facebook youtube rss
2015. július 10. | 08.51

NYÁR képekkel, versekkel, zenékkel, augusztusi programajánlókkal

Mikus Gyula: Nyári Hullámzás


Szabó Lőrinc: A nyugodt csoda

Tudom, semmi, de semmi közötök
hozzám, butuska tücskök a fű között,
mégis jólesik azt képzelni, hogy
mikor, így este, ablakot nyitok,
nekem üzentek, sok hű kis barát,
lelkendezve, hogy csak szép a világ -
és hogy amiként szobámba a rét
vigasznak lengeti be fűszerét,
a hömpölygő, meleg szénaszagot
s benne az ezer szikra csillagot
s a parázs holdat, ti is úgy külditek,
olyan lélekkel, köszöntésetek,
úgy építitek, hangokból, puha
zenéből, ide, az ágyam köré,
az izgatott nap romjai fölé,
azt, ami örömünk volt valaha,
közös örömünk: a nyugodt csodát,
a zengő, boldog, nyári éjszakát.

Claude Monet: Vitorlásverseny Sainte-Adresse-ben

Ez a kép és a Tengerpart Sainte-Adresse-ben valószínűleg egy párként készültek. Egyforma a méretük, és nézőpontjuk is csak néhány méterre van egymástól. Sainte-Adresse-ben, Le Havre jómódú elővárosában lakott Monet apja. A festő 1867 nyarát itt töltötte apjával és nagynénjével, de nagyon rossz hangulatban. Apja ragaszkodott ahhoz, hogy szakítson partnerével, Camille Doncieux-vel, aki éppen ezen a nyáron szülte meg gyermeküket, Jean-t. Monet fia születésére Párizsba utazott, de aztán visszatért a tengerpartra. A képen ábrázolt napfényes vitorlásversenytől eltérően a másik kép borús időben, apálykor ábrázolja ugyanezt a partszakaszt. A vitorlás hajók helyett halászcsónakok láthatók rajta, felhúzva a fövenyre, matrózok, munkások. Monet soha nem állította ki a két képet egyszerre, egyszerűen csak különböző fényhatások és egyéb körülmények között örökítette meg ugyanazt a helyett, mint ahogyan azt tette később sok más témájával is.

Claude Monet: Vitorlásverseny Sainte-Adresse-ben

 

Szabó Balázs: Adriai

Egyszer réges-régen,
akár a mesében
Föld-közének tengerén...
adriai alkony
rám talált a parton
s néztük egymást Ő meg én...

tüzes színű fény-folt
átölelt az égbolt
s dalmát dalt dúdolt a szél
pucéran és lassan
jött a halk morajban
hozzám bújt, mint aki fél

szerelmesen csókolt
szomjas szája sós volt
midőn vízbe fúlt a Nap
akár egy szép álom
ma is reá vágyom
nem volt több: egy pillanat...

 

Márai Sándor: A tenger

Álmaimban hallom néha a tengert. Ilyenkor leküzdhetetlen vágyódás fog el, oly mély és fájdalmas honvágy, hogy álmomban kicsordul a könnyem és lecsurog arcomon. E hajnalokon arra ébredek, hogy szájam szélén valamilyen sós íz tapad meg, mintha – az álom különös valóságában – csakugyan a tengerben mártottam volna meg arcomat.

Carlos Santana: Just In Time To See The Sun

Santana Grammy-díjas mexikói rockzenész és gitáros, a „latin-rock” megalkotója, a rocktörténet egyik legmegbecsültebb művésze, kitüntetéseinek se szeri se száma. 1998-ban bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-ba, a Hallhatatlanok klubjába. Többször is fellépett már Magyarországon, legutóbb 2011 júniusában koncertezett nálunk. A Caravanserai című albumról szóljon a Just In Time To See The Sun című szám.

Rolling Stones - She s a rainbow

A Rolling Stones zenekart 1989-ben iktatták be a Rock And Roll Hall Of Fame-ba, a hallhatatlanok közé. A Rolling Stone (nem tévedés) magazin „Minden idők 100 legjobb előadója” listáján a negyedik helyre kerültek. A dal érdekes módon zongorával kezdődik, ami szokatlan tőlük. A videó képei a hippi korszakot idézik.

Sziget Fesztivál

A Sziget Fesztivál, röviden Sziget, Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvénye, melyet minden év augusztusában rendeznek meg Budapesten, az Óbudai-szigeten. 2011-ben Európa huszonöt legnagyobb fesztiválja közül a Sziget lett az első a Yourope (európai fesztiválszövetség) és a Virtual Festivals Eurpoe által szervezett szavazáson a „nagyfesztiválok versenyében. A fesztivál kulturális jellegét a Civil Sziget – ahol civil szervezetek munkájával ismerkedhet meg a nagyközönség és akár részt is vehetnek abban – mozi és több színház, valamint egyéb művészeti helyszín is biztosítja. Sportolási lehetőség mellett az ingyenes internet-elérés is biztosított. A rendezvény nagy figyelmet fordít a környezetvédelemre, zöld szervezetek is rendszeresen képviseltetik magukat a fesztiválon. A Sziget programját bemutatni lehetetlen vállalkozás, de két, teljesen más stílusban játszó fiatal zenekart ajánlok kedves érdeklődők figyelmébe.
A Söndörgő együttes az egyik legfrissebb, leglendületesebb zenét játszó zenekar a hazai világzenei palettán. A zenekar 1995-ben Szentendrén alakult, az Eredics fiúk a gimnáziumi éveik alatt ismerkedtek meg és kezdtek együtt muzsikálni Buzás Attilával. Családi indíttatásból valamennyien szorosan kötődnek és vonzódnak a délszláv népzenéhez, hiszen édesapjuk a Vujicsics együttes tagja.

 

Nem igazán láttunk még olyan magyar zenekart, akik a semmiből előkerülve olyan erős zenével jöttek, és olyan gyors tempóval haladtak a valódi világhír felé, mint a huszonévesekből álló Middlemist Red. Egy sűrű év alatt három nagy sikert értek el. Megnyerték az Index dalversenyét, majd a Deezer Young Guns világversenyét. A Deezer olyan tehetséges, ifjú zenekarokat keresett, akiknek még nincsen lemezszerződésük, de erős és egyedi hangjuk van, annyira, hogy megérdemeljék a látványos kezdő lökést. Majd később beválogatták őket a világ legnagyobb zenei szakmai fesztiváljára, a Cannes-i Midem tehetséggondozó programjába.

Strand Fesztivál

Végül a nyarat záró Strand Fesztivál programjait ajánlom, mely augusztus 19-22 között, Zamárdiban lesz. Az ötvenhat fellépő közül most egy klasszikust hallgassunk a jó öreg Quimby-től, akik a VOLT fesztiválon is fergeteges sikert arattak.

 

Képek:
Mikus Gyula: Nyári Hullámzás
Claude Monet: Vitorlásverseny Sainte-Adresse-ben

0
megosztás

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás