facebook youtube rss
2019. máj. 21. | 06.00

175 éve született Henri Rousseau

henrirousseasukicsi

Douanier Rousseau Dornac

Henri Julien Félix Rousseau az egyik legismertebb francia naiv festő, tökéletes technikai tudását, a színek meglepő kezelését már a korabeli avantgárd festők is értékelték. Autodidakta festő volt, művészeti képzés nélkül vált híres festőművésszé.

Henri Rousseau egy bádogos fiaként született 1844. május 21-én egy ódon francia kisvárosban, Lavalban. Líceumi évei alatt legfőbb szenvedélye a zene volt. A család Henri iskolaéveinek a végén egy Loire menti kisvárosba, Angersba költözött. Egy helyi ügyvéd írnokaként kezdett el dolgozni, majd belépett a hadseregbe, a gyalogsági ezred zenei különítményében szolgált. Négy év után, 1868-ban szerelt le. Apja halála után Párizsba költözött, ahol vámtisztviselőként dolgozott, innen származik a „vámos Rousseau” becenév.

492px The Customs Post by Henri Rousseau c1890

Vámhivatal

Önarckép

1869-ben feleségül vette Clémence Boitard-t, akitől több gyermeke született, de csak egy érte meg a felnőttkort. Az 1870-es évek elején engedélyt szerzett a Louvre-ba festmények lemásolására. Festői karrierjét későn, negyven éves korában, 1884-ben kezdte el, és amikor nyugdíjba vonult, akkor már csak ennek a kedvtelésének élt. Csekély nyugdíja mellett magánórákat adott, a környékbeli boltosok gyerekei vettek nála leckét hegedülésből és zeneelméletből. Festeni gyakorlatilag előképzettség nélkül kezdett el, úgy, hogy nem ismerte az anatómiát, a perspektívát, a kompozíciót. 1886-ban már kiállított a Függetlenek Szalonján, ahol nincs előválogató zsűri.

Rousseau09

Önarckép

1890-ben festette híres Önarcképét, a fekete ünneplőbe öltözött művész a Szajna partján áll, ecsetet és palettát tart a kezében. Rousseau számára a festés az önvédelem egy formája volt, érezte, hogy idegenként él a maga korában, és ezért megpróbált menekülni az önmaga teremtette képzeletbeli világba, egy mozdulatlanságba merevedett törékeny, szép világba.

Festői pályafutása tájképekkel indult, békés falusi jeleneteket festett, gyönyörködtette a falusi idill, talán mert egész életében városban élt. Szívesen rajzolt a párizsi parkokban. Az egyik legismertebb A Montsouris-park látképe, amelyen meg tudta benne ragadni a természet múló pillanatát. A Háború emléke című képe felkeltette a kritikusok véleményét is, a kép egy elvadult fiatal teremtést ábrázol, amint lovával elszáguld a tönkrezúzott világ fölött. Meg akarta győzni az embereket a háború iszonyú őrületéről. A vászon minden négyzetcentiméterét aprólékosan kidolgozta, ennek kiváló példája a Chopin emlékműve a Luxembourg-kertben című tájképe. A kép szereplői egy szépséges játékvilág lakói, a figurák öltözékei és sziluettjei híven tükrözik korát, a 20. század eleji éveket.

A dzsungel, mint téma

A huszadik század első évtizedében egész sorozatot festett egzotikus tárgyú képekből, egyre inkább vonzódott a rendkívüli, szokatlan dolgokhoz, gondolatai gyakran fordultak távoli vidékek, az őserdők felé. Rousseau élénk színekkel és karakteres körvonalakkal megfestett, álomszerű jeleneteket ábrázoló egzotikus tájképeiről híresült el, költői képein egzotikus álomvilág kel életre. A dzsungel, mint téma, a képek egzotikus környezetbe, buja vegetáció közé helyezése Rousseau-t 1891-től egészen haláláig foglalkoztatta. Botanikus kerteket, állatkerteket látogatott, meseszerű naiv bájú, színekben tobzódó, rendkívül részletgazdag dzsungelképeket festett úgy, hogy ő soha életében nem járt a trópusokon. Állítólag félt a vásznain megjelenített, maga alkotta vadállatoktól.

surprised lgrousseau

Tigris egy trópusi viharban

Rousseau katonai szolgálata egybeesett III. Napóleon mexikói hadjáratával, de soha nem nyert bizonyítást, hogy részt vett volna benne. Képei megfestéséhez illusztrált újságokat, levelezőlapokat, botanikai lexikonokat és kézikönyveket használt fel. Párizsban rendelkezésére állt a Botanikuskert, ahol a kertész, aki a barátja volt, beengedte a melegházba vázlatokat készíteni. 1891-ben mutatta be első dzsungel képét, Tigris egy trópusi viharban (Surpris!) címen. 1905-ben az Őszi Szalon kiállításán szerepelt Az oroszlán éhes, és felfalja az antilopot című, kétszer három méteres nagy festménye, mély benyomást tett a kortársakra, képeinek korábbi, ellenséges fogadtatása szinte teljesen feledésbe merült. Egyik legszenvedélyesebb A jaguár megtámad egy lovat című alkotása.

Utcaképek és Párizs környéki tájképek

Másik témája a tájkép, főleg párizsi utcaképeket és Párizs környéki tájképeket festett. Ezek azért is tűnnek naivnak, mert a perspektivikus ábrázolásnak a nyoma sem látható a művein. Több magyarázó szöveget is írt festményeihez, például Az alvó cigánylányhoz, melyet 1897-ben állítottak ki az Őszi Szalon tárlatán. A festményen a közönség olyan féktelenül szórakozott, hogy néhány látogatót a rendőrségnek kellett kivezettetnie.

Henri Rousseau Ile Saint Louis and Notre Dame de Paris

Ile Saint-Louis és a párizsi Notre-Dame

Az igazán nagy művészek kivételével kortársai lenézték, az „iskolázott” festők tanulatlannak és képzetlennek tartották, sokan ki is nevették, ám őt ez nem érdekelte. Jobbára csak a fiatal avantgárd művészek értékelték, köztük barátai Apollinaire és Picasso.

Henri Rousseau La zingara addormentata

Az alvó cigánylány

1888-ban, felesége halála után anyagi helyzete nehézzé vált. 1899-ben ismét megházasodott, egy özvegyasszonyt, Joséphine Nouryt vette feleségül.

1908-1909 közötti időszakból származik a párizsi látkép, a Kilátás a vanvesi kaputól balra. A képen a fő motívum a vanvasi kapu, de a párizsi külterületet elöntő nyugalom, a falvakat idéző nagy szabad térségek mellett új elem is megjelenik, az erődítmény mellett sorakozó távírópóznák, melyek változást hoznak ebbe a világba. Vasárnaponként gyakran sétált végig a Szajna partján, és hosszasan figyelte, hogyan emelkednek az ég felé a hőléggömbök, a különös repülőgépek, a léghajók. Ezeknek a kirándulásoknak az élményeiből származott képeinek egész sora, ezek közül az egyik a Látkép a sèvres-i híddal, Clamart, Saint-Cloud és Bellevue dombjaival.

1280px Henri Rousseau 002

Látkép a sèvres-i híddal, Clamart, Saint-Cloud és Bellevue dombjaival

Az álom

1910-ben látott napvilágot a művész egzotikus festményeinek utolsó és legtitokzatosabb darabja, Az álom. Csodatevő szépségbe vetett naiv hite jelenik meg a képen. 1901-ben beküldte a képet a Függetlenek Szalonjába, ahol Az álom szenzációt keltett, már a műteremben megvásárolták. A kép sikere felbátorította Rousseaut, tele volt reményekkel és tervekkel.

3 the dream henri rousseau

Az álom

Hírneve lassan növekedett, minden évben részt vett a Függetlenek Szalonjának kiállításain, lassanként a művészvilág is befogadta. Közeli barátságot ápolt olyan nagy művészekkel, mint Robert Delaunay, Guillaume Apollinaire és Pablo Picasso. Életműve egyrészt a naiv festészet reneszánszát hozta, másrészt a szürrealizmus előfutárának is tekinthető. Művészete két forrásból táplálkozott, az egyik az eredeti alkotótevékenység, a másik a zaklatott kor. Gondosan tanulmányozta modelljeit, előkészítő vázlatokat készített. Szeretettel és nagy türelemmel dolgozott ki minden részletet.

Amikor a lábán keletkezett fekélytől haldokolva feküdt a szegények kórházában, arról költött meséket, hogy vadállatok marták meg. 1910. szeptember 2-án, 66 éves korában halt meg egy párizsi kórházban.

Források:
Szabó Julia: Henri Rousseau. Budapest: Corvina Kiadó, 1967. (A művészet kiskönyvtára)

Képek:
Henri Rousseau
Önarckép
Vámhivatal
Tigris egy trópusi viharban
Ile Saint-Louis és a párizsi Notre-Dame
Az alvó cigánylány
Látkép a sèvres-i híddal, Clamart, Saint-Cloud és Bellevue dombjaival
Az álom

0
megosztás

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás