facebook youtube rss
2019. január 06. | 07.17

100 éve született Vankóné Dudás Juli

lakodalom

 

Vankóné Dudás Juli naiv festő, Népművészet Mestere címmel kitüntetett népművész, 1919. január 7-én született Galgamácsán. Festményein és rajzain szülőfaluja, Galgamácsa szokásait, hagyományait, mindennapi életét, színpompás viseletét, az év ünnepeit és jeles eseményeit mutatta be, lakodalmat, Szent Iván-éji tűzugrást, pünkösdi májusfa állítást, éjféli misemenetet, falusi mulatságokat. 

vankone dudas juli

Vankóné Dudás Juli

Szülei, Dudás Ferenc és Szabó Erzsébet földművesek voltak, 10 hold földdel gazdálkodtak.  Hat gyermek született a családban, Dudás Juli volt a legfiatalabb. Gyermekkorától gyűjtötte és ápolta faluja, Galgamácsa szokásait, népművészeti emlékeit, szülőhelyén éneklő-játszó csoportokat szervezett.  Faluja kulturális életének nagylány korától szervezője volt. Már tizennyolc éves korában vezetője lett a helyi népi együttesnek, amely műsorát a Galgamácsa jeles napi szokásaiból és népi gyermekjátékokból állította össze. Több generáción át nevelte, tanította a fiatalokat a gyermekkorában megismert, idősebbektől eltanult hagyományokra. Sokoldalú tehetség volt, írt, rajzolt, hímzett és szőtt, szőttes- és hímzésmintákat tervezett, szépen énekelt. Hímzéseiért megkapta a Népművészet Mestere címet.

A tehetséges parasztasszonyt leánykora óta figyelemmel kísérte és segítette Kodály Zoltán. Dudás Juli munkadalt és népszokást oktató tananyaga két lemezen is megjelent, Sej, Galgamácsa eszembe sem jutna és a Dádili fecske címmel. 

Vankóné Dudás Juli számos hazai és külföldi kollektív kiállításon vett részt. A hetvenes években az NDK-ban, Párizsban és Münchenben mutatta be festményeit. Önálló kiállítást rendezett Szegeden és Szentendrén a Művésztelepi Galériában, Aszódon, Debrecenben, Derecskén és Balmazújvárosban. Műveit többek között a Néprajzi Múzeum, a kecskeméti Naiv Művészek Múzeuma és a Galgamácsai Falumúzeum őrzi.

falumgalgamacsa

 

Több könyvet is írt Vankóné Dudás Juli, a Falum, Galgamácsa egy önéletrajzi ihletésű kötet, a Csicsija Bubája mondókás könyv, A mi házunk tája pedig a meséit gyűjtötte össze. A népművész meghatározó szerepet vállalt abban, hogy a település népe nagy ragaszkodással őrizte tovább őseinek hagyományait, szokásait, dalait és táncait. Munkásságáról Moldován Domokos Dudás Juli galgamácsai parasztfestő címmel filmet készített 1969-ben.

Vankóné Dudás Juli Emlékház 

Az ő kezdeményezésére nyílt meg 1977-ben Galgamácsán a falumúzeum, amely 1989-ben vette fel a Vankóné Dudás Juli Emlékház nevet. Az emlékház Galgamácsa egyetlen múzeuma, amelynek egy 1905-ben épült parasztház ad otthont. A kiállításon Vankóné Dudás Juli Galgamácsa hagyományát, színpompás viseletét, az év ünnepeit és jeles eseményeit ábrázoló festményei tekinthetőek meg.

falusieletkepek

 

Falusi életképek

Az épületet a Kurucz család építette és lakta hosszú időn keresztül. Jómódú középparasztok voltak, akik 15-20 hold földdel rendelkeztek, az építtető fiát egykor a falu bírájává is kinevezték. A telekrészen konyhakert, gyümölcsös és szérűskert helyezkedett el, amit később átalakítottak szabadtéri színpaddá és nézőtérré. A főépülettel szemben két kisebb épület is található, amik régen, mint nyári konyha, pince és kamra szolgáltak. A hengeres kút melletti kemencét utólag építették fel. A kút mellett épített fészert a közelmúltban építették különböző mezőgazdasági eszközök tárolásának és bemutatásának céljából.

punkosdimajusfa

 

Pünkösdi májusfa állítás

A múzeumban berendezett lakásbelső és korabeli használati tárgyak is találhatóak. Külön kis teremben – ami korábban lóistálló volt – fotóművészek Vankóné Dudás Juliról készített képei láthatók. A fészerben és az egykori takarmányosban pedig gazdasági és a földművelés eszközeit helyezték el. Lánya, Vankó Etelka és annak férje, Takács István 1990-ben létrehozták a Vankóné Dudás Juli díjat, melyet kétévente adnak át azoknak, elsősorban Galga-menti népművészeknek, előadóművészeknek, akik legtöbbet tettek a hagyományőrzés terén. Vankóné Dudás Juli 1984. április 1-jén halt meg.

Források:
Kenyeres Ágnes (szerk.): Életrajzi lexikon. 2. köt. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1969.
Vanóké Dudás Juli Emlékház

Képek:
Lakodalom
Vankóné Dudás Juli
Falum Galgamácsa
Falusi életképek
Pünkösdi májusfa állítás

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás