facebook youtube rss
2015. máj. 04. | 06.29

100 éve született Orson Welles

George Orson Welles rádiós, színész, színházi- és filmrendező, a 20. század első felének talán legkülönösebb közéleti figurája az Egyesült Államokban. A köztudatban elsősorban két kiemelkedő alkotása, az 1938-ban, a rádióban sugárzott, a Támadás a Marsról c. rádiójáték, majd az 1941-ben forgatott Aranypolgár című film emelte. A Belga Filmarchívum rendezésében, 1958-ban lezajlott versenyen az 1895-1955 között készült valamennyi film közül egy szakértő zsűri választotta ki a 12 legjobbat. Az Aranypolgár is bekerült ebbe az előkelő körbe.

 

Csodagyerek

Orson Welles Chicago közelében, Kenoshában, Wisconsin államban, egy jómódú művészcsaládban született 1915. május 6-án. Apja, Richard Head Welles mérnök, vállalkozó és feltaláló volt. Anyja, Beatrice Ives zongoraművésznő. Színészek, festők, írók és zenészek alkották szülei baráti körét. Wellesre gyerekkorában a legnagyobb hatást a család barátja, Bernstein doktor gyakorolta, aki később a gyámja lett. Csodagyerekként indult, a drámai művészetek terén tűnt ki különös képességeivel. Welles életrajzírójának így nyilatkozott Bernstein: „A gyermek rendkívüli érettsége mindig megdöbbentett. Kétéves korában már logikusan gondolkodott,… és szinte biztosra vettem, hogy maga is művész lesz.” Tőle kapott egy marionett-bábszínházat, mellyel legtöbbször színházasdit játszott, Shakespeare-műveket adott elő marionettfigurákkal. Hároméves korában bábszínház előadásokat rendezett.

 

Orson Welles háromévesen

Hétéves korában előadta családjának és barátaiknak a Lear király rövidített változatát. A Washington Schoolba járt iskolába, melyet egy Mueller nevű pszichopedagógus vezetett, aki modern pedagógiai elvekkel irányította iskoláját. Több éven át festészetet is tanult. Nyolc éves korában meghalt az édesanyja, az özvegy apja visszavonult az üzlettől és sokat utazott Európában és Ázsiában, ahova mindig magával vitte a fiát. Apja halála után a Todd School óráit látogatta, mely szintén híres volt forradalmi neveléséről. Itt már rendezéssel is próbálkozott, a Julius Cesar előadással elnyerte a chicagói Színházi Társaság díját a vidék legjobb iskolai rendezéséért.

15 évesen osztálytársaival (Todd School)

Dublin, Woodstock, New York

1931-ben, tizenhat évesen ott hagyta az iskolát és elutazott Európába. A dublini Gate Theater-ben lépett színpadra, első rendezése itt is a Julius Cesar volt. Amerikába visszatérve először könyvet írt, melyben Shakespeare művek színpadra állításához fűzött magyarázatokat, rendezői útmutatást adott és rajzokat is készített hozzá, majd 1934-ben fesztivált rendezett Woodstockban, melyre meghívta a dublini Gate Theatre-beli barátait. Itt ismerkedett meg első feleségével, Virginia Nicholsonnal. 1936-ban a Harlem egyik színházában bemutatták a Machbeth néger változatát, fekete szereplőkkel, afrikai tamtam-dobosokkal, igazi varázslóval.
Húszéves korában már színigazgató volt, a New York-i Mercury Színház vezetője lett, ahol ismét Julius Cesart rendezte, a darab alcíme: Egy diktátor halála. Welles bekapcsolódott a New Deal korszak mozgalmas forgatagába, Roosevelt elnök személyes híve volt.

 

 

Támadás a Marsról

1938. október 30-án, vasárnap este nyolc órakor Orson Welles és a Mercury Színház tagjai New Yorkban, a CBS stúdiójában előadták H. G. Wells fantasztikus regényének, a Világok harcának egy átdolgozott változatát, Támadás a Marsról címmel, ami egyszerre általánosan ismertté tette. A szuggesztív rendezés olyan elementáris hatást váltott ki, hogy többen a hallgatók közül a Marsról érkezett valódi támadásnak vélték. Az előadókat váratlanul érte az a rémület, az a pánik, amelyet okoztak. Ez már adás közben, a rádióba, a szerkesztőségekbe és a rendőrségre érkező telefonokból is kiderült. Az adás alatt négy közlemény hívta fel a figyelmet arra, hogy regényfeldolgozás hallható a rádióban, a helyi rádióállomások nagy része is adott erről tájékoztatást, a hallgatók mégis megrémültek. Később, Hadley Cantril, a princetoni egyetem pszichológia professzorának vezetésével felmérték az adás hatását, mely szerint a műsort több millióan hallgatták, egymillió-hétszázezer hallgató fogta fel valódi hírnek a rádiójáték keretein belül hallható híreket és egymillió-kétszázezer emberből váltott ki heves izgalmat. Orson Wellesen túl még egy haszonélvezője volt ennek a kollektív hisztériának, Hadley Cantril professzornak, aki le is írta ezt az esetet a tanulmányába, mint a modern kori pánik első megnyilvánulását. Az adást követő napon Orson Welles a kamerák előtt, az újságírók körében kért elnézést a történtekért.

 

Aranypolgár (Citizen Kane)

Ilyen előzmények után 1939-ben, Hollywood történetében egyedülálló szerződést kötöttek vele, a huszonnégy esztendős fiatalember szabad kezet kapott évenként egy-egy filmre, úgy, hogy tetszés szerint működik közre bennük, mint producer, rendező, szerző, színész, vagy mind egyszerre.
Az „önmagát csináló” ember, aki tehetségével hihetetlen anyagi és evvel együtt járó politikai hatalomra emelkedik fel, ez az amerikai élet egyik legfőbb jellemzője. Az amerikai társadalom körülményeivel magyarázható a „selfmademan” típusú ember kialakulása, az ott élő embereket kevésbé vagy alig határozzák meg a történelmi hagyományok, a társadalmi hierarchia, s akár egy ember életén belül is lehetséges a hirtelen felemelkedés és a mélybe zuhanás. A sajtó közvéleményt befolyásoló szerepe és jelentősége bizonyos határokon túl a manipuláció eszköze is lehet, a szellemi fegyver szerepét tölti be a politikai hatalom megszerzésében, a sajtó megbuktathatja, de égbe is emelheti az egyént. A pénz, a hatalom sokszor együtt jár a fiatalkori eszmények és tervek feladásával, mint a főszereplő Kane esetében is, és ez a harmónia, a boldogság elvesztését okozza.
Welles az eddigi hagyományokkal szakítva, új kompozíciós módszerrel meséli el a történetet. Mindez bizonyos gépállások kiválasztásában, a megvilágítás fény-árnyék ellentétének alkalmazásában, a mélységélességben, a képmező mélységének kiaknázásában, a képszerkesztésben valósul meg. A nagy látószögű optika alkalmazásával a látómező kitágul, felfelé és lefelé is befogja a teret, így például a szoba mennyezete és a padló egyidejűleg jelenik meg a képben. Ezek együttesen rendkívül hatásosak.
Az Aranypolgárt a forma eredetisége és a megjelenített gondolatok ereje tette meghatározó alkotássá. A szokványos karriertörténetek sorából kiemeli a történet dramaturgiai és képi szerkesztése, az amerikai polgár alakjának megragadásával és művészi megteremtésével.

 

 

Hollywood után

1939-ben elválik első feleségétől és 1943-ban, általános meglepetést keltve, feleségül veszi Hollywood első számú sztárját, Rita Hayworth-öt. A zseni és a szépség házassága mindössze 4 évig tartott. 1946-ban rendezte meg Az óra körbejár c. filmet (eredeti címe: The Stranger), melyben főszerepet játszik. A 2. világháború végétől tulajdonképpen távol él és dolgozik az Egyesült Államoktól, először Olaszországot, majd Spanyolországot választotta, erről így nyilatkozik: „A mediterrán kultúra emberibb, és nem a bűntudatra alapozódik. Rosszul érzem magam az olyan társadalmakban, amelyekben nincs természetes vidámság, és amelyek nem tudnak nyugodtan szembenézni a halállal.” 1955-ben feleségül vette az olasz származású Paola Mori színésznőt. Egyébként mindhárom feleségétől született egy-egy lánya, a nevük: Christopher, Rebecca és Beatrice.
„Hollywoodot utálni nem nehéz, s ez ellen az utálat ellen nekem, személy szerint, nincs semmi kifogásom. Sőt én odáig eljutottam: már nem is lakom ott. Tehát nem szavakról van szó csupán, hanem egy adott tényről. A szabadságot választottam. Azóta ha véletlenül elszánom magam, hogy kiruccanjak arrafelé, előbb mindig megbizonyosodom, hogy a zsebemben van-e a jegy visszafelé.”

 

 

Orson Welles, harmadik felesége, Paola Mori és lányuk, Beatrice

Shakespeare és Welles

Színházi rendezőként és filmszínészként számtalan drámát rendezett és játszott is benne. Shakespeare-rel kapcsolatos nézeteiről a következő interjú részletéből nyerhetünk egy kis bepillantást: „Shakespeare nagyon mély kapcsolatban állt saját kultúrájának forrásaival: éppen csak kialakult a nyelv, amelyen írt. Még a régi, középkori Anglia élt a stratfordi emberek tudatában. Egészen közel még a másik, az előző kor. Shakespeare nagyszülei, a falu öregjei, a parasztok még a középkorban éltek, még a régi Európához tartoztak. Benne is maradt ebből valami: lírája, komikus vénája, embersége abból fakad, hogy a középkorhoz kötődik, amely még közel van hozzá;” „Shakespeare szenvedélye a királyok voltak, még az arisztokratáknál is jobban. Úgy gondolom, hogy mélységesen csalódott az Erzsébet kori arisztokratákban, de a trón és a királyság eszméjével nem véletlenül lehet mindenütt találkozni műveiben. Mindig azt mondtam az amerikai színészeknek, hogy Amerikában sosem lehet nagy Shakespeare-színházat létrehozni, mert lehetetlen megértetni egy amerikai színészcsoporttal, hogy mit ért Shakespeare királyon. Azt hiszik, hogy egy olyan fickóról van szó, aki koronát visel, és trónon ül, aki lehet magas vagy akár törpe, nyomorék, s ez a király. Nem érzik, hogy Shakespeare szerint a királynak különösen tragikus és rendkívüli a helyzete. Nála sokkal inkább, mint bármelyik más írónál. A korona eszméjének megszállottja volt.”

 


Orson Welles Othello szerepében

A per

A film Franz Kafka azonos című regénye alapján, 1962-ben készült adaptáció. Álomszerű képeivel, víziószerű atmoszférájával az elidegenedést, a kisember küzdelmét ábrázolja. A rendezőként, forgatókönyvíróként és szereplőként is megjelenő Orson Welles egy klasszikus irodalmi mű méltó feldolgozását alkotta meg. Nagyszerű színészek alakítják a főbb szerepeket, mint Anthony Perkins, Romy Schneider, Jeanne Moreau és az ügyvéd szerepében Orson Welles.

 

Hitvallása

„Mindig szintézisre törekszem: csak egyfajta munka iránt érzek szenvedélyt, mert kötelességemnek tartom, hogy őszinte legyek ahhoz az emberhez, aki vagyok: a kísérletező emberhez. Önmagam szemében csupán egyetlen értékem van: az, hogy nem mondok ki törvényeket, az, hogy kísérletező ember vagyok, csak a kísérletezés lelkesít, semmi más. Nem érdekelnek a műalkotások, az utókor, a hírnév, csak az az öröm érdekel, amelyet maga a kísérletezés nyújt, ez az egyetlen terület, ahol igazán becsületesnek és őszintének érzem magam.”
Maga Welles a színházi szerepléseit becsülte a legtöbbre, filmszínészi teljesítményéről pedig úgy beszélt, mint pénzszerző célú vállalkozásokról annak érdekében, hogy a rendezéséhez pénzt gyűjtsön. Saját filmjei közül elsősorban a következők érdemelnek figyelmet: Aranypolgár, Az óra körbejár, A sanghaji asszony, Macbeth, Othello, A per és a Falstaff. A mások által rendezett filmek közül inkább a későbbiekben nyújtott jelentőset, mint például az 1970-ben készült 22-es csapdája c. alkotásban.

 

Centenáriumi megemlékezések

Négy napos szimpóziummal, tudományos ülésekkel, kiállításokkal, filmsorozatokkal emlékezik Orson Wellesre az Indiana University. Ezen kívül számtalan ünnepséget, kiállítást, vetítést tartanak többek között Kenoshaban, Welles szülővárosában, Woodstockban, New Yorkban, Gdanksban, Madridban, Saarbrückenben, Münchenben és Barcelonában is. A http://www.wellesnet.com/ oldalon bőséges információt találunk Orson Welles életéről, karrierjéről, munkáiról, valamint a Facebook oldalán is böngészhetünk kedvünkre. https://www.facebook.com/Wellesnetcom

 

Források:
André Bazin: Orson Welles: Az amerikai film újjászületése. In. André Bazin: Mi a film?: Esszék, tanulmányok. Budapest: Osiris Kiadó, 1999. p. 257-325.
Gyürey Vera: Osron Welles: Aranypolgár. In: Gyürey Vera, Honffy Pál: Mozgófénykép: Filmelemzések. Budapest: Tankönyvkiadó, 1984. p. 7-32.
Nemes Károly: Orson Welles. Budapest: Gondolat Kiadó, 255 p. (Szemtől szembe)

Képek:
Orson Welles
Orson Welles háromévesen
Orson Welles osztálytársaival
Orson Welles a CBS studiójában
Orson Welles családjával
Orson Welles Othello szerepében

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás