facebook youtube rss
2015. február 11. | 14.46

Hobo 70 éves

Földes László, azaz Hobo, Kossuth-díjas, Fonogram Életműdíjas magyar blues énekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese, 1945. február 13–án született Újpesten. Kedvence írói: Shakespeare, Hasek, Hrabal, Bulgakov, kedvenc költője: József Attila, filmrendezője: Fellini, filmje: Amarcord.

 

Tanulmányok

A Városmajor utcai iskolában végezte az elemi iskolát. Ebben az időben aktívan sportolt, magas szinten kosárlabdázott, úgy tűnt hogy sportolóvá válik, játszott a Dózsa és a BEAC csapatában is. A középiskolát a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolában kezdte el, de a veszprémi Vegyipari Technikumban érettségizett 1963-ban, majd ez év szeptemberében vegyész-technikusként kezdett el dolgozni az Egyesült Izzóban. 1964. szeptember 1-jén behívták katonának Mezőtúrra.

Eszmélés kakasszóra

Egy novemberi napon, a mezőtúri laktanyában, az őrségben, az usánka sapka alá dugva hallgatta tenyérnyi kis zsebrádióját. A Little Red Rooster (Kis vörös kakas) szólt a Radio Luxemburg adásában a Rolling Stones együttestől. Mi volt ez az új varázslat, ez a fantasztikus erejű élmény, amely mellbe vágta Földes László honvédet? A blues. „… ez az amerikai éneklési, zenélési stílus azonos talajban gyökerezik, egy családba tartozik a jazzel; három világrész: Európa, Afrika, Amerika kultúrája, mélyhagyománya találkozik benne; kölcsönhatásuk – akárcsak a fizikában – maga a sugárzó erő.” „ A blues jellegzetes dallamvilága és a rock jellegzetes ritmusvilága együtt, a század derekára új és tartós zenei köznyelvet teremtett”. (Fodor Lajos)

Lakájdal

Felsőfokú tanulmányait 1965-ben kezdte meg az ELTE Bölcsészkarán, magyar-történelem szakon. 1968-ban írta meg első dalszövegét Lakájdal címen, mely az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló cikk ellen szólt. Emiatt bezárták a klubot és eljárás indult Hobo ellen, ezért elhagyni kényszerült az egyetemet, így diplomáját csak jóval később szerezte meg.

Kezdeti lépések

1969-ben jelent meg első novellája az Élet és Irodalomban Az út címmel, majd rövid szerepet kapott Kovács András Extázis 7-től 10-ig című filmjében. A magyar beatzene nagy alakjait láthatjuk a pályájuk elején, gondolataikat, véleményüket mesélik el. A film igazi kultúrtörténeti kincs. Rövid részlet Kovács András filmjéből.

Több filmben is kapott kisebb-nagyobb szerepet, közben dalszövegeket írt a Kex, az Olympia és a P. Mobil zenekaroknak, majd lefordította Az ördög álarcosbálja című, Ausztráliában megjelent Syrius album dalainak szövegét. 1969-1973-ig dolgozott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ezt követően a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat alkalmazta 1974-től, mint a komolyzenei klubok szervezőjét és instruktorát.

Zágráb, 1976

1976 júniusában kétszer is megnézte a Rolling Stones koncertjét Zágrábban, mely meghatározó élmény volt számára, aztán egy évvel később az első magyar nyelvű Rolling Stones estjét adta elő zenész társaival a Fővárosi Művelődési Házban.

„1963 óta nem voltam fodrásznál. A Rolling Stones és a Kex vezetett el az önkifejezéséig. Játszottam pár filmben, de nem akartam színész lenni. Voltam blues-énekes és bohóc, mindkettőt nagyon szeretem. Dolgoztam vegyésztechnikusként, voltam egyetemista, ezeket utáltam. …1945-ben születtem Újpesten, 195 cm magas vagyok, nem voltam felmentve tornából. Keveset verekedtem, mert a legtöbb ütést hátulról adták. Mint az előzőekből remélem kiderül, leszolgáltam katonaidőmet. Kedvenc könyvem a Svejk. Eredeti nevem Földes László, amiről többek iránti tiszteletből ezennel lemondok. Második – egyesek szerint alvilági – nevem „Hobo”. Generációm tagjai így ismernek.” (Szerémi László írói néven; Kortárs, 1977. július)

Történelem tanár

1977-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karának népművelés-történelem szakán, a diplomamunkájának címe: A rock-zene szimbólumrendszere. A diploma megszerzése után egy rövid ideig tanított a csepeli Jedlik Ányos Gimnáziumban, a 2/b. osztályban, de nem lett sem vegyész, sem tanár, mert szabadságszükségletének kielégítését mindkettő korlátozta volna.

Hobo Blues Band magalakulása

1978 áprilisában, egy Lajos utcai kocsmában alakult meg a Hobo Blues Band, hobbizenekarként. 1979-ben csatlakozott a csapathoz az addigi állandó vendég, Deák Bill Gyula is. Két évvel később, az együttes egy klubot nyitott az FMH-ban (Fővárosi Művelődési Ház). Kezdetben Doors-, Jimi Hendrix-, Rolling Stones-számokat játszottak és saját stílusuk is ezt a hangvételt vette át. Az akkori magyar könnyűzene számos meghatározó, kiemelkedő alakja megtalálható volt a zenekar tagjai között: Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula, Döme Dezső, Tóth János Rudolf, stb.

1980-ban kezdték el forgatni a Kopaszkutya című, Szomjas György által rendezett filmet amelyben Hobo az egyik főszereplőt alakítja. A következő filmrészletben Deák Bill Gyulával adják elő az Enyém, tiéd, mienk című dalt.

Hobo Blues Band albumok

Az összes HBB lemezt képtelenség bemutatni, inkább egy szubjektív válogatást ajánlunk, hozzátéve, hogy fájó szívvel, ki kellett kihagyni belőle sok dalt.

1980-ban jelent meg első lemezük, a Középeurópai Hobo Blues. Szóljon erről a lemezről a legnagyobb kedvenc, a dal bevezetőjében József Attila: Ti jók vagytok mindannyian c. versét mondja el Hobo. A felvétel 1995-ben készült a Sziget Fesztiválon.

1984-ben jelent meg a Vadászat, egy izgalmas konceptlemez, melyek anyaga zeneileg és szövegileg is egy téma köré épült fel. Bemutatja a vadászat jellegzetességeit történelmi és társadalmi keresztmetszetben, politikai fricskáknak számító célzásokkal és többértelmű utalásokkal. A vészbanyák dala a sötét, félelmetes erdő sűrűjéből szól.

A Csavargók könyve című lemez 1988-ban jelent meg, erről szóljon a Halj meg és nagy leszel. A felvételen a legendás Kertészeti Egyetem Klubjában adott koncert végét láthatjuk.

2000-ben jelent meg a Gyöngy a sárban c. album, erről szól a címadó dal, mely pontos lenyomata a XX. század utolsó évtizedének.

A Hobo Blues Band lemezeinek borítóképét, track listáját, közreműködőinek nevét, diszkográfiai adatait áttekinthetjük az első lemeztől a búcsúkoncertig, valamint a verseket és a dalszövegeket is elolvashatjuk Hobo honlapján.

Hobo albumok

József Attila, Faludy György, Pilinszky János és Ady Endre megzenésített verseit készítette el zenész társaival, többek között Mártha Istvánnal, Hárs Viktorral, Póka Egonnal, Verebes Ernővel és Fekete-Kovács Kornéllal. Jelent meg albuma Jim Morrison (In Memorian Jim Morrison) és Viszockij emlékére (Adjatok a kutyáknak húst, Farkashajsza), valamint Kövek az útról címmel Rolling Stones lemez is. Az Allen Ginsberg amerikai költő közreműködésével készült lemez címe: Üvöltés. Egy különleges album a Kivándorlás, Sebestyén Mártával. A Hobo lemezek, és cd-k diszkográfiai adatait megtaláljuk Hobo honlapján.

1988-ban jelent meg a Csavargók tízparancsolata, erről a lemezről szóljon most a Kilencedik parancsolat – Hagyj jeleket az úton.

Hobo és bandája

Hobo 2009-ben elkészítette pályafutása eddigi legjobb és egyik legfontosabb lemezét. A Circus Hungaricus is egy konceptlemez és a szerkezetét tekintve keretes: az első dal a Circus Europa, az utolsó a Circus Hungaricus, ez megadja az irányt, honnan merre tartunk. A lemez szövegei három fő gondolati kör köré csoportosulnak: egyrészt generációs önvizsgálat, másrészt egy mély társadalompolitikai elemzés, harmadrészt a staféta-átadás, tudás és tapasztalat-áthagyományozás problematikája és gondolati köre. A 15 dal erős, izgalmas, felkavaró, pimasz, szívszorító és gyönyörködtető. A zeneszerző és egyben a gitáros Madarász Gábor (Madi), az albumon Rúzsa Magdi is énekel egy duettet Hoboval. A videón a lemez egyik legkiemelkedőbb dala, a Bolond lett a bölcsből (Utószó a XX. századhoz) c. dal szól.

Hobo az év legjobb szövegírójának járó Artisjus-díjat kapta meg ezért a lemezért 2010-ben. „Ez az album nemzedéki önvizsgálat és társadalmi helyzetjelentés egy önmagához és elveihez hűséges öreg rocker szemével, aki bohócnak álcázza magát, hogy bölcsen kimondhassa: „a sikernek nem titka, hanem ára van”. – írja Bródy Sándor Hobo honlapján.

A legutolsó album 2014 decemberében jelent meg, Requiem a bluesért cím. „A blues útja, akárcsak a mi nemzedékünké, lassan véget ér. Ez a koncert azért jött létre és a dalok azért íródtak, hogy kifejezzük hálánkat, meghajoljunk mestereink előtt, hogy elmondjuk, eljátsszuk érzéseinket, megpróbáljuk megmutatni, mit jelent nekünk a blues, mit kaptunk tőle.” (Hobo)

Könyvek, önálló estek

Hobo több könyvet is kiadott pályafutása során, bővebb információ a honlapon olvasható. 2010-ben jelent meg a Látnokok, költők, csavargók címmel egy 40 oldalas, rengeteg fotóval illusztrált, exkluzív kivitelű gyűjteményes kiadvány. A kötetben található 4 DVD-n Hobo hét legendás előadását tették közkinccsé. Az első DVD-n a Vadászat 2009-ben, a debreceni Csokonai Színházban bemutatott előadásának a felvétele látható Vidnyánszky Attila rendezésében. A második lemezen Allen Ginsberg: Üvöltés (1988) és az Amerikai ima – szeánsz Jim Morrison verseiből és dalaiból (1992) című műsorainak eredeti felvételei szerepelnek.

A harmadik DVD-n két József Attila előadás kapott helyet. Az 1991-es Légy ostoba! című előadást a Katona József Színház mutatta be, zenéjét Mártha István írta. Az Új Színház Kamaraszínpadán rögzítették 2006 júniusában a Tudod, hogy nincs bocsánat című előadást. „Nem József Attilát mutatja be ez a műsor. Ő rég túl van ezen. Újrafelfedezésre sem szorul. Személyes okokból vettem elő sorait. Bajban sokszor segít. Úgy forgatom kötetét, mint mások a Szent Könyveket. Tanításai talán átvezetnek ezen a nehezen megfogható és jellemezhető időn, ahol a Múlt már nem érvényes és még nem született meg az Új.” (Hobo) A Nem emel föl című vers zenéjét Mártha István írta.

Ha tetszett a vers, a dal, akkor meghallgathatunk még néhány József Attila verset Hobo előadásában (Kései sírató, Hét napja, Nem emel föl, Négykézláb másztam, Balga költő, Könnyű fehér ruhában), szerintem érdemes.

A negyedik DVD-n a Csavargók tízparancsolata című önéletrajzi monodrámájának felvétele szerepel, amelyet 2008-ban, a debreceni Csokonai Színházban mutattak be, valamint Az akasztottak balladája című műsora, mely válogatás Francois Villon verseiből. A felvétel az Új Színház Kamaraszínpadán készült 2006-ban. Videón az Apró képek balladája.

Úton lenni a boldogság – HOBO életműsorozata a Nemzetiben

A sorozatban három olyan műsor is helyet kap, amelynek dalai annak idején nem kerülhettek lemezre: Vissza a gyökerekhez, Szimpátia az ördöggel, Kopaszkutya. A többi alkalom egy-egy lemezhez kötődik: Középeurópai Hobo Blues, Oly sokáig voltunk lenn, Vadászat, Esztrád, Csavargók könyve, Tábortűz mellett. A HOBO életműsorozatra bérletet is lehet váltani.

Ballada a két sebzett hattyúról

Marina Vlady orosz származású francia színésznő Szerelmem Viszockij című könyve felhasználásával készült a zenésjáték. „Rátaláltam annak a telefonközpontos kisasszonynak a történetére, aki akaratlanul „fültanúja” lett két nagy művész szerelmének. A szovjet színház egyik legendás fenegyereke és kultikus költő-bárdja volt Vlagyimir Viszockij, szerelme, Marina Vlady pedig a francia filmipar csillaga. Végzetes szerelmük között ott húzódik a vasfüggöny. Megéreztem, hogy nemcsak erről a legendás szerelemről, két művész viharos kapcsolatáról beszélhetek, de meg tudom mutatni a szovjet korszak abszurditását is a kisemberek, egy telefonos kisasszony és a férje, a kiérdemesült alkoholistabokszoló szemszögéből”(Hobo). A szereplők Szűcs Nelli és Hobo.

 

Források:

Fodor Lajos: Csörgősipkás poézis. In:Hobo blues: Földes László szövegei és fordításai 1967-2001.Budapest: Cartaphilus Kiadó, 2001. p. 519-521.
Hobo: Látnokok, költők, csavargók. Budapest: EMI Zenei Kft., 2010. + 4 DVD
Rozsonits Tamás: Az út vadabb felén: A Hobo Blues Band 30 éve. Budapest: EMI Zenei Kft., 2008.
Hobo honlapja
Nemzeti Színház
Rozsonits Tamás: Az út vadabb felén: A Hobo Blues Band 30 éve. Budapest: EMI Zenei Kft., 2008.

Kép forrása:

Hobo
Ballada a két sebzett hattyúról

 

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás