facebook youtube rss
2018. november 20. | 11.04

120 éve született René Magritte

René Magritte belga szürrealista festőművész, 1898. november 21-én született Lessines-ben, a huszadik század egyik legkülönlegesebb és legünnepeltebb művésze volt. Képei gyakran paradoxonhoz vezetnek, szépségük és egyszerűségük miatt gyönyörűek, de egyben nyugtalanító érzést is okoznak, néha szinte provokatívak. Magritte bizarrul csapongó képzelete ötvözte a rettegést, a veszélyt, a komikumot és a titokzatosságot. Műveiben sajátos jelképrendszert használt, kirajzolódik bennük egyfajta hármasság, a szürrealizmus, az impresszionizmus hatásai, és a realizmus. Festményei „képolvasásra” késztetnek bennünket, olyanok, mint a képi feladványok, melyek mondanivalóját meg kell fejteni és meg kell érteni. Magritte személyiségében, így a képein is tükröződik az intelligencia, a filozófikus gondolkodás, az ironikus humor, a talányosságra és a játékosságra való képesség. „Mi a szürrealizmus? Kakukktojás, amit René Magritte a fészekbe le képes rakni.” – mondta róla André Breton.

15 22

A kész csokor

Gyermekkor

René Magritte Leopold Magritte legidősebb fiaként született. Anyja kalaposnő, apja szabómester volt. Ha ránézünk a képeire, talán jobban érthető, miért látjuk oly gyakran a művészt kifogásolatlan öltönyben és keménykalapban. A festményein is sűrűn visszatérnek ezek a motívumok. Első rajzóráit 1910-ben vette. Életének meghatározó tragédiája, hogy tizennégy éves volt, amikor anyja 1912-ben öngyilkos lett, és a Sambre folyóba vetette magát. Magritte jelen volt a holttest kiemelésénél, anyja lebegő holttestének képe, arcát takaró ruhája ihlethette 1927-1928 közti festménysorozatát, melyeken az arcok anyaggal takartak, bár Magritte maga nem kedvelte ezt az értelmezést.

0003. szerelmesek ii. 1928

Szerelmesek

Első munkái
Brüsszelben, az Académie Royal des Beaux-Arts -ban tanult két évet, 1918-ig. 1922-ben elvette Georgette Bergert, akivel már gyerekkora óta ismerték egymást. Magritte egy tapétagyárban dolgozott, poszter- és hirdetéstervezést végzett. 1926-ban aztán szerződést kötött a brüsszeli Galerie la Centaure-ral, ami lehetővé tette, hogy minden idejét a festésnek szentelje. 1926-ban készítette el első szürrealista festményét, az Elveszett zsokét (Le jockey perdu). 1927-ben rendezte első kiállítását Brüsszelben, túlnyomórészt absztrakt művekből, a kritikusok szörnyülködtek a képek láttán.Kiteljesedés
Sikertelenségétől depressziósan Magritte Párizsba költözött. Itt élt 1927 és 1930 között. Megismerkedett Giorgio de Chiricóval, a metafizikus festővel, aki nagy hatást tett rá. Ahogy a Galerie la Centaure bezárt, visszatért Brüsszelbe. Akkoriban ez a város a kultúra iránt érdeklődő baráti körök találkozóhelye volt. Itt ismerkedett meg André Bretonnal, akinek szürrealista baráti köréhez tartozott Paul Éluard, Joan Miró, Hans Arp is. Később Salvador Dalíval is ismertséget kötött. Öccsével ügynökséget alapított, ez jelentette a megélhetést számára. Apja 1928 augusztusában hunyt el.

13476

Biankó

1929 és 1966 között több újság és lap szerkesztője volt, több rövidfilmet is forgatott. Az impresszionisták felé orientálódott továbbra is. Belépett a belga kommunista pártba; majd hamarosan kilépett onnan, és előadásokat tartott saját munkáiról.
Belgium német megszállása alatt a második világháború során Brüsszelben maradt, ami szakításhoz vezetett Bretonnal. Ebből az időből való munkáin régi pesszimizmusát és erőszakos hangvételét látjuk viszont.
New Yorkban képeit két retrospektív kiállításon mutatták be: először a MOMA-ban 1965-ben, majd a Metropolitan Múzeumban 1992-ben.
Magritte hasnyálmirigyrákban halt meg 1967. augusztus 15-én. Schaarbek-i temetőben, Brüsszelben temették el.

rene magritte misztikus vilaga locker dome

Magritte misztikus világa

Misztikus világa
A nyilvánosság érdeklődése az 1960-as években nőtt meg jelentősen művei iránt. Képzetei különösen a pop-art, a minimalista és a konceptualista művészeket ihlették meg.
Tökéletes, technikás munkái gyakran jelenítenek meg egyszerű tárgyakat szokatlan kontextusban, új jelentést kölcsönözve a megszokott dolgoknak. A tárgyak reprezentációs használata, másként, mint aminek látszanak, tipikus technika nála. Egy alma, egy pipa, egy Bowler kalap, a függöny, a tojástartó, a tojás, és az oroszlán képe, visszatérő formák nála.

Magritte például a gyümölcsöt realisztikusan ábrázolta, majd belső felvételt készített róla, vagy keret eszközként alkalmazza, hogy ezzel is tagadja, a tárgy valódi alma voltát. Művészete a szürrealizmus reprezentatívabb stílusa például Joan Miró automatikusabb stílusához képest. A fantasztikumból hozzáadott elemek munkáit elméssé és érdekessé teszik. Más híres festmények szürrealista változatát is elkészítette.

philosophy in the bedroom 19471.jpgLarge

Filozófia a hálószobában

Magritte rock albumokon, filmekben, játékokban

Az 1960-as években a Magritte munkái tudatformálóan hatottak a nagyközönség számára is. Az egyik út, az egyes rock albumok borítóin szereplő reprodukciók voltak. Korai példák Jeff Beck csapatának 1969-es Beck-Ola albuma, melyen a „Listening room” című festmény szerepel.  A JethroTull együttes említi Magritte-ot az 1976-os dalszövegében, és Paul Simonnak „René és Georgette Magritte kutyájukkal a háború után” címmel dala jelent meg az 1983-as albumán. Paul McCartney híres Magritte rajongó, sok festményének tulajdonosa is, állítása szerint Magritte festményei inspirálták arra, hogy a Beatles média cégének az Apple nevet adják.

Számos filmben tűnnek fel Magritte által inspirált képzetek. A szép fogolynő (La Belle captive), Alain Robbe-Grillet 1983-as filmje nemcsak címében utal Magritte azonos című festményeire, hanem gondolatilag is szorosan kötődik hozzájuk. A 2004-es I Heart Huckabees filmben Magrittera utal, ahogy Bernard Jaffe (Dustin Hoffman) bowler-kalapban jelenik meg.

Magritte „The Treachery of Images” festménye egy rég elfeledett játékra emlékeztet: LJ Smith „A keresés” című regényében a kép és a valóság különbsége lesz a kulcs az egész konfliktus megoldásában. Ugyanő inspirálta a „Loathing királyság” online játékának egy képét.

Források:
Román József: René Magritte. Budapest: Corvina Kiadó, 1981.

Képek:
A kész csokor
Szerelmesek
Biankó
Magritte mágikus világa
Filozófia a hálószobában

Tovább a kategóriában: « Rodin Gross Arnold »

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás