facebook youtube rss
2019. szeptember 10. | 04.35

360 éve született PURCELL

purcellkicsi

Henry Purcell by John Closterman e1505033513798 696x391

Henry Purcell angol barokk zeneszerző, 1659. szeptember 10-én született Londonban. Az olasz és francia stilisztikai elemeknek a szigetországi zenei hagyományba való beolvasztásával teremtette meg jellegzetesen angol hangzású barokk zenéjét. Már 18 éves korában udvari zeneszerző lett, majd orgonista a legfontosabb londoni templomokban. A sajátos angol hagyományt követő színpadi zenéiben, vokális kamarazenéjében, egyházi kompozícióiban és kamaraműveiben a technikai igényességet szuggesztivitással, a groteszk hangvételt egyéni hanggal és harmóniakezeléssel ötvözte. Purcell műveinek legfontosabb eleme a kórus, amely helyenként magasztos himnuszokat, máshol madrigál-stílusú dalokat énekel.

Gyermekkor

A négygyermekes családba született Henry Purcell zenei tehetsége már nagyon korán megmutatkozott, így kóristafiúként tagja lett a londoni Chapel Royal gyermekkórusának. Nyolc éves korában már háromszólamú dalt írt, Sweet tyranness címmel. Mutálása után, 14 éves korától királyi hangszerkészítőként és hangszerjavítóként dolgozott. Tizennyolc éves korában, 1677-ben elnyerte a „királyi hegedűsök házi zeneszerzője” posztot.

Szonáták, himnuszok

1679-ben a Wesminsteri apátság orgonistája lett, Purcellnek ezt a korai korszakát az egyházzene hangsúlyos volta jellemezte: a változatos zsoltárfeldolgozások mellett himnuszai a műfaj virágzásának csúcsát jelentik. Latin anthemeket (himnuszokat) írt a királyi istentiszteletekre, valamint számtalan triószonátát és más alkalmi darabokat az udvar számára. 1680-ban megnősült, felesége Frances Peters volt. A házasságából származó hét gyermekből csak három maradt életben.

1682-től királyi orgonista lett, majd 1683-ban kinevezték udvari zeneszerzőnek, ekkor kezdődött középső alkotói korszaka. Ebben az esztendőben adta ki triószonátáit. 1685-ben komponálta a Rajoice int he Lord alway című közismert anthemjét.

Ezt az időszakot fémjelzi még a II. Jakab születésnapjára írt három óda, valamint a négy Caecilia-óda. Udvari állásában a később trónra lépő III. Vilmos és II. Mária is megerősítette.

Elsőként nyomtatásban megjelentetett művei a Twelve Sonatas 1683-ban, II. Jakab koronázása alkalmára az I was glad és a My heart is inditing 1687-ben.

Dido és Aeneas

A színház iránti vonzódása az opera műfajával való kísérletezésre ösztönözte. 1689-ben volt a Dido és Aeneas bemutatója, mely az első, maradandó jelentőségű angol opera, amit aztán további 38 drámai zenemű követett. Dido, a karthagói királynő beleszeret a Trójából menekült Aeneasba, de el kell buknia, mert sziklabarlangjukban egy varázsló és boszorkányai összeesküsznek szerelme ellen, és mialatt a két szerelmes egy ligetben vadászaton vesz részt, vihart támasztanak, és egy szellemmel megüzenik, hogy az istenek parancsára Itáliába kell hajóznia, elhagyva Didót. A kikötőben vidám énekkel, tánccal készülődnek a matrózok, és gonosz örömükben hahotáznak és táncolnak a boszorkányok, mert Aeneas megtörten vesz búcsút és a halál karjaiba hull, önkezével vet véget életének.

1280px Sir Nathaniel Dance Holland The Meeting of Dido and Aeneas Google Art Project

Nathaniel Dance-Holland: Dido és Aeneas találkozása

Drámai zeneművek, kórusművek

Dido és Aeneas után William Shakespeare, illetve John Dryden szövegeire készített műveket. Az ismertebbek a Próféták, az Artúr király, a The fairy Queen (A Tündérkirálynő), a The Tempest (A vihar). A Tündérkirálynő a Szentivánéji álomhoz írott ének-kórus-tánc betétek sorozata. 1690-ben írt dalokat a Shakespeare A vihar (The Tempest) című művéhez, ezek közül jól ismertek: a Full fathom five, és a Come unto these yellow sands.

A fő művei közé tartoznak még az 1694-ben a római Szent Cecília-templom részére, a Szent Cecíliai ünnepségekre szerzett alkotásai a Te Deum (ez az első angol nyelvű Te Deum-kórusmű) és a Jubilate. Folyamatosan szerzett alkalmi műveket a királyi udvar számára, 1694-ben a Come ye son of art, away című dalt Mária királyné születésnapjára. Egyik része a vidám hangzású Sound the trumpet, melyet két, egymással versengő kontratenor énekel.

Mária királyné himlőben halt meg 1695-ben, Purcell több művet is szerzett a Westminster apátságban megtartott temetésre. A Funeral Music for Queen Mary egy anthemet, négy, trombitára és harsonára írt darabot, valamint két elégiát foglal magába. Ezek egy részét eljátszották Purcell temetésén is.

Rövid életút

Purcell alkotásainak születését csak röviddel élte túl, harmincas éveinek közepén, a sikereinek csúcsán, 1695-ben hunyt el. Mindössze 36 éves korában bekövetkezett halálát hatalmas veszteségként élte meg hazája és a korabeli zenei világ. Purcell a Westminster katedrális északi hajójában nyugszik, a székesegyház orgonája alá temették. Síremlékén a következő felirat olvasható: Here lyes Henry Purcell Esq., who left this life and is gone to that blessed place where only his harmony can be exceeded.

Felesége, Frances Purcell 1706-ban halt meg. Ő kezdeményezte Purcell néhány művének kinyomtatását, ezek között volt az Orpheus Britannicus címen ismert gyűjtemény (két kötetben, 1698 és 1702). Ennek is köszönhető, hogy kortársai Purcellt – vokális művei alapján – a legnagyobb angol komponistának ismerték el.

Purcell fia, Edward szintén zeneszerző lett. Apja zenei hagyatékának továbbvitelében játszott szerepéről mindmáig nem készült véglegesen lezárt kutatás. Még annyit tudni, hogy testvére, Daniel Purcell szintén ismert zenész volt, unokája, Edward Henry Purcell pedig a család utolsó muzsikusa volt.

Henry Purcellnek emlékszobrot állítottak a londoni Új Scotland Yard épülete előtti téren.

Források:
John Stanley: Klasszikus zene: Mesterek és mesterművek a kezdetektől napjainkig. Budapest: Kossuth Kiadó, 2006.
Kroó György: Muzsikáló zenetörténet.1. köt. Budapest: Gondolat Kiadó, 1964.
Szabolcsi Bence, Tóth Aladár: Zenei lexikon. 3. köt. Budapest: Zeneműkiadó Vállalat, 1965.

Képek:
John Closterman: Henry Purcell
Nathaniel Dance-Holland: Dido és Aeneas találkozása

0
megosztás

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás