facebook youtube rss
2015. április 14. | 11.30

JUDIT_100 éve született Anthony Quinn

Anthony Quinn, a kétszeres Oscar-díjas mexikói-amerikai színész, producer, rendező Mexikóban, Chihuahua városában született 1915. április 21-én. Kiváló jellemábrázoló, kiemelkedő drámai tehetség volt. Játékára minden filmjében elmélyült lélekábrázolás, az adott szituáció érlelt, gondosan kidolgozott átélése volt a jellemző. Az 1964-ben készült Zorba, a görög című filmben olyan hitelesen játszotta el a főhőst, hogy Görögországban tiszteletbeli görög állampolgárrá avatták. Massachusetts államban, Bostonban hunyt el 2001. június 3-án.

Korai évek

Anthony Quinn, Antonio Rodolfo Oaxaca Quinn néven látta meg a napvilágot. Anyja, Manuela Nellie Oaxaca azték származású, apja, Francisco Quinn Mexikóban született, de ír származású volt. Szülei részt vettek a legendás Pancho Villa csapatának diktatúraellenes forradalmában, ezért az 1910-es évek végén az Egyesült Államokba kellett menekülniük. Itt az apa kameraasszisztensként helyezkedett el az egyik hollywoodi filmgyárban, de fiatalon autóbaleset áldozata lett. A még gyermek Anthony számára kemény idők következtek. Az angol nyelvet csak 12 éves korában sajátította el. Kisgyermek korában katolikus neveltetést kapott és szülei eleinte papnak szánták fiukat, de ő tizenegy évesen pünkösdista lett. Tanulmányait az Egyesült

Az ötvenes évek elején Olaszországba hívták, ahol tizenegy hónap alatt több filmet is forgatott. 1954-ben itt találkozott azzal a szereppel, amellyel beírta nevét a filmtörténelembe, Federico Fellini rábízta Zampano szerepét az Országúton című filmben. Megrázó, mégis felemelő történet az édes, bolondos, csupa lélek Gelsomináról, az erőszakos, durva, érzelmeket megvető Zampanoról, és a mindentudó bolondról, aki megtanítja Gelsominát arra a bölcsességre, hogy minden létezésnek értelme van itt a földön. A dráma három kulcsfogalom köré épül: szeretet, áldozat és megváltás. Hitelessége, őszintesége, mitikus-balladisztikus ereje egyszerre adja a tragikum szépségét, katarzisát és az emberi szenvedés, a közöny, az üresség és a tehetetlenség egybemosódását, az elidegenedett ember magába roskadását. A film egyszerre tudott filozofikus lenni és elemi erővel hatni a néző érzelmeire. 1956-ban az Országúton elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

2.videó beágyazása https://www.youtube.com/watch?v=n7-cTuKmurQ

Quasimodó és Gauguin szerepében

Felváltva élt New Yorkban, Rómában és a világ legkülönbözőbb helyein, ahová szerepei szólították. Nagyon sokat dolgozott és megtalálták az igazi nagy feladatok. Eljátszotta Quasimodot, a torz testű, de érzelmekben gazdag toronyőrt A párizsi Notre Dame 1956-ban készült filmváltozatában Gina Lollobrigida partnereként, és Gauguint, a festőt, a Nap szerelmese című filmben.

3.videó beágyazása https://www.youtube.com/watch?v=2onb4uyIXUM

Vincent Van Gogh életét meséli el ez a felkavaró képi világú, érdekfeszítő és érzelmeket ébresztő filmklasszikus. Azt mutatja meg, hogy hogyan lett a holland lelkészdinasztia

 

 

Források:

Anthony Quinn wikipédia
Ábel Péter (főszerk.): Új filmlexikon. 2. köt. Budapest: Akadémiai Kiadó, 1973. p. 323-324.
Csala Károly, Veress József (szerk.): Filmlexikon. 2. köt. Budapest: Totem Kiadó, 1994. p. 166.

Képek:

Anthony Quinn
Anthony Quinn, mint az idős Stradivari

 

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás