facebook youtube rss
2015. szeptember 01. | 09.32

125 éve született Agatha Christie

Agatha Christie angol írónő, „a krimi koronázatlan királynője”, a délnyugat-angliai tengerparti Torquay városában született 1890. szeptember 15-én. Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, de az utókor számára a detektívregényei és a nagy sikereket arató West End-i színpadi darabjai miatt emlékezetes. A Guinness Book of World Records szerint William Shakespeare mellett Agatha Christie a világ minden idők legtöbb eladott könyvét elérő író. Csak a Biblia ért el magasabb eladott példányszámot. Színpadi darabja, az Egérfogó (The Mousetrap ) tartja a leghosszabb időn át játszott előadás rekordját, elsőként 1952-ben mutatták be az Ambassadors Theatre-ben Londonban, és még ma is játsszák. 85 évesen hunyt el Wellington városában.

Család

Agatha Mary Clarissa Miller néven látta meg a napvilágot a családi birtokon, Ashfieldben. Anyja, Clara Boehmer igazi egyéniség volt, a család motorja, hatása Agathára teljes volt és elsöprő. Az amerikai származású apja, Frederick Alvah Miller üzletember a New York-i és az angol cégeinek járadékából a felső középosztály életszínvonalán tudta eltartani a családot. Agatha a Miller házaspár harmadik gyermeke volt, nővére, Margaret (Madge) tizenegy évvel volt idősebb nála, a bátyja, Louis Montant (Monty), a „tékozló fiú” pedig tíz évvel. Agatha csöndes, félénk, gátlásos kislány volt, boldog gyermekkorának hátterét szüleinek békés házassága és a nagyanyjánál töltött vakációk adták.

Agatha Christie gyermekkorában

Agatha nem járt iskolába, de már öt éves korától tudott olvasni. Otthon az apjától tanulta a matematikát, az anyjától és a nővérétől pedig a humán tárgyakat. 1897-ben apja betegeskedése, valamint a család anyagi helyzetének romlása miatt bérbe adták ashfieldi otthonukat és Dél-Franciaországba költöztek. Itt tanult meg Agatha hallás után rendkívül jól franciául és itt kezdett el zongorázni tanulni. A zene és az opera szeretete egész életét végigkísérte. A hosszúra nyúlt „nyaralás” befejeztével visszaköltöztek Angliába, azonban apja egészsége nem javult, 1901-ben kétoldali tüdőgyulladást kapott és meghalt. Margaret 1902-ben férjhez ment, anya és kisebbik lánya magára maradt. Amikor Agatha tizenöt éves volt, Clara bérbe adta Ashfieldet télre, és a lánya társaságában Párizsba ment, ahol több leánynevelő internátusban folytatta a rendszertelen ismeretszerzését.

Párizsban, 16 évesen

Agatha csaknem két évet töltött Párizsban, boldog időszak volt ez az életében. Itt kapta első felnőttes ruháit, tanult festeni, táncolni, színházba és az operába is járt, keményen gyakorolta a zongorázást, énekelni is tanult. Imádta Wágnert, A frankfurti utas középpontjában is az ő zenéje áll.

Első házasság és a háború

Első novelláját egy influenzából való gyógyulás időszaka alatt írtaA Szépség házacímmel, mely később meg is jelentAz álmok házacímmel, első regénye pedig a Hó a sivatagbanvolt. Közben az Egyiptomban, Kairóban töltött tél hónapjai alatt a társasági életbe is bevezették Agathát. 1912 őszén egy táncos estélyen megismerkedett Archibald Christie pilótával, akivel 1914 karácsonyán össze is házasodott. Agatha az első világháború ideje alatt a torquayi kórházban segédápolónőként, majd vizsgáit letéve egy új gyógyszer laboratóriumban dolgozott. Ekkor formálódott meg benne a regényírás gondolata, melyben mérgezéssel követnék el a bűncselekményt, és egy detektív alakja is, aki kideríti az igazságot. Ő a híres Hercule Poirot, a zseniális belga nyugalmazott nyomozó. 1920-ban jelent meg A titokzatos stylesi eseta Bodley Head Kiadónál. Csekély összeget fizetettek az elsőkönyves szerzőnek, mintegy 25 fontot. A háború után Agatha és Archie Londonba költöztek, ahol szolid körülmények között éltek. Agatha gyorsírást és könyvelést tanult, majd 1919 augusztusában megszületett lányuk, Rosalind Margaret Clarissa.

Folyamatosan jelentek meg detektívtörténetei, és a siker meghozta az anyagi elismerést is, így Sunningdale-ben házat vásároltak, ahol jó körülmények között éltek, de a házasságuk nem jól alakult, Agatha magányos és nyugtalan volt, Archie-n pedig egyre jobban eluralkodott a golfszenvedély.

 

Agatha Christie 1920-ban

1926

1926-os év Agatha Christie életének legjelentősebb fordulópontja volt több okból is. Ekkor jelent meg Az Ackroyd-gyilkosság, mellyel elindult a világhírnév felé, majd bronhitis következtében meghalt az édesanyja és Archibald bevallotta Agathának, hogy egy másik nőbe, Nancy Neele-be szerelmes, és miatta el szándékozik tőle válni. Ebben az évben tűnt el a világ elől egy kis időre. 1926. december 3-án este a pár vitatkozott, és Archie a szeretőjével elutazott hétvégére. Este 11 órakor Agatha kocsiba ült és eltűnt néhány napra a nyilvánosság elől, levelet hagyva hátra Campbell Christie-nek, a sógorának, melyben megírta, hogy Yorkshire-be utazott egy fürdőszállóba, pihennie kell, mert egészsége meggyöngült. Eltűnése nagy nyilvánosságot kapott, az újságok a címoldalon számoltak be a híres írónő eltűnéséről, a megtalálására indított kiterjedt kutatás tizenegy napig eredménytelen volt. December 14-én Agatha Christie-t azonosították a Swan Hydropathic Hotelben (ma Old Swan Hotel) Harrogate-ben (Yorkshire), ahová vendégként jelentkezett be, Mrs. Teresa Neele néven, Cape Townból. Habár az orvosok amnéziát állapítottak meg nála, eltűnésének oka sokáig találgatások tárgya maradt. Egy elmélet szerint idegösszeroppanást kapott. A legközvetlenebb információkhoz talán a Befejezetlen portré című regényéből juthatunk. „Valójában Agatha tökéleteset alkotott.” „Mi lehet titokzatosabb, kiismerhetetlenebb, mint egy olyan nőnek a lelke, aki mosolygó kísértetként bolyong Harrogate utcáin és saját eltűnésének rejtélyéről olvas a lapokban.” „Harrogatei menekülése, amely az utolsó elkeseredett kockadobás volt a játszmában, pontot tett a kapcsolatuk végére.” „Agatha azonban nem érte el célját. Mindaz, amire Archie iránti szerelme ragadtatta, csak arra volt jó, hogy végleg elüldözze a férfit. Agatha azt akarta, hogy Archie visszamenjen hozzá; arról álmodozott, hogy eljön Harrogate-be, és visszatér minden a normális kerékvágásba. Ehelyett azt érte el, hogy Archie soha többé ne akarjon közeledni hozzá. Kivették a kezéből a történet befejezésének lehetőségét.” (Laura Thompson) 1928 -ban elvált Archibaldtól.

Második házasság

„Fiatalság és szépség elillant, s vele a szerelem és a boldogság. A helyébe valami más jött: az írás – íróként élt tovább.” „Az álmait munkává formálta, és a munka lett az életében minden.”(Laura Thompson) Ontani kezdte a könyveket, 1930 és 1939 között tizenhét regényt írt. Agathát, a magányos, anyagilag független nőt a kaland és a felfedezés vágya hajtotta, így 1928 őszén Bagdadba utazott az Orient és Taurus Expressel és részt vett az ásatásokon, ami nagyon megtetszett neki és elhatározta, hogy majd visszatér, amely a következő évben meg is történt. Negyven éves korában, itt ismerkedett meg Max Mallowan, osztrák-francia származású régésszel, és meghitt barátság alakult ki közöttük. Max tizennégy évvel fiatalabb volt Agathánál. Együtt tértek vissza Angliában és már a következő évben össze is házasodtak. Házasságuk kiegyensúlyozott és boldog volt. Szabadság, érzelmi biztonság és atyáskodás, amire Agatha vágyott, ezt meg is kapta Max-től. A második világháború kitöréséig megosztották életüket Anglia és Közép-Kelet között és Agatha mindenütt dolgozott, a regények írása mellett ásatásokon is szívesen részt vett. Ezek az expedíciók adták az ötletet, például a Gyilkosság Mezopotámiában és a Halál a Níluson című regényekhez. Ebben az időszakban házat vásároltak Londonban, Wellingfordban és Galmptonban is.

Második világháború

Agatha 1938-ban vette meg a Greenway House-t, a varázsos fehér épületet romantikus kertjével, a csillogó Dart folyó fölött. A második világháború alatt most is segédkezett a kórházban. Max 1942 elején szakaszparancsnokként ment Kairóba, majd 1943-ban Tripolitaniába utazott. Greenwayt 1942-ben lefoglalta az Admiralitás és Agatha Londonban vészelte át ezt az időszakot. „A ház valójában jó kezekbe került – az amerikai flotilla tisztikara költözött be, akik nagyon megbecsülték a házat, és még ki is pingálták kék-fehérre a könyvtárszoba mennyezeti stukkódíszét háborús ott-tartózkodásuk emlékére.” (Laura Thompson) London pedig megadta a kárpótlást Agathának a barátok és a színház révén. Lánya, Rosalind 1940-ben férjhez ment Hubert Pichardhoz és 1943 szeptemberében megszületett Agatha unokája, Methew. Prichard őrnagy a háborúban hősi halált halt. London bombázásának idején, a kiszolgáltatottság és a jövőtől való félelem légkörében írta meg a Függöny és a Szunnyadó gyilkosság című regényeket, melyek csak jóval később jelentek meg.

A háború után

A huszadik század közepén Agatha jelenséggé vált, 1950-re a becslések szerint mintegy ötven millió könyve fogyott el világszerte, a világhírt érdekes módon az adaptációk, különösen a Tíz kicsi néger színpadi és filmes változata hozta meg. A sikerek sikere a West Enden bemutatott A vád tanúja lett. Hamarosan a Brodwayn is nagy siker lett, elnyerte a New York-i színházkritikusok legjobb külföldi darabjának járó díjat. A háború után rádiójátékokat és színdarabokat is írt. A legnagyobb sikert Az egérfogó érte el, melyet azóta is nagy sikerrel játszanak. 1960-ig az ásatások miatt a teleket és a tavaszokat az iraki Nimrudban töltötték, az év többi részében Angliában éltek.

Poirot és Miss Marple

Agatha Christie csaknem összes detektívtörténete az angol közép- és felső osztály köreiben játszódik. Nyomozója általában vagy belebotlott a gyilkosságba, vagy egy régi ismerőse – aki érintett volt az ügyben – fordult hozzá segítségért.A titokzatos stylesi eset című regényét 1920-ban adták ki, ebben a történetben mutatta be az olvasóknak Hercule Poirot-t, aki azután hosszú időn át, számtalan regényben és novellában szerepelt. A másik ismert szereplő Miss Marple, akiA kedd esti klubban szerepelt először, és akit olyan nőkről formált meg, mint saját nagymamája és az ő régi barátnői.Agatha Christie soha nem írt olyan regényt, melyben együtt szerepelt volna Miss Marple és Hercule Poirot. Egy nemrégiben előkerült hangfelvétel szerint ezt így indokolta: „Poirot, a tökéletes egoista nem szerette volna, ha (ki)oktatják saját mesterségében, vagy hogy egy élemedett vénkisasszony tegyen neki javaslatokat.” Agatha stílusa életteli, derűs tisztasággal fogalmaz, természetes ritmusban beszél és beszéltet, találó és ízes fordulatokat használ. Regényeire jellemző a feszült légkör, és nyomasztó lélektani bizonytalanság, a várakozás, melynek oka szándékosan lassú tempójú prózája. „Agatha mestere volt a rejtvények, rejtélyek gyártásának. Agya mindenben meglátta a lehetséges bonyodalmat, merészen, egyénien gondolkodott, s ez az észjárás lehetővé tette, hogy másféle, a megszokottól eltérő megoldással, végkifejlettel rukkoljon elő.” „És nem maga a gyilkolás aktusa a megválaszolandó kérdés, hanem a mögöttes emberi tartalom, az indíték. Ebben talál az olvasó tiszta, logikus rendet: a gyanúsítottak, a figurák, az emberi lélek tekintetében

Agatha Christie 1967-ben

Dame Commander of the British Empire

Agatha Christie számos kitüntetésben, elismerésben részesült. Megválasztották a Detektívregény-írók Klubja elnökének. 1955-ben fogadta az angol királynő, ezzel teljesült gyermekkori álma. Számos fotója bekerült a londoni National Portrait Gallery-be, viaszmása pedig Madame Tussaud’s panoptikumba. 1971-ben megkapta a Dame Commander of the British Empire, azaz a Brit Birodalom Rend Lovagja cím női megfelelőjét.

Utolsó évek

Második férje, Max Mallowen mellett biztonságban érezte magát, miközben szabad lehetett, őszintén szerették egymást. Élete során átutazott országokon, kontinenseken, civilizációkon, látta Irakot, Indiát, Pakisztánt, Sri Lankát, Törökországot, a Nyugat-indiai szigeteket, Amerikát. 1949 és 1959 között minden tavasszal ellátogattak az iraki ásatásokhoz.
Agatha elsősorban író volt és csak másodsorban anya, Mathew-val, az unokájával egészen másképpen viselkedett, imádta őt, Rolls-Royce-n vitte iskolába, végignézte a krikett meccseit, együtt élvezték közös kedvencük, Wagner zenéjét Bayreuthban. Mathew sok szempontból jobban hasonlított Agathára, mint az anyjára, Rosalindra. 1966-ban Amerikába utaztak, 1967-ben pedig az utolsó keleti útjukra került sor, tavasszal Iránba.
„Agatha erénye a vitalitása volt. Ennek révén élte át a századot ilyen hévvel és kíváncsisággal; olyan élete volt, amely nem engedte elvesztegetni önmagát, ez pedig nemes dolog.” „A Gyilkosság az Orient Expressen bemutatójára tolókocsiban érkezett, de ő is felállt, amikor megérkezett a királynő. ez volt egyik utolsó kiruccanása. 1974 októberében szívrohamot kapott, de nem sokkal ezután még részt vett – ez volt utolsó nyilvános megjelenése – az Egérfogó éves estélyén.” „Csatlakozom a teremtőmhöz – hallották szavait nem sokkal a halála előtt, amely 1976. január 12-én délután következett be Winterbrookban.” (Laura Thompson)

 

International Agatha Christie Festival

Az írónő tiszteletére, születésének 125. évfordulójára kilenc napos nemzetközi fesztivált rendeznek 2015. szeptember 11-től 25-ig Torquay városában, az angol Riviérán. Előadások, filmvetítések, kiállítások, bálok, különleges programok teszik élményszerűvé, és emlékezetessé az ünnepet: vintage festival launch party, garden tour, writers’ workshop, garden party, afternoon tea and jazz, literary dinner, walk the Agatha Christie mile, Greenway Ball.

 

 

Források:

Agatha Christie wikipédia
Laura Thompson: Agatha Christie: Egy angol mítosz: Életrajz exklúziv dokumentumok alapján. Budapest: Háttér Kiadó, 2009.
Magyar Agatha Christie-olvasók oldala

Képek:
Agatha Christie
Agatha Christie gyermekkorában
Agatha Christie 16 éves korában
Agatha Christie 1920-ban
Agatha Christie 1967-ben
International Agatha Christie Festival

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás