facebook youtube rss
2019. április 12. | 05.11

Charlie Chaplin

charliechaplinkiskep

367389 poster l

Charlie Chaplin angol színész, 1889. április 16-án született Londonban. Furcsa járás, egy keménykalap és egy sétapálca, ezek Chaplin kellékei, amiket mindenki ismer, alakjával egyéni hőst teremtett. Filmjeiben nemcsak főszereplő volt, sokszor ő írta, rendezte filmjeit, zenét szerzett, vagy a film producere volt. Népszerűsége sokat tett Hollywood felvirágoztatásáért. Chaplin volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség a némafilm világában. A legnagyobb rendezők közül csak Chaplin élte túl a némafilmeket, élte túl saját magát és kellékeit is. A viktoriánus korabeli Anglia mulatóinak színpadától kezdve szinte haláláig folyamatosan dolgozott.

Gyermekkor

Apja, id. Charles Chaplin, anyja, Hannah Hill kabaréénekesek voltak. Az apa elhagyta őket a kis Charlie születése után egy évvel. Anyja elveszítette munkáját, prostitúcióra kényszerült, majd testileg és szellemileg is megrokkant, végül elmeotthonba került. A zord körülmények miatt a kis Charlie ideje nagy részét az utcán töltötte. Idősebb féltestvérével, Sydney-vel hosszú időt töltöttek árvaházakban, nehéz körülmények között éltek. Chaplin első színpadi szereplése 5 éves korában volt, a Music Hallban lépett fel. 10 éves korában már apró vígjátéki szerepekben játszott pantomimművészeti társulatokkal. 12 és fél évesen felkereste a Blackmore színházi ügynökséget, ahol 14 évesnek adta ki magát, ezért hamarosan szerepet kínáltak neki, ő alakította Billyt, az inast, William Gilette Sherlock Holmes című darabjában.

Chaplin Karno advert

A Chaplin amerikai turnéjáról szóló reklám a Karno társulattal

A toprongyos csavargó figurájának megszületése

1912 őszén érkezett Amerikába a Karno mutatványos társulat tagjaként. 1913 novemberében szerződése lejárt, és ajánlatot kapott a Keystone filmstúdiótól, ahol 150 dollár volt a heti fizetése, ami néhány év alatt a sokszorosára nőtt. Chaplin hamarosan belebújt az ismert figura bőrébe. A toprongyos csavargó figurája 1914. január 5-én született meg, amikor Chaplin belépett a Keystone stúdió ruhatárába, és az ismert felszerelésben – sminkben, mozgással, ruhában – jött ki onnan, és sorozatban készítette a rövidfilmjeit. Neve rövid idő alatt ismertté vált az Egyesült Államokban. 1914 nyarától már minden filmjét maga rendezte. 1915-ben az Essanay Stúdióhoz ment, ahol már jelentős fizetésemelést kapott, egy évvel később pedig a Mutual Film Corporation szerződtette. Bátyja, Sydney is megérkezett Amerikába, és testvére helyére került a Keystone-hoz, ahol vezetőkomédiás lett. Chaplin volt az első színész, aki 1917-ben a legnagyobb – egymillió dolláros – összegű szerződést írt alá.

A producer

Chaplin szerződése lejártával, 1917-ben független producerként folytatta munkáját, hogy nagyobb szabadsággal és kényelmesebben készíthesse el filmjeit. Az egytekercses játékfilmekben folyamatos fejlődés érezhető, figurájában gyermekkori nyomorának tapasztalatait, élményeit formázta meg. 1918 elején a First Nationallel írt alá szerződést. Ezután a háborúellenes törekvések miatt létrejött kampány felé fordította figyelmét, amelynek keretében is forgatott filmet az amerikai kormány számára, amely a békekölcsön népszerűsítését tűzte ki célul.

250px Charlie Chaplin portrait

Chaplin 1920-ban

Cég- és filmstúdió alapítás

1918-ban megalapította saját független filmprodukciós cégét Charles Chaplin Film Corporation néven, és a következő 33 évben itt dolgozott alkotói szabadságban. Az 1918-1919-ben forgatott rövidfilmek nagymértékben növelték Chaplin népszerűségét. Három művész társával együtt 1919-ben megalapították a United Artists stúdiót, alaptőkéje az alapítók között egyenlő részben volt elosztva. A filmstúdió forgalmazóként jött létre, a céljuk az volt, hogy filmjeik forgalmazását saját kezükben tarthassák, mind a négyen kontroll alatt tartották a filmforgatási és forgalmazási tevékenységet.

A kölyök

Chaplin 1921 elején elkészítette az első egész estés játékfilmjét A kölyök címmel. A filmet szinte teljes egészében ő készítette, rendezője, írója, vágója és főszereplője is ő volt. Partnere, az akkor 6 éves Jackie Coogan, az egyik legelismertebb gyerekszínész volt. Chaplin összefoglalta élményeit, tapasztalatait a nyomornegyedben töltött gyermekkorából. Chaplin, a csavargó magához vesz egy gyereket, akit el akarnak tőle szakítani, de minden erejével igyekszik őt megvédeni. A film sikerének egyik alapja, hogy a vígjáték és a dráma tökéletes arányban váltakoznak benne.

Aranyláz

Az első United Artists film, az 1923-as  Bohémvér briliáns vígjáték volt, azonban a közönség elutasítóan fogadta, mivel Chaplin csak egy rövid karakterszerepet játszott a filmben. Az 1925-ös Aranyláz volt Chaplin legbonyolultabb vállalkozása. Két hétig forgattak a Sierra Nevada hegységben. 600 statisztát hoztak Sacramentóból, többnyire hajléktalanokat, hogy felmásszanak a 700 méteres hófödte kaptatón. A felvételek nagyobb részét a stáb Hollywoodban készítette, ahol egy élethű, miniatűr hegyláncot építettek fából, gipszből, sóból és lisztből. A technikusok aprólékosan kidolgozott maketteket szerkesztettek, hogy különleges effektusokat hozzanak létre. Például a szakadék szélén billegő bányászkunyhót, ami a filmtörténet egyik legnagyobb visszhangját kiváltó, a komikus feszültségteremtést tökélyre vivő jelenete volt. Az Aranyláz is úgy érzékelteti a jobb élet reményében arany után kutató csavargó megpróbáltatásait, hogy a véresen komoly élethelyzeteket finom humorba csomagolja. A film tele van mára klasszikussá vált jelenetekkel, az egyikben a csavargó kifőzi a bakancsát, a cipőfűzőt úgy tekeri villájára, mintha csak spagetti lenne. Egy másik éhezős jelenetben társa, Big Jim már vizionál a koplalástól, és csirkének látja társát.

Harmincas évek filmjei

Miután Chaplin sokat gondolkodott a hangos technika alkalmazásán, úgy döntött, hogy hangeffekteket és zenét alkalmaz majd a filmben, de az 1931-ben készült Nagyvárosi fények még némafilm volt. Nemcsak rendezte a filmet, hanem annak zenéjét is ő írta, és emellett főszereplője is volt. Melodrámája és nagyszerű humora megállta a helyét a versenyben a hangosfilmekkel, nagy sikere volt. Chaplin erre a filmjére volt a legbüszkébb. A film után másfél éves világturnéra indult, utazása során tapasztalta meg a nacionalizmus növekedését, a gazdasági válság és a munkanélküliség társadalmi hatásait.

Az 1936-os Modern idők című filmben a toprongyos figura búcsút vesz a közönségtől, ugyanis a hangosfilm megjelenése a karakter „halálát” jelentette. Amikor a film készült, a hangosfilm már egy évtizede uralkodott. Chaplin fontolóra vette a dialógusok használatát, de végül felismerte, hogy a kis csavargó csak néma pantomimmel él meg, így a gépesített világ szatírája egyben a csavargó karakter utolsó filmje is volt. A film a mindennapi élet elgépiesedésének szatirikus, ugyanakkor érzelmes víziója. Charlie, a kisember bekerül a modernkori gyárba, könnyes-kacagtató kalandokon keresztül végigjárja a modernkori pokol bugyrait.

A diktátor

Az 1940-ben készült  A diktátor, ez volt az első hangosfilmje, mellyel nagymértékben kockáztatta népszerűségének elvesztését. Állást foglalt Hitlerrel és a nemzetiszocializmussal szemben. Chaplin diktátort játszik benne, ennek karakterét Hitlerről formázta, valamint egy zsidó borbélyt, akit kegyetlenül üldöznek. Hitler, aki nagy mozirajongó volt, állítólag ezt a filmet háromszor nézte meg. Chaplin később úgy nyilatkozott, hogy ha tudott volna a koncentrációs táborokról, akkor nem készítette volna el a filmet.

Chaplin széles körben hangoztatta liberális és baloldali nézeteit, a kormány által felajánlott amerikai állampolgárságot folyamatosan visszautasította, amivel gyanús figurává vált. Az FBI rágalomhadjáratot indított ellene, kommunista szimpátiával vádolták meg.

Európában

A Monsieur Verdoux című vígjátékát 1947-ben forgatta Franciaországban. Chaplin írta, rendezte, szerezte a film zenéjét, és ő alakította a főszerepet is. Chaplinnek ez volt a második hangosfilmje, Magyarországon 1948 szeptemberében mutatták be. Az 1952-ben készült el a Rivaldafény című film. A film abból a szempontból különleges volt, hogy Chaplin négy személyt is alakít benne. A Monsieur Verdoux londoni bemutatójáról már nem tudott visszatérni az Egyesült Államokba, mert a legfőbb ügyész érvénytelenítette a beutazási engedélyét, erkölcsi és politikai nézeteire hivatkozva nem kapta meg a szükséges vízumot.

Svájc

Svájcban telepedett le feleségével és 8 gyermekével. Utolsó filmjében, az 1967-es Hongkongi grófnőben már csak egy rövid karakterszerepben tűnt fel, a film főszerepeit Sophia Loren és Marlon Brando játszotta. 1972-ben egy rövid látogatást tett Los Angelesbe, amikor átvette az életművéért járó Oscar-díjat. 1975-ben az angol királynő lovaggá ütötte. Sir Charles Chaplin 88 éves korában, 1977 karácsonyán halt meg agyvérzésben.

Magánélete

Általában gyengéi voltak a szinte gyermekkorú lányok, akiket aránytalan testalkata ellenére, elbűvölt. Nagyon sok nővel volt kapcsolata, ezek rendre katasztrófába fulladtak. A tizenéves barátnők nem kívánt terhességei és az öngyilkossági kísérletek mellett szinte folyamatosan terítéken voltak a színész abnormális szexuális vágyai.

Chaplin összes addigi szeretője után Oona O’Neill kiváltságos helyet élvezett a színész életében. A gyengéd érzelmek kölcsönösek voltak, Oona valósággal bálványozta az idősödő férfit. Oona O'Neill a Nobel-díjas amerikai drámaíró, Eugene O'Neill lánya volt. Chaplin 1943 nyarán vette feleségül, ekkor ő 54 éves volt, a lány pedig csak 17. Ez a házasság hosszú és boldog volt, nyolc gyermekük született, a legismertebb közülük Geraldine Chaplin, aki maga is a színészi pályára lépett.

Források:
Charlie Chaplin
Szalay Károly: Chaplin. Budapest: Gondolat Kiadó, 1978. (Szemtől szembe)

Képek:
Charlie Chaplin
Karno társulat reklámja
Chaplin 1920-ban

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás