facebook youtube rss
2015. március 26. | 10.12

170 éve született Wilhelm Conrad Röntgen

Wilhelm Conrad Röntgen Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök, a róla elnevezett röntgensugárzás felfedezője, 1845. március 27-én született a Poroszországi Lennepben (ma Remscheid, Németország, Düsseldorf mellett). 1923. február 10-én, 77 éves korában halt meg Münchenben. Halálát daganatos megbetegedés okozta, ami valószínűleg összefüggésben volt a kísérleteivel, hiszen ólomtartalmú röntgen védőruhát, ólomkötényt, ólomköpenyt még évtizedekig nem alkalmaztak. A röntgensugarak mind a mai napig nemcsak az orvosi diagnosztikában, hanem az ipari alkalmazásokban, valamint az anyag szerkezetének kutatásában is fontos szerepet töltenek be.

Gyermekkor

Édesanyja Charlotta Contanza Frowein holland nemzetiségű, édesapja Friedrich Conrad Röntgen posztógyáros volt. 1848-ban a családfő a gyárát áttelepítette Appeldoornba, Hollandiába, a család is ide költözött. A fiatal Röntgen itt végezte el elemi iskoláját, majd Utrechtbe, polgári iskolába került. Érettségi előtt azonban három hónappal, 1863-ban kizárták az iskolából, mert egy diáktársa az egyik tanárának karikatúráját rajzolta fel a táblára, amin ő jót nevetett és nem volt hajlandó elárulni az osztálytársát. Az érettségit megszerezhette volna magánúton, de nem sikerült, mivel görögből és latinból elégtelent kapott.

Röntgen szülőháza

Tanulmányai, tudományos munkássága

1865-ben Zürichbe ment és beiratkozott a helyi Műszaki Főiskolára, ahol gépészetet tanult, ez volt az egyetlen olyan főiskola német nyelvterületen, ahol érettségi nélkül folytathatta tanulmányait. Ebben az iskolában végzett Albert Einstein is. 1868-ban gépészmérnöki diplomát szerzett. Tanulmányai közben hallgatta Robert Clausius kinetikus gázelméletről szóló előadásait, ekkor fordult érdeklődése a fizika felé. August Kundt vezette be a fizikai laboratóriumi gyakorlatokat az egyetemen, itt figyelt fel Kundt Röntgen tehetségére. 1896-ban a gázelmélettel foglalkozó értekezésével doktori címet szerzett. A dolgozatában szereplő vizsgálatokat tanára, August Kundt laboratóriumában végezte el. 1869-ben Würzburgban helyezkedett el az egyetemen Kundt asszisztenseként. Első tudományos értekezését 1870-ben írta, mely az Annalen der Physik und Chemie folyóiratban jelent meg. Kundt 1872-ben Strasbourgba ment, ahová Röntgen is követte őt, ahol magántanár lett.

Röntgen felesége, Anna Bertha Ludwig

1872-ben, háromévi jegyesség után összeházasodott Anna Bertha Ludwiggal, egy zürichi vendéglős lányával, a házasságkötés Appeldoornban zajlott le. Néhány évvel később, 1887-ben örökbe fogadták az akkor hatéves Josephine Bertha Ludwig-ot, aki felesége bátyjának lánya volt.

Röntgen 1875-től a Hohenheimi Akadémián dolgozott tanárként, a professzori címet is megszerezte a fizika és a matematika területén, majd 1876-tól visszament Strasbourgba, ahol folytathatta kísérleteit Kundttal. 1881 -től a Giesseni Egyetemre került a fizika tanszék vezetőjeként.

 

Röntgen Emlékhely, Würzburg

Az X-sugár

1888-ban a Würzburgi Egyetem professzora lett. 1894-ben megkezdte a katódsugarakkal kapcsolatos kutatásait. Hosszas kísérleteiből azt a következtetést vonta le, hogy egy új sugár – első dolgozatában X-sugárnak nevezte el – áthatol az átlátszatlan anyagokon, tárgyakon, az emberi testrészeken is. Eltérő mértékben nyelődik el, és a fényhez hasonlóan egyenesen áramlik, valamint fényképfelvételeken rögzíthető. Mintegy 20 perces expozíciós idővel készítette el első felvételét felesége kezéről, ahol tisztán látszanak a csontok és a gyűrű is.

Az első felvétel a felesége bal kezéről

A felfedezéséről szóló, „Über eine neue Art von Strahlen” közleménye 1896 elején jelent meg, majd a Fizikai-Orvosi Társulat előtt számolt be felfedezéséről. Az X-sugarakról szóló első közleményében a hét hétig tartó intenzív kutatás eredményeit 17 pontban írta le. Az előadáson felvételt készített Rudolf von Kölliker, neves anatómus kezéről, demonstrálva az X-sugarat. Az előadás után a lelkes Kölliker javasolta, hogy az X-sugarat nevezzék el Röntgenről.

Röntgenfelvétel Rudolf von Kölliker kezéről

Nobel-díj

1900-ban a bajor kormány felkérésére a Müncheni Egyetem professzora lett. 1901 decemberében a világ első tudósaként kapta meg a fizikai Nobel-díjat. A kapott díjjal járó összeget a Würzburgi Egyetemnek ajánlotta fel.

Az első világháború alatt Amerikában tartózkodott, majd a világháború lezárásakor visszatért Münchenbe. Felesége 1919-ben halt meg. Röntgen 1920-ban vonult nyugdíjba, majd néhány év múlva, 1923. február 10-én halt meg.

A legelső Nobel-díj

Források:
Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen, a röntgensugárzás felfedezője

 

Képek:
Wilhelm Conrad Röntgen
Röntgen szülőháza
Anna Bertha Ludwig
Röntgen Emlékhely, Würzburg
első röntgenfelvétel a felesége kezéről
röntgenfelvétel Rudolf von Kölliker kezéről
Nobel-díj

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás