facebook youtube rss
2018. december 07. | 06.59

Bernini

Giovanni Lorenzo Bernini olasz építész és szobrász, 1598. december 7-én született Nápolyban. A reneszánsz egyetemesség utolsó fontos alakja és az első sokoldalú barokk mester volt. Michelangelo zsenialitását és Rubens szervezőkészségét ötvözte magában, pályáját siker övezte. Egyesek, mint zsenit tisztelték, mások viszont ítélkeztek fölötte, mert elvetette a mértékletességet és harmóniát, közömbösen senki nem viseltetett iránta. Technikai tudását még azok is elismerték, akik nem rokonszenveztek vele. Azok a pápák és királyok, akiknek dolgozott, tisztelettel vették körül, és bőkezűen díjazták. Bernini rendező volt az események és a művészet nagy barokk színpadán.

Apollo Daphne September 2015 1a

Tanulóévek

Bernininek az apja volt a tanítómestere, Pietro Bernini. Pályafutását alig tizenkét éves korában kezdte apja szobrászműhelyében, segédként. 1605 körül a család Rómába, a kereszténység fellegvárába költözött, ahol a kis Giovanni a híres Scipione Borghese védőszárnyai alá került, s akit ámulatba ejtett a fiú korát meghazudtoló tehetsége. Mellszobrokon kívül márványból faragott szoborcsoportokat, melyeket később, az 1620-as években pártfogója, a bíboros megrendelésére készített: Proserpina elrablásaDávid, és az Apollón és Daphné. Ezek az alkotások korán érett tudásról tanúskodnak, természetességgel és mozgalmasságukkal megkapó művek. Bernini a szokatlant szerette ábrázolni műveiben: kicsavart mozdulatot, szabálytalan, bonyolult testtartást, az összeszorított ajkakat, mindezek mozgalmas, diszharmonikus összhatást keltenek.

200px Gian Lorenzo Bernini self portrait c1623

Önarckép

Bernini, az építész és a szobrász

VIII. Orbán pápa uralkodása alatt Bernini Róma legtekintélyesebb művésze lett az építészet terén is. 1629 óta lett a római Szent Péter-bazilika építésze. 1633-ban fejezte be a kupola alatt emelkedő hatalmas, közel 30 méter magas, aranyozott bronz tabernákulumot, amely csavart oszlopokon emelkedő baldachinjával megkapó módon élénkíti az óriási belső teret.

Alexa Róma 2008 okt 1017

Szent Péter bazilika belső terének részlete

Egyik legnagyszerűbb szobrászati műve a VIII. Orbán pápa síremléke a római Szent Péter templomban. Kompozícióban, felfogásban újszerű mű, a barokk szobrászat legfontosabb alkotásainak egyike. Híres részlete a csontváz képében ábrázolt Halál. Szobrainak hosszú sora keletkezett ebben az időben, Borghese bíborosé, Costanza Buonarellié és sok más előkelőségé. Pompás dekorációk hosszú sorát állította elő, a leghíresebb közöttük a római Santa Maria della Vittoria-templom Cornaro-kápolnájának kiképzése. Az oltáron Bernini legjellemzőbb szobrászati műveinek egyike, a színpadiasra komponált, Szent Teréz extázisa nevet viselő alkotás. Az illuzionisztikusan kiképzett loggiában a Cornaro család tagjai kaptak helyet. A jelenet Szent Terézt örökíti meg és az isteni szeretet nyilát tartó angyalt. A történet hitelesítése bibliai alapokon nyugszik. Bernini azt mondta, hogy „ez a legszebb mű, amely valaha is kikerült a keze alól”. A jelenet ábrázolása megfelelt a kor vallásos érzületének, és az esztétikai ízlés keretein belül maradt.

477723 685500819 big

Szent Teréz extázisa

Köztéri alkotások, épületek, síremlékek

Hires a Piazza Navona téri obeliszk és a világ négy legnagyobb folyamát személyesítő alakokkal díszített díszkút, a Fontana dei Quattro Fiumi. A négy főszobor a talapzatnál négy folyót, a Gangeszt, a Dunát, a Rio de la Platát és a Nílust szimbolizálják. Bernini nem készített sok kutat, de azon kevésnek, amit láthatunk tőle, óriási hatása van. Még a Triton kútja jelentős műve ebben a műfajban. Bernini tervei alapján készült el a 18. században a híres Trevi-kút is.

Quattro Fiumi

Négy testvér szökőkút

Bármilyen műfajban alkotott is Bernini, a hagyomány iránti tisztelete mellett az újítások szellemében mindig újult erővel közelítette meg az éppen aktuális feladatát. Jelentőségteljes alkotásnak számítottak a síremlékek és a szentek szobra. VIII. Orbán síremlékének megalkotásával a pápai emlékmű új típusát alkotta meg. Ez az emlékmű azért volt jelentős, mert ő volt az egyik építtetője a Szent Péter-bazilikának, így helyet kellett biztosítani a számára.  A palotaépítésre is nagy befolyást gyakorolt Bernini, ennek egyik legszebb példája a római Palazzo Barberini.

Le Palais Barberini Rome 5970341712

Palazzo Barberini

Szent Péter tér

Leghíresebb építészeti műve, a Szent Péter-bazilika előtti nagy tér kiképzése, a kétoldalt a homlokzat felé húzódó oszlopcsarnokokkal (kolonnádok), melyek oly nagymértékben emelik annak hatását.  A tér ma azoknak szolgál, akik az örök városból és a világ minden részéből érkeznek, hogy – „urbi et orbi” – fogadják a pápai áldást. Bernininek a Szent Péter-bazilika belsejébe tervezett művei közül a Szent Péter trónusa megalkotásával tette fel a koronát negyvenéves művészi pályafutása csúcsára. Az egykori helytartó sírja feletti baldachinnal optikailag egyesítette a trónust, majd ezeket művészi egységbe foglalta. A természetes fényforrást részesítette előnybe, s belekomponálta az ablakokat is, a Szentlélek jelképét glória övezi. A látomást keltő hatásokat felhőkkel, sugarakkal és angyalok kórusával érte el. 1663-1666-ig képezte ki a Vatikán pompás Scala Regiáját.

St Peter

Szent Péter tér

Apollón és Daphné

Az Aeneas, a Prosperina elrablása, a Dávid és az Apollón és Daphné Borghese bíboros megrendelésére készült, a Róma melletti palotájának termeibe. Az Apollón és Daphné zárja le a Borghese család számára készült művek sorát, s egyben ennek a műnek a népszerűsége volt a legjelentősebb. Elkészítése hosszú folyamat eredménye és teljesen egyedülálló szobrászati eszközök segítségével készült, ahogy a test elhagyja emberi mivoltát és babérrá alakul. A barokk korban egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a metamorfózis motívum, s ő ezt teljesen egyedi tervezésben oldotta meg. Daphnét a tisztaság motívumának is tartják, mert a vágytól való menekülése végett változik babérrá. Ez mű a mai napig a Borghese-palota ékei közé tartozik.

800px Apollo and Daphne Bernini

Apollón és Daphné

Utolsó évek

1665-ben Párizsban járt, szinte fejedelmi tisztességben volt része, de a Louvre-hoz készített terve nem valósult meg. Elkészítette XIV. Lajos mellszobrát, amely jelenleg a versailles-i kastélyban található. Bernini hazatérése után, idős korában is sokat dolgozott. Különösen kiemelendő művei: a római Ponte Sant’ Angelo újjáépítése, Bernini vázlatai után segédjei által faragott 10 angyal alakkal. 1678-ban készült el VII. Sándor pápa síremléke a Szent Péter-bazilikában, az ovális alaprajzú Sant’ Andrea al Quirinale-templom pedig 1679-ben. 

Bernini volt az első karikatúrista. Egyetemes érdeklődésére jellemző, hogy még ennek a különleges műfajnak is művelője volt.

Forrás:

Jan Białostocki: Bernini. Budapest: Varsó: Berlin; Corvina Kiadó: Arkady: Berlin, 1980. (A művészet világa)

Képek:
Apollón és Daphné
Önarckép
Szent Péter bazilika belső terének részlete
Szent Teréz extázisa
Négy tesvér szökőkút
Palazzo Barberini

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás