facebook youtube rss
2015. július 09. | 12.42

NYÁR képekkel, zenékkel, versekkel, júliusi programajánlók

V. Tóth Gábor: Balatoni nyári délután

Kosztolányi Dezső: A nyár

A nyár az én szerelmem, érte égek,
halálthozó csókjára szomjazom,
erdőket áldozok szilaj tüzének,
bár ajkam is hervadna el azon.

Görnyedve várom télen a szobámba,
a tűz körül álmodva csüggeteg,
lángóceánját képzeletbe látva,
mely semmivé hamvasztja a telet.

S ha lángszerelme sápadt őszbe vénül
s zöld pártadísze hullong a fejérül,
virrasztom árva, bús menyasszonyom.

Zokogva már hülő keblére fekszem
s elsírva ottan legnagyobb szerelmem,
sápadt, aszú haját megcsókolom…

RENOIR: Evezősök reggelije

Nagyszerű nyári délelőtt, egy társaság éppen kezd szétszéledni, a desszert és a bor még az asztalon, kedves barátok töltik együtt idejüket. Színhely a vendéglő folyó fölé nyúló fa terasza. Renoir a Szajna Párizshoz közeli Chatou-szigetén, a Fournaise vendéglőben festette 1881-ben. Ez volt az írók, költők, művészek és mecénásaik egyik kedvelt hétvégi kiránduló helye nyáron. A csónakázás rendkívül népszerű volt, ezért vannak a férfiak trikóban, de Barbier báró cilinderben látható. A szép hölgyek hozzátartoztak a társasághoz. A kép bal szélén kalapban Aline Charigot látható, aki később Renoir felesége lett. Az italt kortyolgató nő „La belle Angéle” az okos és kihívó, hivatásos modell. A terasz korlátjára támaszkodó szép hölgy a vendéglő tulajdonosának a lánya, Alphonsine Fournaise. A kép jobb szélén ül trikóban Monet és Renoir barátja, Gustave Caillebotte művész és műgyűjtő, mellette Ellen Andrée színésznő ül, őket figyeli egy újságíró barátjuk. Renoir negyvenéves volt, ott állt az érett férfikor kapujában, amikor ezt az idilli képet festette. Festményét áthatja a felszabadultság érzése, a művész is olyan könnyed, mint a modelljei. A pillanatot örökítette meg, de nem a kívülállószemével, hanem olyan valakiével, aki maga is érzi ennek a vasárnapnak az ízét, hangulatát, meghittségét.

Renoir: Evezősök reggelije

Steve Hackett - Summer s Breath

Steve Hackett brit gitáros és dalszerző zenei pályájának kezdetén az angol progresszív rockot játszó Genesis együttes oszlopos tagjaként nyolc stúdiólemezen közreműködött. 2012-ben jelent meg a Beyond the Shrouded Horizon című albuma, melyről szól most egy rövid dal, a Summer’s Breath. Steve Hackett egyébként rendszeresen jártszik, zenél együtt a kevéssé ismert magyar Djabe zenekarral, érdemes belehallgatni a Firth of Fifth című közös produkciójukba.

 

Áprily Lajos: NAPLEMENTE

Ne menj tovább. Hull már a harmat,
fejünk felett a végtelen kék;
lent zúg a víz és sír a fecske:
várjuk meg itt a naplementét.

Egy szót se szólj. Csak nézz a napba,
míg én a fejemet lehajtom.
Két mozdulatlan kőszoborra,
így hulljon ránk a nyári alkony.

A vándor lent a sziklavölgyben
megérzi tán, mily bús, milyen szép:
két ifjú fent a sziklaélen,
ki várja már a naplementét.

Omega: Naplemente

1969-ben jelent meg a legendás Omega zenekar egyik legsikeresebb kislemeze, a Naplemente/Régi csibészek. Különös választás volt annak idején, hogy épp a vidám, harsány Régi csibészekkel egy kislemezre tették fel egyik legmarkánsabb és legemlékezetesebb dalukat, a Naplementét, amelynek nyugodt, álomszerű, pszichedelikusnak nevezhető hömpölygése éles ellentétben áll a szöveg kifutásával, a felületes hallgató talán észre sem veszi, miről is szól a szám, a dalt a vietnami háború ihlette.

Művészetek Völgye

Idén 25 éves a Művészetek Völgye. A Kulturális és összművészeti fesztivál idén július 24-től augusztus 2-ig három településen (Taliándörögd, Vigántpetend, Kapolcs), hatvannál is több udvarban és harmincöt helyszínen, több ezer programmal és fellépővel készül a Balaton-felvidéken. A jubileum alkalmából idén még jobban koncentrálnak a fesztivál alapértékeire. A Művészetek Völgye mindig közvetlen, felszabadult légkörű, a magyar kulturális, zenei, színházi, irodalmi élet színe-javát felsorakoztató programsorozat volt, és ez idén sem lesz másként.

Lesz többek között Kaláka Versudvar, Harcsa Veronika Udvar, Folk Udvar, Fülig Jimmy udvar és Kapolcsi Hobo Klub is. Csak néhány név a fellépők közül: Lackfi János, Lajkó Félix, Middlemist Red, Muzsikás együttes, Palya Bea, Póka Egon Experience, Pribojszky Mátyás Band, Quimby, Ripoff Raskolnikov, Sebestyén Márta, Sebő együttes, Snétberger Ferenc, Szabó Balázs Bandája, Szalóki Ági, Szokolay Dongó Balázs és Varró Dániel. Természetesen nagyon nehéz a választás egy ilyen fantasztikus névsor után. Lajkó Félix: A madárnak című dalát és Lackfi János: Billentyűk című megzenésített versét ajánlom a kedves érdeklődőknek. A részletes program elérhető a fesztivál honlapján.

FEZEN (Fehérvári Zenei Napok)

FEZEN fesztivál ismét 3 napon keresztül, július 29-től augusztus 1-ig várja a fesztiválozókat Székesfehérváron, a MÁV-pályán. A fesztivál helyszínére autóval, gyalogosan, kerékpárral vagy busszal simán eljuthatunk, persze a kalandvágyóbbak lovas fogattal, helikopterrel, bevásárló kocsival is próbálkozhatnak. Többek között lesz Ivan & The Parazol, Magashegyi Undergrand, Slam Poetry, Kocsmaszínház és Gépház Mozi zenés darabokkal és kultfilmekkel. A részletes program elérhető a FEZEN honlapján.
Az Ivan & The Parazol 2010 februárjában alakult budapesti rock együttes. Stílusukat alapvetően a 60-as, 70-es évek zenei világának és a kortárs irányzatoknak az ötvözése határozza meg. Néhány kivételt leszámítva, dalszövegeiket angol nyelven írják. Rövid idő alatt népszerű koncertzenekarrá vált a fiatalok körében.

Csontváry–életmű kiállítás a Budai Várban

Magányos Cédrus – Csontváry géniusza címmel nyílott életmű-kiállítás július 5-én, az egyik legnagyobb magyar festőnk Csontváry Kosztka Tivadar festményeiből, a tárlat december 31-ig látható a Budai Várban. A kiállítás tizenhét teremben látható. A téralakításhoz mintegy 1200 négyzetméternyi vendégfal épült. A tárlat anyagába bekerült egy riportfilm is, melyben hét olyan ember - művész, művészettörténész, esztéta - nyilatkozik Csontváry mai megítéléséről, aki sokat foglalkozott az életművel. A látogatót interaktív eszközök is segítik. A kiállítás saját honlapja a www.csontvary-kiallitas.hu címen érhető el.

Magányos cédrus

Forrás:
David Piper: A művészet élvezete. 2. kiad. Budapest: Helikon Kiadó, 1979. p. 37.

Képek:
V. Tóth Gábor: Balatoni nyári délután
Renoir: Evezősök reggelije
Csontváry Kosztka Tivadar: Magányos cédrus

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás