facebook youtube rss
2019. június 26. | 05.28

Babos Gyula

babosgyulakicsikep

20170608babos gyula liszt ferencdijas magyar1

Babos Gyula Liszt Ferenc-díjas dzsesszzenész, dzsesszgitáros, zeneszerző és művésztanár, 1949. június 26-án született Budapesten. Felesége Katona Klári énekesnő volt. Édesapja hegedűs volt és Babos Gyula is először hegedülni, majd később rövid ideig zongorázni tanult. Családjában 100 évre visszamenőleg voltak roma muzsikusok.

A kezdet

Babos Gyula 1966-ban a Magyar Rádió jazz versenyén első helyezést ért el, és tizenöt évesen már a Futurama zenekarban gitározott. „Angliában Cliff Richard a Shadows-szal elindította a gitárőrületet. Közben Amerikában Duane Eddy játéka hódított. De ez továbbra is a könnyen érthető, játszható, szórakoztató zene maradt. A Spotnicks Narancsvirág című számában volt először egy technikailag virtuóz gitárszóló. Ezek voltak az alapok. Jimmi Hendrix és Wes Montgomery megismerése végképp a blues és jazz gitározás felé fordított. Megnyílt az út a bonyolultabb zenék játszása felé is.” (Babos Gyula interjú)

Syriustól a tanári katedráig

Abban az időben csak a vendéglátásban volt lehetőség arra, hogy az ember nyugatra utazzon. Babos Gyula és néhány zenész társa 1968 végén mentek el és 1970 közepén hazaérkezve egy pezsgő életbe csöppentek. Hamarosan az avantgard irányzatot képviselő Syrius együttesben gitározott Babos Gyula. Fél év után elvitték katonának, de az édesapja szerzett ismeretséget, így el tudta intézni, hogy fölkerüljön Budapestre. A Magyar Néphadsereg Központi Zenekarában lett ütős, ami felüdülés volt számára. Ott igazi muzsikus élet volt, délelőtt próbáltak, ebéd után aztán a tiszthelyettesek elmentek haza, azután lehetett szabadon zenélni.

Igazán 1970-től kezdték el megismerni Babos Gyulát a Kex együttesből, majd két év múlva a Rákfogó együttesben zenélt tovább 1974-ig. Ezután a dobos Kőszegi Imre zenekarában muzsikált két évet, 1975-1977 között. 1977-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakának tanára lett, érettségi és tanári diploma nélkül. Mindez tehetségének és intelligenciájának köszönhető.

Saturnus, Babos Trio, Babos Quartet

1979-ben megalapította első formációját Saturnus néven, majd 1985-ben létrehozta a Babos Trio Plusz-t, amit később a Babos Trio váltott fel, melyben Balázs Elemér dobossal és Egri János nagybőgőssel zenélt együtt.

1988-ban megjelent első lemeze Kinn és benn címmel a Hungaroton kiadásában. Egy évvel később EMeRTon-díjban részesült. Az elkövetkezendő időkben évente fellépett egy-egy híresebb előadóval, Frank Zappával, James Moody-val, Tony Scott-tal, Victor Baileyvel és Terry Lynn Carringtonnal.

Később a Hungarotonnál megjelent a Sham című hanglemez, amelyen a kor legjobb hazai jazz zenészei játszottak. 1994-ben a Sony Columbia kiadásában megjelent a gitáros második jazz albuma, a Blue Victory, amelynek közreműködői egy korábbi, nagy sikert aratott Petőfi Csarnok-béli koncerten már játszottak együtt. A lemez 12 országban jelent meg, majd tovább vitte zenekarát immár Babos Quartet néven, amiben Szappanos György, Szakcsi Lakatos Béla és Borlai Gergő játszott.

Kőbányai Zenei Stúdió

Alapító tanárként 1996-tól működött közre Kőbányai Zenei Stúdió életében.

„A tanítással, amit inkább konzultációnak gondolok, magam is tanulok. Szeretem azt a világlátást, a bátorságot, amit bennük látok.” „Szeretném velük azt elérni, hogy az örök hegymászás stádiumában tartsák magukat, és hogy tudják, hogy a zenei létezésükben nem lehet egyetlen pillanatra sem megállni, és mindig és minden áron menni kell előre.” „Arra törekszem, hogy a hitelességem töretlen maradjon. Nem nagyon megyek olyan dologba bele, ami miatt szégyellnem kéne magam. Abszolút ön azonos vagyok. Éjjel háromkor pont ugyanazt mondom, mint délután négykor. Sőt a magatartásformámmal arra szeretnék utalni, hogy az örök hegymászás folyamatában, ez olyan programmá tud lenni, ami jellemezhet egy muzsikust.” (Babos Gyula interjú)

Alapító tagja és tisztségviselője volt a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesületnek is.

Babos Project Romani, Babos Project Special

1997-től formációja megint új nevet kapott, ezúttal a Babos Project Romani-t, amivel számos hazai és külföldi fesztiválon aratott sikert, Marseilles-ben, Bukarestben, Londonban és Kassán. A Sony Columbia 1998-ban jelentette meg az Egyszer volt … címmel az együttes lemezét, amelyen Bihari Ernő, Borlai Gergő, Dobi Matild, Hárs Viktor, Kunovics Katalin, Lattmann Béla és Oláh Tzumo Árpád közreműködik.

1998-ban a Take Four-ral három lemezt készítettek el, majd 2001-ben Herbie Mann-nel készített felvételt. 2004-ben limitált példányszámban megjelent a Trilok Gurtu-val közösen készített koncertlemez  Hetvenöt perc címmel, majd megkapta második díját, a Szabó Gábor-díjat. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Ismételten új felállással jelentkezett Babos Gyula, ez volt a Babos Project Special és Variációt címmel készítettek lemezt.

Időtlen úton

Több mint fél évszázados pályafutása során számtalan kiválósággal zenélt együtt: a magyar jazz és rock élet szinte teljes élvonalával. Az Időtlen úton című portréfilmben vall személyes ambícióiról, vágyairól, sikereiről, zenei pályájáról, a zenéhez fűződő viszonyáról. Arról az egyéni útról, amit saját magának kellett kitalálnia, hiszen a nemzetközi sikerek után (a világ fekete jazz-zenészeivel való közös munka mellett) felmerült a kérdés, ő mit tud hozni otthonról. Ennek a folyamatnak lett az eredménye az az egyéni hang (saját meghatározás szerint kárpát-medencei jazz), mely ötvözi a magyar népdalok, a cigány, valamint a zsidó dallamvilágot. A nemzetközi és hazai visszajelzések pedig igazolták, hogy az út jó.

A dszesszzenész

„A jazz-zenészek úttörő módon keresgélnek, kutatnak, nem nyugszanak bele eredményeikbe. Megtartják a keresési vágyat a bonyolultság árán is. Ez a lényeg. Az sem számít, ha a külső megítélés éppen nem kedvező. A jazz-zenészek hangzásvilágukból kitesznek egy szimbolikus kalácsot az asztalra, és felkínálják megosztásra. Lehet, hogy nem mindenki kér ebből a kalácsból. Lehet, hogy készülnek rossz kalácsok is. De a megosztani való mindig ott van. Egyedin. A pillanat művészete előremutatón, újító szándékkal az adás, az elfogadás örömét akarja harmóniába hozni. Ez a cél.” (Babos Gyula interjú)

2016-ban jelent meg újabb zenei anyag, Makrokozmosz címen. Bartók Béla Bolgár táncok című zongoradarabjának motívumaira épül, melyeket Babos a saját vágyaira transzformált. Egy kvintett játssza a zenét, Winand Gábor, Fekete Kovács Kornél, Orbán György, Czirják Tamás és Babos Gyula.

Türelemmel viselt betegség után, 2018. április 12-én, 68 éves korában hunyt el Babos Gyula.

Zenésztársak Babos Gyuláról

“Mondhatom, hogy szinte minden jó gitáros az ő keze alól került ki” “Nagyon rendes ember volt és nagyon jó gitártanár. Jó szisztémákkal, szorgalmasan tanított, nagyon szerették a növendékei” – emlékezett Babos Gyulára egykori zenésztársa és barátja, Szakcsi Lakatos Béla.

Halper László gitáros, Babos Gyula egykori tanítványa mesélte, hogy ritkán volt alkalmuk együtt fellépni, hiszen mindketten ugyanazon a hangszeren játszottak. Jimmy Hendrix születésének 75. évfordulója alkalmából rendezett nagyszabású emlékkoncerten azonban közösen léptek fel. “Fantasztikus élmény volt egy színpadon állni vele. Volt egy pillanat, amikor a saját gitárszólójánál rám nézett, hogy játsszunk együtt egy darabig. Életem egyik legmeghatározóbb muzsikusi élménye volt ez” – emlékezett vissza Halper László.

Források:
Babos Gyula interjú
RomNet

Képek:
Babos Gyula

Tovább a kategóriában: « Nyári napforduló Szép Ernő »

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás