facebook youtube rss
2015. április 14. | 10.59

100 éve született Anthony Quinn

Anthony Quinn, a kétszeres Oscar-díjas mexikói-amerikai színész, producer, rendező Mexikóban, Chihuahua városában született 1915. április 21-én. Kiváló jellemábrázoló, kiemelkedő drámai tehetség volt. Játékára minden filmjében elmélyült lélekábrázolás, az adott szituáció érlelt, gondosan kidolgozott átélése volt a jellemző. Az 1964-ben készült Zorba, a görög című filmben olyan hitelesen játszotta el a főhőst, hogy Görögországban tiszteletbeli görög állampolgárrá avatták. Massachusetts államban, Bostonban hunyt el 2001. június 3-án.

 

 

Korai évek

Anthony Quinn, Antonio Rodolfo Oaxaca Quinn néven látta meg a napvilágot. Anyja, Manuela Nellie Oaxaca azték származású, apja, Francisco Quinn Mexikóban született, de ír származású volt. Szülei részt vettek a legendás Pancho Villa csapatának diktatúraellenes forradalmában, ezért az 1910-es évek végén az Egyesült Államokba kellett menekülniük. Itt az apa kameraasszisztensként helyezkedett el az egyik hollywoodi filmgyárban, de fiatalon autóbaleset áldozata lett. A még gyermek Anthony számára kemény idők következtek. Az angol nyelvet csak 12 éves korában sajátította el. Kisgyermek korában katolikus neveltetést kapott és szülei eleinte papnak szánták fiukat, de ő tizenegy évesen pünkösdista lett. Tanulmányait az Egyesült Államokban végezte, Los Angelesben járt iskolába. Többféle kétkezi munkát is végzett, volt cementipari munkás és taxisofőr is. Aktívan sportolt, főleg az ökölvívás érdekelte.

A pálya kezdete

Vonzotta a képzőművészet, építész szeretett volna lenni, időközben azonban a színészet is kezdte foglalkoztatni. A harmincas évek közepén portásnak szegődött egy színészképző stúdióba, Hollywoodba. A filmesek felfigyeltek a nagy növésű, markáns arcvonású fiatalemberre és gyakran hívták statisztálni. Folyamatosan csiszolgatta tehetségét, amelynek idővel meg is lett az eredménye, hiszen 1936-ban már a kamerák elé léphetett a The Milky Way című kisfilmben. A negyvenes években még nem volt igazán kimagasló szerepe, de már 1947-től 1950-ig a Brodway-n játszott.

Viva Zapata! és az Országúton

Az ötvenes években gyakorlatilag berobbant a neve köztudatba. Az 1952-ben készült, Elia Kazan által rendezett Viva Zapata! című filmben pazar alakítást nyújtott, mely a mexikói forradalom egyik hőséről, Emiliano Zapatáról szól. A film végigköveti Zapata életét a forradalom kitörését megelőző évtől egészen haláláig. A főszerepet játszó Marlon Brando mellett az epizódalakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Ezek után csak úgy záporoztak a jobbnál jobb szerepek.

Az ötvenes évek elején Olaszországba hívták, ahol tizenegy hónap alatt több filmet is forgatott. 1954-ben itt találkozott azzal a szereppel, amellyel beírta nevét a filmtörténelembe, Federico Fellini rábízta Zampano szerepét az Országúton című filmben. Megrázó, mégis felemelő történet az édes, bolondos, csupa lélek Gelsomináról, az erőszakos, durva, érzelmeket megvető Zampanoról, és a mindentudó bolondról, aki megtanítja Gelsominát arra a bölcsességre, hogy minden létezésnek értelme van itt a földön. A dráma három kulcsfogalom köré épül: szeretet, áldozat és megváltás. Hitelessége, őszintesége, mitikus-balladisztikus ereje egyszerre adja a tragikum szépségét, katarzisát és az emberi szenvedés, a közöny, az üresség és a tehetetlenség egybemosódását, az elidegenedett ember magába roskadását. A film egyszerre tudott filozofikus lenni és elemi erővel hatni a néző érzelmeire. 1956-ban az Országúton elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Quasimodo és Gauguin szerepében

Felváltva élt New Yorkban, Rómában és a világ legkülönbözőbb helyein, ahová szerepei szólították. Nagyon sokat dolgozott és megtalálták az igazi nagy feladatok. Eljátszotta Quasimodot, a torz testű, de érzelmekben gazdag toronyőrt A párizsi Notre Dame 1956-ban készült filmváltozatában Gina Lollobrigida partnereként, és Gauguint, a festőt, a Nap szerelmese című filmben.

Vincent Van Gogh életét meséli el ez a felkavaró képi világú, érdekfeszítő és érzelmeket ébresztő filmklasszikus. Azt mutatja meg, hogy hogyan lett a holland lelkészdinasztia sarjából olyan ember, akit semmi más nem érdekel, csak hogy festhessen. A film alapjául Irving Stone életrajzi regénye szolgált, amelyet a festő és testvére, Theo közötti levelezés ihletett. Anthony Quinn, Van Gogh barátjának, Gauguin alakításáért ismét megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat a főszerepet alakító Kirk Dougles partnereként.

Zorba, a görög

Nikosz Kazantzakisz regényéből Mihalisz Kakojannisz görög filmrendező 1964-ben forgatta Kréta szigetén a Zorba, a görög című filmet. Anthony Quinn tökéletes azonosulással formálta meg a címszereplő alakjában a dacos élni akarást, a küzdelem vállalását. A felejthetetlen befejező képsorok is ezt fejezik ki Zorba tengerparton lejtett táncában, Mikisz Theodorakisz híres szirtakijára. Ő maga így nyilatkozott: Zorba egy darab volt belőlem, a férfi, aki ismeri az életet, mégis örök gyerek marad . A fergeteges, életteli alakításáért a legjobb férfi főszereplő kategóriában Oscar-díjra jelölték.

Onassis és Stradivari szerepében

A hetvenes évek egy kisebb visszaesést hozott az addig töretlenül menetelő művész pályájában és nem sikerült igazán megválogatnia szerepeit, sőt a következő évtizedben is egyre inkább háttérbe szorult az idősödő, de még akkor is legendának tartott Quinn. 1988-ban egy televíziós filmben, az Onassis című televíziós filmben vállalt szerepet, ennek köszönhetően részt vett az Emmy-díj ünnepségén is, ám végül nem nyerte el a díjat. 1989-ben a híres hegedűművészt, Antonio Stradivarit keltette életre a róla szóló életrajzi filmben. Családi vonatkozású érdekesség, hogy Anthony Quinn második házasságából született két fia is szerepel a filmben. A fiatal Stradivarit Lorenzo Quinn alakítja, Francesco Quinn pedig a filmbéli Alessandrot.

Anthony Quinn, mint az idős Stradivari

Golden Globe-díj

A Golden Globe-díj, vagyis az Arany Glóbusz-díj egy amerikai filmes és televíziós díj, amelyet évente egyszer, az Oscar-díjhoz hasonló gála keretében osztanak ki. 1944-ben alapította a Hollywood Foreign Press Association, a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete. A filmes Oscar és a televíziós Emmy-díjak után a második legrangosabb filmes elismerésnek számít. Anthony Quinn 1987-ben kapott Golden Globe életműdíjat.

 

Források:

Anthony Quinn wikipédia
Ábel Péter (főszerk.): Új filmlexikon. 2. köt. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1973. p. 323-324.
Csala Károly, Veress József (szerk.): Filmlexikon. 2. köt. Budapest: Totem Kiadó, 1994. p. 166.

Képek:

Anthony Quinn
Anthony Quinn, mint az idős Stradivari

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás