facebook youtube rss
2018. november 23. | 06.50

Gross Arnold

Gross Arnold a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas grafikus, 1929. november 25-én született Erdélyben, Tordán. Megtalálta azt a klasszikus műfajt, a rézkarcot, amely leginkább megfelelt alkatának, gondolatainak kifejezésére. Jellegzetes színezési technikájának köszönhetően minden egyes nyomata különbözik a többitől. Képeit a csodálatos, gyermeki mesevilág jellemzi, ahol mindig süt a nap, virágüzletekkel és játékokkal teli. Műalkotásaiban az ember része a természetnek, képeivel szépet, örömet nyújt, egy mesevilágot, amiben nincs semmi hátborzongató vagy borús.

11096554 652185588215075 5737267300821025309 n

Madarak és virágok

Gyermekkor

Édesapja, Gross Károly maga is festőművész és rajztanár volt, főleg akvarelleket és olajképeket készített, ő volt a kis Arnold első tanára. Korai akvarelljei rendkívüli tehetségről és kompozíciós-, valamint kolorista készségről tesznek tanúbizonyságot. A gyermek Arnold amikor csak tehette kint sétált a szabadban a fák között, a réteken, figyelte a madarak röptét és élvezte a kertjük végében levő kamilla illatát. Az iskolában gyenge tanuló volt, főleg a reál tárgyak okoztak problémát számára. A család 1940-ben Nagyváradra költözött, ő pedig 1947-ben átszökött Romániából Magyarországra.

Tanulmányok

Először az Iparművészeti Főiskolán tanult, de 1949-ben a grafikai tanszék átkerült a Képzőművészeti Főiskolára, ezért ott folytatta tovább tanulmányait. 1948-tól Lendvay utcai Madách Imre népi kollégium lakója lett. Kiváló mesterei voltak mindkét főiskolán: Hincz Gyula, Kádár György, Konecsni György, Koffán Károly. Tanárai abban is segítették, hogy ösztöndíjat kapjon, és hogy el tudjon jutni a budakalászi művésztelepre. A főiskolai évei alatt a Szépművészeti Múzeumban behatóan tanulmányozta a régi mesterek, különösen Rembrandt és Dürer rézkarcait, s maga is ezt a műfajt kezdte művelni. Ennek nyomán Gross Arnold műveit páratlan technikai tudás, finom vonalvezetés, összefogott kompozíció és tartalmi-formai tisztaság jellemezte. 1953-ban szerzett diplomát.

Egyéni stílusa

A főiskola után egy szűk albérletben lakott, kevés hely jutott a munkájának, műterme az egyetlen asztala volt. Az önálló kis lakásába hozzá költözött a főiskolán utolsó éves Kondor Béla. Gyakori vendég volt nála Würtz Ádám, feljárt hozzá Gyulai Líviusz és Szabó Vladimir is.  Az 1950-es években alakította ki egyéni, senki mással össze nem téveszthető stílusát. Művészete a rézkarc teljes megújításán alapszik. A korábbi egyhangú, fekete-fehér műveket a szivárvány színeiben pompázó, sodró lendületű, mégis nyugalmat és harmóniát árasztó képek váltották fel. Rézkarcain egyetlen négyzetmilliméternyi terület sem maradhat szabadon, a lapokat sajátos tündérvilágának városai és lakói népesítik be. Reális elemekből alkot irreális, a szürreálison is túlnövő világot. Valós részletekből felépített, sokszor látomásosnak tűnő világa már-már groteszkbe hajlik, de képein nyoma sincs torz vagy deformált alakoknak. A képek látszólagos zsúfoltsága nem hat zavaróan, inkább egy díszes karácsonyfára emlékeztetnek. Mindez az összefogott kompozíciónak, kivételes, szinte organikus egységbe olvadó belső koherenciának köszönhető.

gross2

Színház

Tündérvilág és városképek

A tájképek és a fák a rembrandti hagyományt folytatják. A rezzenéstelen, örök békét sugárzó tájban azonban előtűnnek a leheletfinom tündéralakok, hol az égen, hol a távoli messzeségben. Gross Arnold fái szinte meditációs képeknek nevezhetők. Időn és evilágon túli bölcsesség szunnyad ezeréves kéregráncaik között. A virágok már pajkos lányokká alakulnak át, s ezzel kezdetét veszi a Gross-féle tündérvilág. A kertek átmenetet képeznek a természet alkotta és az ember szelídítette világ között. Beengedik a természetet, de ez már az emberek rendezett világa. Ezenfelül szimbolikus értékkel bírnak, elég csak az Édenkertre vagy a tiltott-titkos kertekre gondolni. A városképek egyszerre mutatják be ismert és elképzelt utcáinkat, múltunk tereit, jelenünk házait és jövőnk sugárútjait. Olyanok ezek a lapok, mint az egymásra exponált film vagy a kirakatüvegben látszó tükörkép, amelyben feltűnik civilizált környezetünk, de önmagunk képe, sőt jól elrejtve a mester önarcképe is.

500747118 137

Kék álmok városa

Ars poeticája

A klasszikus kompozíciók közül a legismertebb a Beszélgetések a barátságról, amely már témájánál fogva is egyik legjelentősebb műve. Főként tájképeiben, de egyéb műveiben is hű marad a természethez. Az utóbbi időkben színpompás ásványokat gyűjt, amelyek nagy hatással vannak rézkarcai színezésére is. Ars poeticája, hogy annyi baj, gond, bánat és szörnyűség vesz körül minket a világban, nem szabad azt még a művészetbe is beengedni. Szerinte a művészet arra való, hogy felmutassa a szépet, a maradandó emberi értékeket, ezáltal könnyítve lelkünkön, és remélhetőleg jobb emberré téve bennünket.

arnoldo 591b77bdc6911

Beszélgetések a barátságról

Elismerések

Több egyéni kiállítása volt Magyarországon, de neve a külföldi közönség körében is ismerősen cseng, hiszen többször állított ki Rómában, Tokióban, Amszterdamban, Londonban, Los Angelesben, Hamburgban és Bécsben. Szerette a kis mechanikai szerkezeteket, a kis játék mozdonyokat, melyek időnként kiállításain is szerepeltek.

Munkásságáért 1955-ben és 1967-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott, 1966-ban és 1968-ban a Krakkói Grafikai Nemzetközi Biennálén nemzetközi első díjat kapott, képeit megvásárolta a varsói múzeum.

origin 5b61907fc422a

Kertvárosi álom

1987-ben érdemes művész lett, 1995-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. 2008-ban a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. Nagyméretű kompozíciói közül a Művészek kertje a Hotel Duna Intercontinentalban, a Kertvárosi álom pedig a Buda Penta Hotelben található. 2014-ben lett a Nemzet Művésze.

Könyvei is nagy sikert arattak, az Adamis Annával közösen készített Versek és képeket, valamint az 1985-ben megjelent Gross Arnold emlékkönyve szinte pillanatok alatt elfogyott a boltokból. 

vers

Galéria és kávézó

A Gross Arnold Galéria fő célkitűzése a művész emlékének ápolása. A Bartók Béla úti hangulatos kis hely 2014-es megnyitása óta már számtalan érdekes grafikával gazdagodott a gyűjtemény, törekedve egy minél teljesebb, átfogó képet adni Gross Arnold művészetéről, életművéről. Az Arnoldo Galéria és Kávézó megnyitón még ott volt Gross Arnold, de alig fél év múlva, 2015. január 22-én hunyt el Budapesten. 

arnoldo01

Arnoldo Galéria és Kávézó

Források:
Nádor Tamás: Múzsák és mesterek: Párbeszéd művészekkel. Budapest: Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó, 1984.
Zádor Anna, Genthon István (szerk.): Művészeti lexikon. 2. köt. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1966.

Képek:
Madarak és virágok
Színház
Kék álmok városa
Beszélgetések a barátságról
Kertvárosi álom
Versek és képek
Arnoldo Galéria és Kávézó

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás