facebook youtube rss
2020. február 13. | 04.02

Hobo 75 éves

hobokicsikep

hobo123456

Földes László, azaz Hobo, Kossuth-díjas, Fonogram Életműdíjas magyar blues énekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese, 1945. február 13–án született Újpesten. Kedvence írói: Shakespeare, Hasek, Hrabal, Bulgakov, kedvenc költője: József Attila, filmrendezője: Fellini, filmje: az Amarcord. „József Attila műveit úgy olvasom, mint a szent könyveket, és néha, mintha a saját gondolataimat látnám leírva”. (Hobo)

Tanulmányok

A Városmajor utcai iskolában végezte az elemi iskolát. Ebben az időben aktívan sportolt, magas szinten kosárlabdázott, úgy tűnt, hogy sportoló lesz belőle, játszott a Dózsa és a BEAC csapatában is. A középiskolát a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában kezdte el, majd a veszprémi Vegyipari Technikumban érettségizett 1963-ban. Vegyész-technikusként kezdett el dolgozni az Egyesült Izzóban. 1964-ben behívták katonának Mezőtúrra.

Eszmélés „kakasszóra”

Egy novemberi napon, a mezőtúri laktanyában, az őrségben, az usánka sapka alá dugva hallgatta tenyérnyi kis zsebrádióját. A Little Red Rooster (Kis vörös kakas) szólt a Radio Luxemburg adásában a Rolling Stones együttestől. „Mi volt ez az új varázslat, ez a fantasztikus erejű élmény, amely mellbe vágta Földes László honvédet? A blues”. „… ez az amerikai éneklési, zenélési stílus azonos talajban gyökerezik, egy családba tartozik a jazzel; három világrész: Európa, Afrika, Amerika kultúrája, mélyhagyománya találkozik benne; kölcsönhatásuk – akárcsak a fizikában – maga a sugárzó erő.” „ A blues jellegzetes dallamvilága és a rock jellegzetes ritmusvilága együtt, a század derekára új és tartós zenei köznyelvet teremtett”. (Fodor Lajos)

Kezdeti lépések

Felsőfokú tanulmányait 1965-ben kezdte meg az ELTE Bölcsészkarán, magyar-történelem szakon. 1968-ban írta meg első dalszövegét Lakájdal címen, mely az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló cikk ellen szólt. Emiatt bezárták a klubot és eljárás indult Hobo ellen, ezért elhagyni kényszerült az egyetemet, így diplomáját csak jóval később szerezte meg.

1969-ben jelent meg első novellája az Élet és Irodalomban (Az út), majd rövid szerepet kapott Kovács András Extázis 7-től 10-ig című filmjében. A film igazi kultúrtörténeti kincs, melyben a magyar beatzene nagy alakjai mondják el véleményüket, gondolataikat.

Később több filmben is kapott kisebb-nagyobb szerepet, közben dalszövegeket írt a Kex, az Olympia és a P. Mobil zenekaroknak, majd lefordította Az ördög álarcosbálja című, Ausztráliában megjelent Syrius album dalainak szövegét. 1969-1973-ig dolgozott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ezt követően a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat alkalmazta 1974-től, mint a komolyzenei klubok szervezőjét és instruktorát.

HBB 260asevekvegen

Hobo, a hatvanas évek végén

1976-1977

1976 júniusában kétszer is megnézte a Rolling Stones koncertjét Zágrábban, mely meghatározó élmény volt számára, aztán egy évvel később az első magyar nyelvű Rolling Stones estjét adta elő zenész társaival a Fővárosi Művelődési Házban.

„1963 óta nem voltam fodrásznál. A Rolling Stones és a Kex vezetett el az önkifejezéséig. Játszottam pár filmben, de nem akartam színész lenni. Voltam blues-énekes és bohóc, mindkettőt nagyon szeretem. Dolgoztam vegyésztechnikusként, voltam egyetemista, ezeket utáltam. …1945-ben születtem Újpesten, 195 cm magas vagyok, nem voltam felmentve tornából. Keveset verekedtem, mert a legtöbb ütést hátulról adták. Mint az előzőekből remélem kiderül, leszolgáltam katonaidőmet. Kedvenc könyvem a Svejk. Eredeti nevem Földes László, amiről többek iránti tiszteletből ezennel lemondok. Második – egyesek szerint alvilági – nevem „Hobo”. Generációm tagjai így ismernek.” – írta Hobo a Kortárs, 1977. júliusi számában, Szerémi László írói néven.

1977-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karának népművelés-történelem szakán, a diplomamunkájának címe: A rock-zene szimbólumrendszere. A diploma megszerzése után egy rövid ideig tanított a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban, a 2/b. osztályban, de nem lett sem vegyész, sem tanár, mert szabadságszükségletének kielégítését mindkettő korlátozta volna.

20130911 hobo bluies band a pajtas

Hobo Blues Band

A Hobo Blues Band magalakulása

1978 áprilisában, egy Lajos utcai kocsmában alakult meg a Hobo Blues Band, hobbizenekarként. 1979-ben csatlakozott a csapathoz az addigi állandó vendég, Deák Bill Gyula is. Két évvel később, az együttes egy klubot nyitott az FMH-ban (Fővárosi Művelődési Ház). Kezdetben Doors, Jimi Hendrix, és a Rolling Stones számait játszották és a saját stílusuk is ezt a hangvételt vette át. Az akkori magyar könnyűzene számos meghatározó, kiemelkedő alakja megtalálható volt a zenekar tagjai között: Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula, Döme Dezső, Tóth János Rudolf, és mások.

1980-ban kezdték el  forgatni a Kopaszkutya című, Szomjas György által rendezett filmet amelyben Hobo az egyik főszereplőt alakítja.

HBB lemezek

Az összes HBB lemezt képtelenség bemutatni. Néhány „gyöngyszem” következik ebből a korszakból. 1980-ban jelent meg első lemezük, a Középeurópai Hobo Blues. A címadó dal bevezetőjében József Attila: Ti jók vagytok mindannyian című verséből idéz Hobo. A felvétel 1995-ben a Sziget Fesztivál hőskorában készült.

1984-ben jelent meg a Vadászat, egy izgalmas konceptlemez, melyek anyaga zeneileg és szövegileg is egy téma köré épül fel. Bemutatja a vadászat jellegzetességeit történelmi és társadalmi keresztmetszetben, politikai fricskáknak számító célzásokkal és többértelmű utalásokkal. A vészbanyák dala a sötét, félelmetes erdő sűrűjéből szól.

A Csavargók könyve című lemez 1988-ban jelent meg. Az album szövegei erősen szókimondónak minősültek a rendszerváltás előtti évben, amely sok kritikus szemét csípte. Hobo sosem rejtette véka alá féktelen szabadságvágyát és a letűnt rendszerrel szembeni ellenérzéseit. A Halj meg és nagy leszel című dal a legendás Kertészeti Egyetem Klubjában adott koncert záró száma volt.

Vissza a 66-os úton 1995-ben jelent meg. Az album Hobo amerikai utazásáról, illetve magáról Amerikáról szól, melyről egy könyvet is kiadott. Végigjárta a legendás 66-os utat, igaz, visszafelé, nem Jack Kerouac hőseinek nyomában, hanem Los Angelestől Chicagóig egy kölcsönkapott autóval, friss jogsival és egy kitűnő fotóssal. Élményeinek, tapasztalatainak, csalódásainak lenyomata ez a kötetté formált több mint ötven novella. Minden írás előtt három ajánlott zeneszám alapozza meg a megfelelő hangulatot, és rengeteg fotó, vers és dalszöveg vezet rá minket a „vén hatvanhatosra”. Olyan ez a könyv, mintha egy fantasztikus road-movie peregne a szemünk előtt, miközben szól a zene.

2000-ben jelent meg a Gyöngy a sárban című album, mely lenyomata a XX. század utolsó évtizedének.

„Vannak, akik nem eladók
és hitüket belül hordják
nem látszik a gyöngy a sárban
mégis övék az ország”

Hobo albumok

József Attila, Faludy György, Pilinszky János és Ady Endre verseinek megzenésítését készítette zenész társaival, többek között Mártha Istvánnal, Hárs Viktorral, Póka Egonnal, Verebes Ernővel és Fekete-Kovács Kornéllal. Jelent meg albuma Jim Morrison (In Memorian Jim Morrison) és Viszockij emlékére (Adjatok a kutyáknak húst, Farkashajsza), valamint Kövek az útról címmel Rolling Stones lemez, és Lassú vonat címmel Bob Dylan dalok is. Az Allen Ginsberg közreműködésével készült lemezének címe: Üvöltés. Különleges album a Kivándorlás, Sebestyén Mártával, és a Bakaballada a Ghymes együttes közreműködésével.

A Csavargók tízparancsolata egy monodráma, egy zenészsors, egy vándormese. Utakról, a vándorlásról mesél Hobo, amely valójában jelképekkel, titkokkal teljes szellemi barangolás. Minden útra kelés az otthonra találás reményében történik, minden megérkezésben benne van a megállapodás reménye. Nem komor Istenre vágyik Hobo. A játszóembert, megbecsülő Istent keresi, a csavargókat csavargóságukban megtartva védelmező Istent szólítja. A Kilencedik parancsolat a Hagyj jeleket az úton.

A Requiem a bluesért album kapcsán írta Hobo: „A blues útja, akárcsak a mi nemzedékünké, lassan véget ér. Ez a koncert azért jött létre és a dalok azért íródtak, hogy kifejezzük hálánkat, meghajoljunk mestereink előtt, hogy elmondjuk, eljátsszuk érzéseinket, megpróbáljuk megmutatni, mit jelent nekünk a blues, mit kaptunk tőle.”

Hobo és bandája

A Hobo és Bandája formációval készült a Circus Hungaricus konceptlemez, egyrészt generációs önvizsgálat, másrészt egy mély társadalompolitikai elemzés, harmadrészt a staféta-átadás, tudás és tapasztalat-áthagyományozás problematikája és gondolati köre. Hobo az év legjobb szövegírójának járó Artisjus-díjat kapta meg ezért a lemezért 2010-ben. A lemez egyik kiemelkedőbb dala, a Bolond lett a bölcsből (Utószó a XX. századhoz).

Könyvek, színdarabok, monodrámák, előadóestek

Önálló kötetei (Rolling Stones könyv, Hobo Sapiens, Csavargók tízparancsolata, Vissza a 66-os úton, Bolondvadászat) mellet megjelent a Látnokok, költők, csavargók címmel egy 40 oldalas, rengeteg fotóval illusztrált, exkluzív kivitelű gyűjteményes kiadvány.

hobo latnokok koltok

A kötetben található 4 DVD-n Hobo több legendás előadását tették közkinccsé. Ezek a Vadászat (Hobo-Vidnyánszky), az Üvöltés (Allen Ginsberg), az Amerikai ima (Jim Morrison), a Légy ostoba (József Attila), a Tudod, hogy nincs bocsánat (József Attila), a Csavargók tízparancsolata (Hobo) és az Akasztottak balladája (Francois Villon).

A fél évszázados életművének szinte teljes anyagát (dalszövegek, fordítások, novellák, színdarabok) tartalmazza egy másik gyűjteményes kiadvány, a Hobo Ludens. A két kötetben szerepelnek a Nemzeti Színházban bemutatott monodrámáinak és színdarabjainak szövegei, a Csattanuga csucsu, a Ballada a két sebzett hattyúról, A Gulag virágai, a Circus Hungaricus, a korábbi időszakból például a Lombardozzi, az I Love You Budapest, a Csavargók tízparancsolata és a Halj meg és nagy leszel.

HoboLudens1

Nemzeti Színházban

Hobo 2013 óta a Nemzeti Színház tagja. 2014-től kezdték el a Hobo életműsorozat keretében bemutatatni munkásságát, melynek nyitánya Hobo 70. születésnapi koncertje volt. Számtalan előadás született az elmúlt évek során, legsikeresebbekről essen néhány szó. Az úton lenni boldogság – Vissza a gyökerekhez egy Hobo koncert Muddy Waters, Rolling Stones, Bob Dylan, Animals, Doors, és más együttesek, zenészek dalaiból. A Ballada a két sebzett hattyúról című zenés játék a szovjet színház egyik legendás fenegyereke és kultikus költője, Vlagyimir Viszockij és Marina Vlady végzetes szerelméről szól. A Farkashajsza a legendás Viszockij dalokat eleveníti fel. Nagy sikert aratott koncertjeivel is (Középeurópai Hobo Blues, az Oly sokáig voltunk lenn, Csavargók könyve), az ismert slágerek mellett Hobo kommentárjai és történetei méltán arattak nagy sikert.

Jelenleg a következő előadások vannak műsoron: A Gulág virágai (Gulág táborokban született versek, novellák, történetek, dalok), Halj meg és nagy leszel (zenés kálvária 14 stációval, dalok, versek, vallomások, történetek Hobo életéből), A föltámadás szomorúsága, (Ady Endre est) Tudod, hogy nincs bocsánat (József Attila est). A Hé, magyar Joe megszületésének ötletét Jimi Hendrix világhírre juttatott dala, a „Hey Joe” adta, mely egy féltékenységi gyilkosságról szól. Hobo több, mint negyven éve lefordította, és azóta is játssza. A magyar gavallér című előadásban Csokonai Vitéz Mihály műveiből 32 vers, műfordítás, prédikáció és levél kapott helyet.

Születésnapi kiadvány

Hobo 75 éves, és ebből az alkalomból egy csodálatos, 2 CD-t is tartalmazó könyv jelenik meg 2020. február 13.-án. A megjelenés előtt egy nappal, február 12.-én, 17.00 órától a Restro Puskin kávézóban a forgalmazó, a Kultúrbarlang vendége lesz Hobo. A viharban születtem című kiadvány bemutatása után a szerző dedikálja új könyvét.

 

Források:
Fodor Lajos: Csörgősipkás poézis. In:Hobo blues: Földes László szövegei és fordításai 1967-2001.Budapest: Cartaphilus Kiadó, 2001. p. 519-521.
Hobo: Látnokok, költők, csavargók. Budapest: EMI Zenei Kft., 2010. + 4 DVD
Hobo honlapja
Rozsonits Tamás: Az út vadabb felén: A Hobo Blues Band 30 éve. Budapest: EMI Zenei Kft., 2008.

Kép forrás
Hobo főoldali kép
Hobo
Hobo a hatvanas évek végén
Hobo Blues Band
Látnokok, költők, csavargók
Hobo Ludens

0
megosztás
Tovább a kategóriában: « Bolyai Farkas Csók István »

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás