facebook youtube rss
2019. október 01. | 05.34

Zene Világnapja

musicnotes

zene vilagnapja 2011

„Ma este rájöttem, hogy a muzsika, ha kifogástalan, pontosan ugyanazt a hatást váltja ki a lélekből, mint midőn kedvesünk jelenléte gyönyörködtet bennünket, azaz a világ látnivalóan legteljesebb boldogságával ajándékoz meg.” (Stendhal)

Pachelbel: D-dúr Kánon

Johann Pachelbel a német barokk zene korának, a XVII. század második felének egyik legjelentősebb orgonistája, zeneszerzője, akit Johann Sebastian Bach legfontosabb előfutárai közé sorolnak. Nem véletlenül, ugyanis amikor a még csak 10 éves J. S. Bach szülei elhunytak, legkisebb fiúként legidősebb bátyjához költözött, akit ekkor Pachelbel oktatott. Christoph azonban féltékenységből megtiltotta öccsének, hogy tanára eredeti kéziratait tanulmányozza, ezért kénytelen volt azokat minden este ellopni, hogy a Hold fényénél lemásolhassa magának. Így hatottak Pachelbel kompozíciói J. S. Bach zenéjére is. Leghíresebb műve a D-dúr kánon, melyet 5 évvel J. S. Bach születése előtt írt. Ennek a csodálatos kis barokk remekműnek eredeti változata 1680 körül íródott. A mű egyszerű témáját halljuk mindvégig, ahol a hangszerek kánonszerűen szólaltatják meg ugyanazt a dallamot az egymás után következő szólamokban, 28 féleképpen variálva, egyre erőteljesebben. Számtalan hangszerelési változata született, a következő változatban Robin Spielberg, amerikai zongorista játszik. 

George Corominas 1945-ben született Algériában. Az Algír Nemzeti Képzőművészeti Iskolában végzett tanulmányait követően 1962-ben áttelepült Franciaországba, ahol festményeire hamar felfigyeltek. Alkotásai harmonikusak, rajzai hihetetlenül pontosak és a témák sokszínűek. Festményei mesékhez hasonlítanak, a varázslatos képek elrepítik a nézőt távoli helyekre, a régi időkbe.

Pablo Casals csellóvirtuóz gondolatai

„Nyolcvan év óta mindig ugyanúgy kezdem el a napot. Nem gépies rutin ez, hanem lényeges része a napnak. Leülök a zongorához és eljátszom két Bach prelúdiumot és fúgát. El sem tudom képzelni, hogy másként is kezdhetném. Olyan ez, mint a házi áldás. Nekem azonban mást is mond. Újra felfedezem vele azt a világot, amelynek örömmel alkotom részét magam is. Ettől a zenétől eltelek az élet csodájával, azzal, milyen hihetetlenül csodálatos dolog, hogy emberek lehetünk. Sohasem ugyanaz ez a zene, soha. Minden egyes nap valahogy új, elképesztő és elmondhatatlan. Mert Bach olyan, akár a természet, akár a csoda!” (Pablo Casals)

Mozart: C-dúr zongoraszonáta, K 309

1777-ben Mozart édesanyjával Mannheimbe látogatott és három hónapig ott maradtak a városban. Mannheim fontos zenei központ volt kitűnő zenekarral, s Mozart hamarosan barátságot kötött a zenekar koncertmesterével, Cannabich hegedűssel. Leánya, Rosa számára komponálta a K. 309-es C-dúr szonátát.

Az  itáliai városkép festő és rézkarcoló Canaletto nagy erénye, hogy a városlátképek, a veduták műfaját teljesen új művészi magaslatokra emelte. Hírnevét a Velencéről készített rajzoknak és rézkarcoknak köszönhette. Canaletto minden alkotása a részletek aprólékos kidolgozásáról tanúskodik. Gondos toll- és ceruzavázlatokat készített, amelyeket gyakran jegyzetekkel látott el. Valószínűleg használt camera obscurát (sötétkamra), hogy az eléje táruló kép apró részleteit is feIfedezze és rögzítse.

Kodály Zoltán gondolatai

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be.”

Csajkovszkij: Hattyúk tava

Csajkovszkij első balettjét, A hattyúk tavát, a 19. századi klasszikus orosz balettek legkiválóbb alkotásaként tartják számon. Szövegkönyvét romantikus balett szövegek mintájára dolgozták ki egy régi orosz népmese alapján, mert a mese valóságos érzelmek és szenvedélyek zenei kifejezésére alkalmas forma. Csajkovszkij a régi orosz népmese keretében megszólaltathatta az emberi tisztaságba, jóakaratba és bátorságba vetett hitét, és a bagoly-szárnyú szörnyeteg rabságában vergődő hattyúleányok sorsában korának, II. Sándor cár nyomasztó uralmának nagyon is reális alaphangulatát, a mélabút fejezhette ki. Csajkovszkij zenéje azonban nemcsak hangulatkeltő, hanem fontos drámai alakító tényező, már a Hattyúk tavában is. Ebben jelentkezik reformjának, a korabeli balett sablonoktól eltérő lényege.

Edar Degas

Edgar Degas francia festő és szobrász az impresszionizmus egyik jeles képviselője, művészete és alkotásai a balett körül forogtak. Nem véletlenül kapta meg a „balett festője” címet, hiszen számos festményének és szobrának témájául választotta a finom, fiatalságot és nőiességet megjelenítő táncot. A balerinákat órákon, gyakorlat közben, balettmesteri felügyelet alatt vagy éppen a fellépés során ábrázolta, méghozzá oly módon, hogy azok szinte meg is mozdulnak a szemünk előtt.  A múló pillanat megragadásának volt a nagymestere. A balett tematika mellett szerette a közélet történéseit, a kávéházi életet és a dolgozó nőket megörökíteni. Számos olyan műve született, amelyeken például vasaló vagy kalapos nőket jelenített meg. Később, az 1880-as évek végén az akt vált a fő tematikájává.

Dvořák: VI. szimfónia

A VI. szimfónia (D-dúr) mérföldkőnek bizonyult Dvořák pályáján: szimfóniái közül ez volt az első, amely nyomtatásban megjelent és nemzetközi sikert aratott. Talán itt sikerült a zeneszerzőnek először tökéletes egységbe ötvöznie a cseh népi stíluselemeket az osztrák-német szimfonikus hagyománnyal. Dvořák D-dúr szimfóniája új alkotói periódust képvisel. A nemzeti jelleg, a cseh népdal és néptánc hatását ekkor már teljesen magába szívta Dvořák művészete. A szimfónia az öntudatos nemzeti stíluskorszak egyik legkiválóbb remeke.

Svetlana Valueva

1966-ban Moszkvában művészcsaládban született Svetlana Valuevát már hat éves korában felvették egy művészeti iskolába, 8 éves korában már nemzetközi kiállításokon vett részt. Az önkifejezés legtermészetesebb formája már gyermekkorában is a festést volt. Apja, maga a tehetséges művész volt, saját stúdiót adott leánya számára. Valueva gyönyörű szecessziós ihletésű látomásai jelennek meg képein, mindig a szépség izgatta. Gustav Klimt és Alphonse Mucha alkotásai ihlették leginkább.

Irmtraud Tarr pszichoterapeuta, író és koncertorgonista gondolatai

A zene híd az itt és ott között. A festészettől eltérően közvetlen közelségbe hoz azzal, ami túllép rajtunk. Szükségünk van rá, mert lehetővé teszi, hogy egyszerűen hagyjuk magunkat zuhanni, mint ahogy egy szeretett ember karjaiba vetjük magunkat. Ilyenkor felemelkedettséget és nem elhagyatottságot és magányt érzünk."

Jethro Tull: Broadsword

Az angol Jethro Tull együttes az 1960-as években alakult, zenéjüket Ian Anderson sajátos éneklési stílusa, egyéni fuvolajátéka és a szokatlan, meglehetősen összetett dalszerkesztés jellemzi. Zenéjük – bár először csak blues rockot játszottak – klasszikus, kelta és art rock elemeket is egyesít magában. Anderson annak tulajdonítja a Jethro Tull egyedülálló hangzását, hogy a zenekar tagjai sohasem használtak semmiféle kábítószert. Pályájuk során sikerült egy sajátos, könnyen felismerhető, csak rájuk jellemző stílust kialakítaniuk.

Salvador Dali

A Destino egy Salvador Dali-Walt Disney animációs film története. Szürreálisan mágikus rövidfilm életről, szerelemről, az idő labirintusáról szól, egyenesen Dali és Disney fantáziájából. Nehéz megmondani, hogy nézett volna ki a film, ha az eredeti tervek szerint, a két zseniális alkotó keze által készül el évtizedekkel korábban, 1946-ban. A Destino végül csak 2003-ban lett kész, 58 évvel a kezdetek után, és egészen lenyűgöző élmény nyújt.

Kép:
lógó

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás