facebook youtube rss
2020. június 29. | 05.59

Antoine de Saint-Exupéry

asexuperykicsikep

17589ase

Antoine de Saint-Exupéry író és pilóta, 1900. június 29-én született Lyonban. Kalandos életet élt és rejtélyes módon halt meg. A kis herceg című meseregénye a világ egyik leghíresebb és legismertebb könyve. A sivatagban megjelenő fiatal, aranyhajú hős és a társaitól lemaradt pilóta barátságának történetét már több mint 250 nyelvre fordították le.

Saint-Exupéry egy régi vidéki nemesi családba született, ősei a középkorban a Saint-Exupery falut birtokolták, ami ma Gironde megyében található, innen származik a család neve. A régi francia vidéki arisztokrata családja többet jelentett neki, mint a pénzt és egy idilli kastélyt. A kis Antoine itt kezdett el verseket írni és itt szeretett bele a repülőgépekbe is. Csodálatos felfedezéseket tett: egyszer például lemezeket rögzített a kerékpárjához és a pedálokat őrült sebességgel hajtotta, azt remélte, hogy így hamarosan felreppen az égbe.

17588ase

Antoine testvéreivel

A francia haditengerészet előkészítő iskolájában kezdte meg tanulmányait, a záróvizsgán azonban megbukott, így a párizsi École de Beaux-Arts építészet szakára iratkozott be. Saint-Exupéry 15 hónapot töltött el a neves intézmény falai között, ám végzettséget itt sem szerzett. 1921-ben kezdte meg katonai szolgálatát, és Strasbourgba került pilótakiképzésre. A következő évben megszerezte a pilótaengedélyt, és áthelyeztette magát a légierőhöz. Eljegyzést kötött egy fiatal, nemesi származású hölggyel, akinek szintén voltak írói ambíciói. A menyasszony és annak családja tiltakozása miatt Saint-Exupery kilépett a hadseregből, Párizsban telepedett le, és irodai munkát vállalt. 1926-ban ismét repülni kezdett, amikor zátonyra futott kapcsolata és felbontották az eljegyzést. Saint-Exupery a repülés úttörőjeként dolgozott nemzetközi postajáratokon, Toulouse és Dakar között. A műszeres felszereltség még kezdetleges volt, és a pilóták inkább az ösztöneikre hagyatkozva repültek. Saint-Exupery rádió nélkül repült a Szaharában és az Andokban is. Legendás és hősies pilóta hírében állt.

A húszas évek második felében kezdte el írni a repüléssel kapcsolatos élményeit. Első meséje, A pilóta, egy lapban jelent meg. 1928-ban jelent megi első könyve, A déli futárgép - Postajárat délről, melyet a Szaharában írt. Később átkerült a Casablanca-Dakar útvonalra, majd a Cape Juby repülőtér igazgatója lett a Nyugat-Szaharában. 1929-ben Dél-Amerikába költözött, ahol az Aeroposta Argentina Company igazgatójává nevezték ki.

1931-ben jelent meg az Éjszakai repülés, amely az atlanti-óceáni postarepülő-vonalak felderítésének idején készült, ezzel a regényével elnyerte a Femina-díjat.

Consuelo en 1942 à Montréalase

Consuelo Suncín Sandoval

Dél-Amerikában hamar beleszeretett egy nyughatatlan természetű, salvadori írónőbe (Consuelo Suncín Sandoval), aki egyúttal bohém volt és fogékony a művészetekre. Saint-Exupérynek ő lett a múzsája és egyúttal szorongásainak forrása is. 1931-ben házasodtak össze, azonban mindkét fél családja igen rosszallta, mindannyian a másik szeszélyeit és zavaros ügyeit kifogásolták. Saint-Exupéry igyekezett mindenben a felesége kedvében járni, mondhatni egészen elkényeztette. Mindketten kezdeményeztek házasságon kívüli viszonyokat, ennek oka többek között az volt, hogy a férj gyakran repült, sokat volt távol.

Saint-Exupery a második világháború kezdetéig folytatta az írást és a repülést. A háború alatt először a francia felderítőknél szolgált. Amikor Párizs 1940-ben elesett, az író Amerikába menekült és New Yorkban telepedett le, itt született meg A kis herceg. Egy idő után visszatért Európába, hogy Franciaország felszabadításáért harcoljon. Amikor azonban a francia ellenállás és az amerikai szövetségesek közösen küzdöttek Németország ellen, Saint-Exupéry az előrehaladott életkora és korábban szerzett sérülései ellenére visszatért Európába, hogy segítse a francia erőket.

A kis herceg

Saint-Exupéry tudott valamit arról, hogy milyen lehet „tényleg leesni az égboltról”. Mindössze 23 éves volt, amikor egy balesetben összetörte a koponyáját. Később, 1935-ben megpróbált 150 ezer frankot nyerni azzal, hogy megdönti a Párizs-Saigon légi verseny rekordját, ám útközben navigátorával (aki egyben a szerelője is volt) együtt balesetet szenvedett a Szaharában. Társával négy napon át vándoroltak a homokdűnék között, és a visszaemlékezései szerint ez idő alatt csupán egy termosznyi édes kávé, némi csokoládé és egy marék keksz szolgált élelemforrásként. A pilóta és barátja gyorsan dehidratálttá váltak és hallucinálni kezdtek. Végül egy beduin tűnt fel szinte a semmiből – akár a kis herceg – a tevéje hátán és megmentette őket.

Gyermekként maga az író is ugyanolyan szőke hajú volt, mint a főhőse. A kis herceghez hasonlóan igen kíváncsi, merész, de magányos gyermek volt, és ő is nehéz utat járt be élete során, miközben megtanulta, hogy „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” A legkísértetiesebb hasonlóság Saint-Exupéry és a kis herceg között a történet végén bontakozik ki: amikor a kígyó megmarja és a homokba hullik, majd a kis teste eltűnik. Azt, hogy elindult-e hazafelé, Saint-Exupéry-hez hasonlóan, soha nem tudjuk meg. Az író repülőgépe ugyanis egyszerűen eltűnt.

„Mert én ott lakom majd valamelyiken, és ott nevetek majd valamelyiken: ha éjszakánként fölnézel az égre, olyan lesz számodra, mintha minden csillag nevetne. Neked, egyedül neked, olyan csillagaid lesznek, amik nevetni tudnak!” – így búcsúzik a kis herceg a pilótától.

Utolsó repülés és a legendák

44 éves korában, visszavonulása előtt még egy utolsó küldetést vállalt: adatokat kellett gyűjtenie dél-franciaországi Dragoon-hadművelet előkészítéseként egy Rhône-völgyi német alakulatról. 1944. július 31-én éjjel indult el egy Lockheed P–38-as géppel Korzika szigetéről, de soha nem tért vissza. Augusztus 1-jén délben egy asszony állítólag egy szerencsétlenül járt repülőgépet látott a Carqueiranne-öböl közelében. Néhány nappal később találtak egy francia egyenruhát viselő holttestet, akit szeptemberben Carqueiranne-ban temettek el.

asexupery12345

Antoine de Saint-Exupéry

1998-ban egy halász Marseille-től délre, Riou szigete mellett találta Saint-Exupéry ezüst karláncát. 2000-ben megtalálták Saint-Exupéry gépének roncsait Marseille partjainál, és 2003-ban ki is emelték a repülőgép maradványait. 2004-ben egy francia kutatócsoport igazolta, hogy az a Lockheed P-38-as gép roncsai, amellyel az író repült. A repülőgépen egyáltalán nem volt fegyver okozta találat nyoma, ezért nem tudták továbbra sem tisztázni a baleset okát. Csak annyi volt bizonyos, hogy Carqueiranne temetőjében tényleg az író holttestét helyezték örök nyugalomra. Egyesek valószínűnek tartják, hogy a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Néhányan viszont úgy vélték, hogy Saint-Exupéry öngyilkosságot követett el, mivel ebben az időszakban alkoholizmussal és depresszióval küszködött. Saint-Exupéry 1944-ben bírálni kezdte Charles de Gaulle-t, mire a de Gaulle-pártiak német kollaborációval kezdték gyanúsítani, emiatt többeket szembefordítottak vele. Az árulás vádja lelkileg nagyon megviselte az írót.

A másik alternatíva Saint-Exupéry egészségi állapota. 43 évesen továbbra is folytatta a katonai szolgálatot, noha a katonai szabályzat ebben a korban már nem tette volna lehetővé a bevetését. Dohányosként is szívproblémái adódtak több alkalommal, nem kizárt tehát az sem, hogy repülés közben rosszul lett, ez pedig elvezetett a tragédiához.

Eltűnése előtt a Saint-Exupery házaspár egy közös emlékiratot állított össze A rózsa története címmel. A kéziratot egy kis ládikó őrizte otthonukban, amelyet csak 1979-ben fedeztek fel, 2000-ben publikálták, és azóta több mint 16 nyelvre fordították le.

Források:
Antoine de Saint-Exupéry
mult-kor.hu
RUBIConline

Képek:
Saint-Exupéry
Antoine testvéreivel
Consuelo Suncín Sandoval
Saint-Exupéry

0
megosztás
Tovább a kategóriában: « Ferenczy Béni és Ferenczy Noémi

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás