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Az igazi ismertséget Sergio Leonéval való munka hozta meg számára. Pályája kezdetén elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét. Leone olyan filmjei számára írt zenéket, mint az Egy maréknyi dollárért, vagy a Volt egyszer egy vadnyugat (1968). Leone több teret engedett filmjei során a zenének, mint más rendező.

Volt egyszer egy Vadnyugat

Morricone munka közben nem használja a zongorát, nem a zongorajátékot osztja szét hangszerekre, mint a legtöbb zeneszerző, hanem rögtön partitúrát ír. Módszerei közé tartozik még, hogy zenéinek magvát a film első nézése során, annak hatására még a vetítőteremben felvázolja, s e köré írja meg a többi zenei részletet. A hatvanas és a hetvenes évek során Olaszországban nemigen készült film nélküle. Akik eddig vele dolgoztak, azt állítják, hogy precizitása már szinte matematikai pontosságú, öntudatos, lelkiismeretes művész, és a keverőszobában ugyanúgy otthon van, mint a karmesteri porondon.

1980 után számos filmes felkérést elutasított vissza. Egyik oka az volt, hogy filmzenéi miatt a többi oldala elhomályosult. Az amerikai felkéréseket viszont nem ezért utasította el, hanem mert általában annyit kapott volna, mint a leggyengébb ottani zeneszerző, és ezt méltóságon alulinak tartotta. 1986-ban A misszió zenéjének megírása után gázsija azonban az egekbe ugrott, és ő is visszatérhetett a külföldi piacra. Ennek a filmnek a zenéjét először elutasította, aminek oka az volt, hogy túl erősnek találta a képsorokat ahhoz, hogy vele egyenrangú zene születhessen. Végül azonban annyira magával ragadta a film, hogy elvállalta, és hatalmas sikert aratott vele. Oscar-díjra is jelölték, de nem ítélték neki.

A misszió

A western műfaján kívül filmdrámákhoz, történelmi filmekhez is írt zenét, mint a Sacco és Vanzetti, Galileo Galilei, vagy kalandfilmekhez, mint A Szahara, és a Vörös Szonja című filmekhez. Koltai Lajos operatőrrel háromszor dolgozott együtt: a Maléna, Az óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság című filmek felvételekor, utóbbi zenéjét a Magyar Rádió 22-es stúdiójában vették fel. Több lemezét is kiadták.

A meghatározó filmes karrierje mellett számtalan országban vezényel és irányít időnként zenekarokat nagy siker mellett. Így dolgozott már spanyol, brazil, német, angol, bolgár és magyar zenekarokkal is. Magyar vonatkozásban jelentős, hogy több kontinenst érintő turnéjára a Győri Filharmonikus Zenekart kérte fel kísérőnek.

A profi

Ennio Morricone Budapesten

2019. január 23-án újabb nagyszabású koncertet ad Budapesten az idén 90. születésnapját ünneplő Ennio Morricone. A világ talán legnagyobb hatású filmzene szerzője tavaly még úgy gondolta, a jövőben a turnék helyett zeneszerzői munkásságára kíván fókuszálni. Ennio Morricone számára hatalmas élmény volt a 60 Years of Music World Tour, amelynek keretében tavaly Budapestre is ellátogatott. Bár eredetileg az t tervezte, hogy visszavonul a turnéktól, érezve a közönség szeretetét és a nagysikerű koncertek hangulatát, meghozta a döntést: egy rövid, exkluzív koncertsorozat erejéig visszatér a színpadra. A hat európai várost, köztük a magyar fővárost is érintő Ennio Morricone 90th Celebration Concert koncertsorozaton ezúttal is a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar kíséri a zeneszerzőt.

Források:
Ennio Morricone
Születésnapi koncert  

Képek:
Ennio Morricone
Pályakezdő Morricone

Még több zene:
https://www.youtube.com/watch?v=d2p1sXQPuMA
 - A profi
https://www.youtube.com/watch?v=57c5XfX0Q4Y - A profi
https://www.youtube.com/watch?v=9g7-jPmKS0I - Aki legyőzte Al Caponét

Tovább a kategóriában: « Konrad Lorenz Rodin »

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás