facebook youtube rss
2015. március 04. | 10.18

Ravel

Joseph-Maurice Ravel francia zeneszerző, zongorista a Pireneusokban levő Ciboure-ban született 1875. március 7-én. A francia zene minden jellegzetes vonása fellelhető életművében: kultúra, szellem, sokoldalúság, humor, formaérzék. Színpadi műveit főként a tánc inspirálta. Kedvenc költői között ott volt Mallarmé, Poe és Baudelaire, a zenében pedig Schumann, Liszt, Chopin és Weber stílusát kedvelte. Később Mozart vált legfőbb példaképévé. Párizsban, 1937. december 28-án halt meg.

Ifjúsága

A család még a zeneszerző kiskorában Párizsba költözött, itt kezdett el zenét tanulni hétéves korától, majd 1889-től a párizsi Konzervatórium növendéke lett, ahol legkedveltebb tanára, egyben pártfogója, a szintén zeneszerző Gabriel Fauré. A kilencvenes években jelentkezett első kompozícióival, melyekben már megmutatkozott egyéni stílusa. Ravel fiatal korában társaságkedvelő, gyakran bohém életvitelű művész volt. 1901-től kezdve próbálkozott a fiatal francia zeneszerzők nagy álmának számító Római díj elnyerésével, de a bizottság minden alkalommal elvitatta tőle az első díjat, pedig Ravel ebben az időszakban már ismert és elismert zeneszerzőnek számított. Már 1899-ben megírta a Pavane egy infánsnő halálára c. zongoradarabját, melyet később átírt zenekarra.

Pavane egy infánsnő halálára

A pavane eredetileg népi tánc. Lassú, ünnepélyes menetét rendszerint gyorsabb lüktetésű galiarde (ugrótáncok és lépegetők kombinálása) egészítette ki. Eredeti formájában zongoradarab volt, melyet csak később írt át zenekarra. Az együttest hárfa egészíti ki. Mélabús, finom dallamait fafúvók és kürtök lágy hangja szólaltatja meg, majd a hegedűkön csendül fel. Ünnepélyesség és megkapó szomorúság adja e darab sajátos költői hangulatát.

Az első nagy alkotói korszak

A század első éveiben már remekműveket alkotott, a Vonósnégyest, a Miroirs című zongoraciklust, a Szonatinát és a Lúdanyó meséi c. balettet. 1908-ban Szergej Gyagilev társulata bemutatta Muszorgszkij Borisz Godunov című zenedrámáját, mely jelentős hatással bírt Ravelre. Gyagilev és Ravel együttműködésének a modern zene több kiemelkedő alkotása köszönheti létét, mint a Daphnisz és Chloé és a Lúdanyó meséi. Ravel zenekritikusi tevékenységének kibontakozása is erre az időszakra tehető.

Daphnisz és Chloé

Ravel színpadi alkotásait elsősorban a balett inspirálta. Gyagilev világhírű tánccsoportja számára írta 1912-ben Daphnisz és Chloé című balettjét is. A kompozíció három költői képben dolgozza fel az ókori pásztorregényt, Longosz mitológiai pásztorjátékát. Daphnisz, a pásztor, azt álmodja, hogy szerelmese veszélybe kerül, de Pán isten megmenti őt, mert a maga szerelmére emlékezik, Syrinx nimfa iránt. Daphnisz felébredve sípot farag, és eljátssza Chloéval Pán és Syrinx szerelmi történetét. Mindenki táncra perdül és általános vigassággal ér véget a játék. Ravel legcsodálatosabb természeti képei elevenednek meg, álmok egy csodálatos antik világról, ahol az emberek játszó gyermekek voltak, és önfeledten élvezték a természet és a szerelem örömeit.

Lúdanyó meséi

Ravel az első világháború előtti években gyakran látogatott el a Godebski-szalonba. Itt megkedvelte a szalon tulajdonosának gyermekeit, akiknek gyakran mesélt Perrault-meséket és maga által kitalált történeteket is. Az 1908-ban keletkezett Lúdanyó meséi című zongoradarabnak is Perrault 17. századi mesegyűjteménye képezte az irodalmi alapját. A művet eredeti változatában 1910-ben mutatták be, s azonnal sikert aratott. Ravel ekkor határozta el, hogy készít egy zenekari átiratot is, amelyet mint balettet mutattak be 1912-ben. Hangszerelési bravúrokkal és gyönyörű dallamokkal festi meg a gyermeki képzeletvilágot.

A világháború idején

A német offenzíva felébresztette benne a hazafiságot, a francia hadsereg tagja akart lenni. Nem megfelelő egészségi állapota és testmagassága miatt nem lehetett repülőgép pilóta, ezért teherautó sofőrnek osztották be. A háború ideje alatt személyiségét megviselték a megpróbáltatások és az emberi szenvedés, alkotói válságba került, pesszimizmusát tovább fokozta anyja halála. Az 1916-ban a „francia zene védelmére” megalakult művészliga Ravelt is meginvitálta tagjai közé, de ő elzárkózott ettől, mert véleménye szerint a külföldtől való elzárkózás veszélybe sodorja a francia zenekultúrát, melynek éppen hogy nyitottnak kellene lennie más országok művészi törekvéseire.

A háború utáni korszak

A háború után telepedett le a Párizs közelében lévő csendes kisvárosban, Monfort l Amauryban. Továbbra sem nősült meg, magányosan élt. Stílusának végső beérése, letisztulása is erre az időszakra tehető. Debussy 1918-ban bekövetkezett halála után a francia zenei élet vezérének címe akaratlanul is az ő fejére szállt. 1919-ben ismét Gyagilev megbízásából írt tánckölteményt, 1920-ban mutatták be La Valse című táncszimfóniáját. Ravel a nagy tömeget és nagy erőket megmozgató tánc színteréül az 1855 körüli bécsi császári udvart választotta.

A húszas évek Párizsának szellemi pezsgése Ravelre is hatott. Az éjjeli lokálokban játszott dzsesszel is ekkor került kapcsolatba, ekkor kezdődtek Ravel nagy külföldi utazásai, turnéi is. Nemcsak zeneszerzőként, hanem karmesterként is ismertté vált, ehhez hozzájárultak nagyobb körútjai is. Hollandiától Svédországig, Nagy-Britanniától az Amerikai Egyesült Államokig mindenütt örömmel fogadták. Az utazások közül az egyik legfontosabb az amerikai látogatása, 1928-ban. A texasi Houstonban került sor „Korunk zenéje” című előadására, amely érett zeneesztétikájának legteljesebb összefoglalása. Megemlíti a blues jelentőségét, valamint méltányolja Bartók és Kodály gyűjtőmunkáját. Ravel és Bartók személyesen is megismerkedtek, és kölcsönösen kifejezték egymás iránti csodálatukat. 1928-ban díszdoktorrá avatták Oxfordban.

Bolero

Ravel legismertebb és legnépszerűbb műve, zseniális zeneszerzői ötletnek köszönhetően kiemelkedik alkotásai közül. Régóta készült olyan művet írni, amelyben egyetlen témán mutathatná be harmóniai és hangszerelésbeli bravúrját, amelyben ugyanaz a téma ismétlődik egyre nagyobb hangerővel, s mindig más és más hangszereléssel, a ritmus megrögzött állandóságát pedig a pergődob ütései alkotják. A változatosság egyetlen eleme a zenekari crescendo alkalmazása. 1928. november 22-én mutatták be a párizsi Operában, világhírét azonban Toscanini alapozta meg 1929-ben, amikor a New York-i Filharmonikusokkal előadta. A Bolerót már bemutatásának idejétől kezdve balett változatban is rendszeresen előadták. Az alkotás tananyag a zeneszerző-hallgatók számára.

Az utolsó évek

A harmincas évek kiemelkedő alkotásai a zongoraversenyei. Ravel utolsó koncertturnéja során, 1932-ben Budapestre is eljutott. A koncertet a pesti Vigadóban tartották. Műsorra került a Bolero, a Couperin sírja, a G-dúr zongoraverseny, a La Valse és Muszorgszkij: Egy kiállítás képei, melynek zenekari átiratát már a húszas évek elején elkészítette. A koncertet részben Ravel dirigálta. Még ez év októberében súlyos autóbaleset érte. Sérüléseiből felépült ugyan, de elkezdődött fokozatos és könyörtelen szellemi leépülése. 1935-ben tett még ugyan egy nagyobb körutat Spanyolországban és Észak-Afrikában, ez azonban már nem művészetét, hanem súlyos betegségének enyhítését szolgálta. 1937-ben agyműtéttel próbáltak meg segíteni rajta. Az operáció után kómába került, majd egy hét után, 1937. december 28-án elhunyt. December 30-án temették el Levallois-ban.

 

Források:
Pándi Marianne: Hangversenykalauz.1. köt. Zenekari művek. Budapest: Zeneműkiadó, 1972. p. 233-238.
Ravel
Fidelio – Koncertkalauz

Képek:
Maurice Ravel

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás