facebook youtube rss
2015. szeptember 29. | 07.06

A ZENE VILÁGNAPJA


Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának.”
(Yehudi Menuhin)

 

A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést. 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén a Zene Világnapját.

Antonio Vivaldi: G-dúr versenymű két mandolinra

Vivaldi művészetének középpontjában a concerto műfaja áll, zenetörténeti jelentőségét is elsősorban a versenymű forma tökéletesítésének köszönheti. Az ő versenyműveiben a szólóhangszer végig vezető szerepet játszva emelkedik ki a zenekarból. A bevezető tételekben a zene gyors sodrását követve, a lassú tételekben a főmotívumok kiemelésével, a záró tételekben pedig általában a zenei alap tánclejtését hangsúlyozva. Ezzel a hármas tagolással meghatározta a versenyművek tételszámát és azok felépítését is, azaz két gyors tétel fog közre egy lassú tételt.
Canaletto, teljes nevén Giovanni Antonio Canal Canaletto, a 18. században élt itáliai festő és rézkarcoló volt. Nagy erénye, hogy a városlátképek, a veduták műfaját teljesen új, művészi magaslatokra emelte. Velencei városképei rendkívül változatosak, a szabálytalan alakú, kisebb zárt terektől a Canal Grande és a Szent Márk-tér széles panorámájáig terjednek. Átgondolt színkezelésével a klasszikus és megnyugtatóan rendezett tér érzetét képes kelteni.


Dvořák: Szláv táncok

Dvořák a Szláv táncok megírásával olyan zenét írt, amely karakterében félreismerhetetlenül cseh. A dallami ötletességnek, a gazdag ritmikának köszönhető a zene lendületes, pezsgően eleven. A tánc szépsége, lendülete, tüze a cseh nép életerejét, életkedvét, életvidámságát fejezi ki. Gyermekkori élményei és mélységes rokonszenve a cseh nép minden rétege iránt és sajátos művészi érzéke, mindez együttesen alakították ki művészetében ezt a népi-nemzeti vonást.
Andrey Remnev orosz származású festő művészete a középkori ikonfestészet, a 18. századi orosz festészet és az orosz konstruktivizmus irányzatának sajátos kombinációjából alakult ki.

La Chanson de Provence

Veronique Chalot az észak-franciaországi Normandiában született énekesnő. Repertoárjában a tradicionális francia és olasz népdalok szerepelnek. Több évtizede kutatja és játssza a középkori reneszánsz zenét. Az éneklés mellett játszik klasszikus gitáron, cimbalmon és tekerőlanton is. A következő videón egy breton balladát hallgathatunk Veronique Chalot előadásában.

David Garrett a hegedűvirtuóz szerepében

Világhírű német-amerikai hegedűművész, zeneszerző bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a gyorsaságával. Csodagyerekként tartották számon, felnőttként pedig olyan ünnepelt lett, mintha rock sztár lenne. Elismert és keresett művész a klasszikus zenei életben. Óriási sikert arat pop- és rock dalok előadásával is. David Garrett a híres és hírhedt itáliai hegedűvirtuóz, Niccolo Paganini bőrébe bújt a filmvásznon, melyet 2013 őszén mutattak be Az ördög hegedűse (The Devil s Violinist) címmel a mozikban. Garrett így nyilatkozott az elvállalt szerepről: Ez egy olyan szerep, amelyet nyugodt szívvel elvállaltam. Nem tűzoltót vagy szuperhőst játszom. Bármi más őrültség lett volna, mivel nem vagyok színész; mással nem tudtam volna azonosulni. Paganini életét az elejétől a végéig ismerem. Például a gyerekként átélt élményeihez is olyan saját érzelmeket tudok kötni, amelyet egy színész csak elképzelni lenne képes.

Simon & Garfunkel

A magyar származású Paul Simon és Art Gartfunkel már középiskolás korukban megismerkedtek egymással és kezdtek el együtt zenélni. Az amerikai folk duó a 60-as évek egyik legismertebb és legnépszerűbb művészei voltak. Több alkalommal kaptak Grammy-díjat és a Rock and Roll Hall of Fame-be is beiktatták őket. A Scarborough Fair egy tradicionális ballada Kelet-Yorkhsire-ből.

Zene Világnapja a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán

Az idén 150 éves születésnapját ünneplő Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán, a Zene Világnapján, október 1-én 15 órától egykori hallgatók énekelnek dalokat, magyar népdalokat, más népek dalait szólóban, duettekben, együttesekben. Néhány név a fellépők, vendégek közül: Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Blaskó Péter, Kern András, Hegedűs D. Géza, Gáspár Sándor, Rudolf Péter, Kubik Anna, Hűvösvölgyi Ildikó, Eszenyi Enikő, Halász Judit, Eperjes Károly, Bánsági Ildikó, Hegyi Barbara, Zorán, Huzella Péter, Szokolay Dongó Balázs. Az eseményen szabad bejárást biztosítanak az érdeklődők számára, bármikor érkezhetnek és távozhatnak.Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás