facebook youtube rss
2015. szeptember 10. | 10.24

90 éve született B.B. King

A többszörös Grammy-díjas B.B. King eredendően autodidakta volt, de az évek során a bluesvilág egyik legjellegzetesebb gitárstílusát fejlesztette ki, melyben a hagyományos Delta blues lüktetést keverte jazzes motívumokkal. Az akkordokkal sosem bánt jól, – ezt maga is bevallja a U2 1988-as Rattle & Hum c. filmjében –, tempóérzéke, vibrátója, megfeszített és kitartott hangjai azonban teljesen egyediek. A Rolling Stone Magazin 2011-es adatai szerint minden idők legnagyobb gitárosai között az előkelő, 6. helyezést érte el. Bekerült a Rock and Roll -, a Blues -, és a Rhythm & Blues Music Hírességeinek Csarnokába. Ez év tavaszán, május 14-én hunyt el Las Vegasban.

 

A kezdet

1925. szeptember 16-án született Riley B. King néven, Itta Bena város közelében, egy gyapotültetvényen, Mississippi államban, Albert King és Nora Ella King gyermekeként. Anyja négyéves korában elhagyta az apját egy másik férfiért, így a nagyanyja karolta föl Kilmichaelben. Gyermekkorában egy baptista templom gospel kórusában énekelt. 9 évesen kezdett el barátkozni a gitárral és 12 éves volt, amikor megkapta az első hangszerét anyja unokatestvérétől, Bukka White-tól. 1941-ben indult útjára a „King Biscuit Time” című műsor a rádióban, melyben afro-amerikai blues zenészek játszottak, és B.B. King szívesen hallgatta ezt a műsort kikapcsolódásként az ültetvényeken.

B.B King 1948-ban

The Beale Street Blues Boy

1943-tól a St. John s Quartet zenekarban gitározott Inverness-ben, majd 1946-ban, 20 évesen Memphisbe ment, ahol kezdetben utcazenélésből próbált megélni, majd később a helyi WDIA rádióállomás lemezlovasaként dolgozott, amivel regionális szinten ismertté vált. Itt kapta a „The Beale Street Blues Boy” becenevet, mely később „Blues Boy King”-re, végül csak B. B. Kingre rövidült. Már 1949-ben szerződést kötött dalainak kiadására a Los Angeles-i székhelyű RPM Record-nál. Első lemezfelvételeit követően már az ötvenes években a Rhythm & Blues egyik legnagyobb előadójává vált. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a You Know I Love You, a Woke Up This Morning, a Please Love Me, a Whole Lotta Love, az Every Day I Had The Blues vagy a Sweet Little Angel.

„Lucille” sztori

Karrierje elején Fender Telecaster gitáron játszott, de a Gibson volt a kedvence. Egy arkansasi fellépésen két férfi összeverekedett a tömegben, a helyiségben hamarosan tűz ütött ki, majd amikor B.B. King odakinn rájött, hogy az imádott, 30 dolláros Gibson akusztikus gitárját bent felejtette, akkor az életét kockáztatva visszaszaladt érte a lángoló terembe. Később kiderült, hogy a verekedés egy Lucille nevű hölgy miatt tört ki, ettől kezdve B. B. King minden gitárját Lucille-nek nevezte el. 1980-ban, a Gibson Guitar Corporation elindította a B.B. King Lucille modellt.

Gibson Lucille

Hatvanas évek

 

B.B. King kedvenc énekese Frank Sinatra volt, esténként, lefekvés után gyakran hallgatta az In the Wee Small Hours című klasszikus albumát. Később, a 1960-as években ő volt segítségére, hogy bejuthasson a fehérek által uralt Las Vegas-i klubokba.1963-ban megtanult repülőt vezetni Chicagoban, gyakran repült koncertekre is, de 1995-ben a biztosító társaság és vezetője jelezte feléje, hogy a repülést csak egy másik pilótával javasolják, így 70 éves korában abbahagyta a röpködést.
Az 1960-as években új menedzsere, Sid Seidenberg terelte a blues-rock zene felé. A fiatal fehér blues zenészeknek is köszönhető B. B. King sikere és népszerűsége. 1968-ban Eric Claptonnal, Johnny Winterrel és Mike Bloomfielddel koncertezett nagy sikerrel, aminek következtében a Rolling Stones 1969-ben meghívta amerikai turnéjára, előzenekarként lépett fel zenész társaival.

 

Első Grammy-díj és a B.B. King Blues Club

1970-ben Grammy-díjat kapott a The Thrill Is Gone című számáért, amely már nem csak a blues -, de a poplisták élére is felkerült, egyre keresettebb előadó lett, dalai megjelentek TV reklámokban, TV show műsorokban is. 1980-ban megválasztották a Blues Hall of Fame tagjai közé, néhány év múlva, 1987-ben pedig a Rock and Roll Hall of Fame tagja lett. 1991-ben a híres memphisi Beale Street-en – ahonnan a pályája indult – megnyitotta első saját klubját, a B.B. King Blues Club-ot, amelyet néhány évvel később továbbiak követtek Los Angeles, New York, Connecticut, Nashville, Orlando és Las Vegas városában.

 

Legjobb tradicionális blues albumok

 

1993-ban megjelent a híres BluesSummitalbum, mely a következő évben Grammy díjat nyert a legjobb tradicionális blues kategóriában. B.B. King olyan zenészekkel, énekesekkel játszott együtt, mint John Lee Hooker, Etta James, Buddy Guy, és Koko Taylor. 1997 decemberében szerepelt a Vatikán karácsonyi koncertjén és bemutatta a védjegyévé vált Lucille gitárját II. János Pál pápának.
2000-ben B.B. King és Eric Clapton elkészítette a Riding With the King című albumot és ismételten megkapta a legjobb tradicionális blues album kategóriájában a Grammy-díjat. 2001-ben kiadta élete első karácsonyi albumát.
2002-ben hivatalos támogatója lett a Little Kids Rock nevezetű nonprofit szervezetnek, amely ingyenes hangszereket és oktatást biztosított az állami iskolák hátrányos helyzetű tanulóinak, szerte az Egyesült Államokban.

 

Díszdoktori cím és a B.B. King Museum

2005-ben a Gibson Guitar Corporation készített egy 80th Birthday Lucille” prototípust, mely egy születésnapi ajándék volt B.B. King számára, és amit azt követően használt. Még ugyanebben az évben az University of Mississippi díszdoktorává avatták. 2006-ban világkörüli turnéra indult és ez év végén megkapta az Elnöki Szabadság Érdemrendet George W. Bush elnöktől.B.B. King Museum and Delta Interpretive Center nyílott 2008 szeptemberében azzal a céllal, hogy megőrizzék és szétsugározzák B.B. King és a Delta blues örökségét és értékeit.

B.B. King, mint egyetemi díszdoktor

Crossroads Guitar Festival

Eric Clapton az első Crossroads Guitar Festivalt 2004-ben, Dallas-ban azzal a jótékonysági céllal rendezte, hogy a bevételből támogassa az Antigua szigetén lévő szenvedélybetegek, leginkább a kábítószerfüggők gyógyítására szakosodott rehabilitációs központot, amelyet még 1998-ban alapított. Valamikor ő is drog- és alkoholproblémákkal küzdött, de már hosszú ideje legyőzte a démonait. B.B. King többször is fellépett a Crossroads Guitar Festival koncertjein, nagy sikerrel játszott együtt nagy tisztelőjével, Eric Claptonnal. 2011-ben óriási sikert aratott zenésztársaival a Royal Albert Hall-ban, Londonban. 2012. február 21-én egyik vendége és előadója volt az In Performance at the White House: Red, White and Blues rendezvénynek, amelynek során Barack Obama elnök is énekelt egy sort a „Sweet Home Chicago c. dalból.

Rhythm & Blues Music Hall of Fame

Gyakran vendégszerepelt népszerű televíziós showműsorokban. 2012-ben készült róla egy dokumentumfilm, a narrátora Morgan Freeman. 2014-ben a Rhythm & Blues Music Hall of Fame tagjai közé választották és még a Toyota Camry reklámfilmjében is szerepelt Lucille gitárjával. Kétszer házasodott, először 21 éves korában, majd 33 évesen, saját bevallása szerint tizenöt gyermeke volt, de mindegyiküknek más volt az anyja.
Életének utolsó évében hospice ellátásban részesült otthonában, Las Vegasban. 2015. május 14-én éjszaka, szép csendesen, örökre elaludt.

 

Források:

B. B. King
Jávorszky Béla Szilárd, Sebők János: A rock története. 1. köt. Budapest: Glória Kiadó, 2005.

Képek:
B.B. King
B.B. King 1946-ban
Gibson Lucille
University of Mississippi díszdoktora

 


Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás