facebook youtube rss
2015. október 02. | 08.22

75 éves lenne John Lennon

John Lennon a 20. század egyik legnagyobb hatású zenésze, zeneszerzője, költője és a Beatles gitárosa Liverpoolban született 1940. október 9-én. Hihetetlenül sokoldalú személyiség volt: zenész és költő, író és színész, filmes és festő, forradalmár és bölcselő, rocker és családapa. A legnagyobb mélységekbe merült le és a legnagyobb magasságokat járta be. Túl tudott lépni a testi szenvedélyeken, a politikán, a show-business-en, és tisztán a béke, a szeretet és a család örök értékei mellett tett hitet. Kézjegyét otthagyta egy egész nemzedék arculatán: megjelenésén, viselkedésén, gondolkodásán, világlátásán. A televízióban, filmekben, sajtótájékoztatókon és interjúkban tanúbizonyságot tett személyiségének lázadó, kritikus oldaláról, gyors észjárásáról és szarkasztikus humoráról. A BBC 2002-ben egy közvélemény-kutatás keretében összeállította a tíz legnagyobb brit névsorát, melyen Lennon az előkelő 8. helyezést érte el.

Család

Szülei mindketten rendelkeztek némi zenei háttérrel, de egyikük sem foglalkozott vele komolyan. Lennon a szüleivel Liverpoolban élt mindaddig, amíg apja, Alfred Lennon ott nem hagyta a családot. John ekkor még csak ötéves volt. Anyja, Julia ekkor úgy döntött, hogy nem képes gondozni a fiát és nővérére, Mimire bízta a nevelését. Így John gyermek- és kamaszkorát Mendipsben, a Menlove Avenue 251. címen töltötte a nagynénjével és annak férjével, George-dzsal. Középiskolába a Qarry Bank High School-ba járt, 1957-től pedig a Liverpool Art College hallgatója lett. Itt ismerkedett meg első feleségével, Cynthia Powellel. Bár nem az anyjával élt, rendszeres kapcsolatban volt vele és a látogatások alatt Julia megtanította bendzsón játszani. John egy életre elkötelezte magát a zene mellett. Nem sokkal Lennon 18. születésnapja előtt az anyja autóbaleset áldozata lett, egy részeg, szolgálaton kívüli rendőr elgázolta. Ezután barátsága Paul McCartney-val még mélyebb lett, akinek édesanyja szintén meghalt, amikor Paul 14 éves volt. Ez a szomorú esemény Lennon több dalában is megjelent (Julia, Mother és a My Mummy s Dead). Elsőszülött fiát, Juliant is édesanyja után nevezte el.

Első zenekartól a Beatlesig

A művészeti főiskolán hamarosan meggyűlölte az iskolai fegyelmet, a konformitást és mint sok korabeli fiatal, egyre növekvő érdeklődéssel figyelte a rock and rollt és a kedvenc amerikai énekeseket, mint Elvis Presley, Chuck Berry, és Buddy Holly. Az 1950-es évek végén megalakította saját zenekarát, a The Quarrymen-t. Miután Paul McCartney és George Harrison is csatlakozott az együtteshez, „Johnny and the Moondogs” néven rock and roll-t kezdtek játszani. Nevüket később The Silver Beetles-re változtatták, ezt hamarosan The Beatles-re rövidítették. 1962-ben feleségül vette Cynthiát.

Lennon 20 évesen

Beatles

Mint a Beatles tagja és a zenekar vezetője, Lennon komoly hatással volt a rock and rollra és kibővítette a zenei irányzat határait az 1960-as években. Szerzőtársával, Paul McCartney-val számtalan Beatles-dalt írtak közösen. A Lennon által inspirált dalok mélyebb értelműek, önelemző és sokszor személyes dolgokkal foglalkozó darabok voltak. Lennon gyakran felhívta magára a figyelmet sajátos megnyilatkozásaival, csípős humorával. Mindenki felkapta a fejét a Prince of Wales Színházban a következő kijelentésére: „Az olcsóbb helyeken ülők tapsoljanak. A többiek csörgethetnek az ékszereikkel.” Groteszk egyperces novellákat, és nonszensz verseket is írt.
1962. okt. 5-én jelent meg a Beatles első kislemeze a Love me do és a P. S. I love you c. dalokkal. 1963-ban megszületett Julian fia és megjelent első aranylemezük a She love you címmel, s kitört a Beatles-mánia.

 

 

1964-ben elkezdődik az A Hard Day’s Night forgatása és megjelenik Lennon első szépirodalmi kötete. 1965-ben az együttes a Bahama-szigetekre utazott a második filmjük, a Help! forgatására. Látványos sikerek érték ebben az évben, brit birodalmi kitüntetést kapott a Beatles tagjaival együtt, majd filmszerepet, aztán milliomossá vált, és megjelent a második könyve.
1966-ban, a How I won the War című film forgatásán egy olcsó, egészségügyi szemüveget kellett viselnie. A forgatás után tovább is hordta, így a kerek szemüveg a személyiségének szerves részévé vált. A Revolver című album is az 1966-os év termése.
1966 és 1968 között egyre erősebbé válik a kábítószer fogyasztása és a keleti tanok felé fordulása. 1966 őszén egy japán avantgard művésznő kiállításán járt Lennon, az Indica Galériában, az illető hölgy Yoko Ono volt, őbenne találta meg a neki rendelt társat. Lennonnak nem volt jó kapcsolata első feleségével, Cynthiával, a Beatles mánia fokozódása és a turnék okozta stressz csak növelte a feszültséget. Fiától, Juliantől is távol volt, aki viszont baráti viszonyt ápolt Paul McCartneyval. A Mother című dalban John magát is okolja, amiért nem nevelte rendesen a fiát. 1967-ben a Beatles tagokkal együtt részt vett Indiában egy transzcendentális meditációs tanfolyamon. 1968-ban a Beatles tagjai megalapítják az Apple Corporation Ltd. Kiadóvállalatot.

 

Lennon és Ono

Szerelmi kapcsolatuk 1968-ban kezdődött, a férfi Indiából való hazaérkezése után, mikor rájött, hogy eltávolodtak egymástól feleségével, Cynthiával. A házasság még abban az évben válással végződött, Lennon és Ono pedig elválaszthatatlanok voltak a magánéletben és a nyilvánosság előtt is. A sajtó Onoval szemben elég rosszindulatú volt, ez feldühítette Lennont, aki a nyilvánosság előtt azt mondta, hogy nincs John és Yoko, mert ők egyek. Ezek az új fejlemények nyilvánvaló súrlódáshoz vezettek a zenekar többi tagjával és fokozták a feszültséget az 1968-as album felvételi munkálatai közben. Még ebben az évben megjelenik John és Yoko Two Virgins című szólólemeze, a borítón a két művész aktfotója látható.
A Beatles utolsó két évében Lennon legtöbb idejét Yokoval és a vietnami háború ellen való tiltakozással töltötte. 1969. március 20-án össze is házasodtak Gibraltáron, a mézesheteket Amszterdamban töltötték. Ebben az időben írták a Give Peace a Chance című dalt, ami a békemozgalmak nemzetközi himnusza lett.

 

 

John hamarosan Winstonról Onora változtatta a második nevét, hogy megmutassa Yokoval való egységüket és megírta John és Yoko balladáját. 1969 novemberében visszaküldte az angol királynőtől kapott lovagi kitüntetését a vietnami háborúban való brit részvétel miatt.
Lennon így írt Yoko Onoról: „Azok közül a nők közül való, akikkel valaha is összeakadtam, ő volt az egyetlen, akiről azt éreztem: egy velem, minden elképzelhető módon. Pontosabban ő az én jobbik énem.” „A mi kapcsolatunk tanár-tanítvány viszony. Kevés ember érti ezt. Ő a tanár, én vagyok a tanítvány. Én vagyok a híres ember, akiről azt tartják, hogy mindent tud, de ő az én tanárom. Ő tanított meg engem mindenre, amit tudok. Attól a naptól kezdve, amikor találkoztunk egyenlő időt, egyenlő teret és egyenlő jogokat követelt tőlem. Hálás vagyok neki oktatásomért.” „… én úgy éreztem, hogy ő az én szerelem-istennőm, és egész életem kiteljesülése.”

 

John Lennon szobra a Hard Days Night Hotel homlokzatán

Szólókarrier a Beatles feloszlása után

1969-es Abbey Road album felvételein sem javult a négy zenész kapcsolata, ez a lemez volt az utolsó munkájuk és megjelenése után, 1969 őszén a tagok csendesen búcsút vettek egymástól. A Beatles feloszlott. A korábbi Beatles-tagok közül talán neki volt a legváltozatosabb zenei karrierje, gyakran visszatükröződtek benne személyiségének viszontagságai.

1970-ben jelent meg a Beatles utolsó, Let it be című albuma, és a felbomlást követően, 1970-ben jelent meg tulajdonképpeni első szólólemeze, a nyers, őszinte John Lennon/Plastic Ono Band című albuma, melynek egyik kiemelkedő dala, a Mother. A Lennon házaspár 1971-ben New Yorkba költözött és többé nem tértek vissza Angliába. Megismerkedtek a hippik radikális baloldali vezetőivel, tüntetéseken vettek részt, jótékonysági koncerteket adtak.

1971-ben megjelent az Imagine, a karrierjének legsikeresebb szólóalbuma, melynek hangulata az álmodozás és a harag között váltakozik. A címadó szám, amely a világbéke himnuszává vált, jelképezte Lennon „fehér korszakát” (fehér ruhák, fehér zongora, fehér szoba…) 1971 decemberében kiadták a War is Over! If you want it – Happy Christmas című nagy sikerű dalukat, ami tiltakozás volt a vietnámi háború ellen.
Talán ellenhatásként, a következő lemez, a Some time in New York City hangos, érdes, erősen politizáló lett, ezt az albumot tartják karrierje mélypontjának, nagyon kevés bennük a művészi érték. 1973-ban új erőre kapott és megjelentette a Mind Games
című albumot.

1973 során magánélete összeomlott, külön éltek másfél évig, Lennon Los Angelesben telepedett le. John jó néhányszor részegen randalírozott, mégis, a sok ivás ellenére képes volt egy elég jó fogadtatásban részesülő albumot összehozni, a Walls and Bridges-t. 1975 elején Yoko visszafogadta Johnt és még ugyanebben az évben megszületett Sean nevű kisfiúk, ezt követően Lennon közel öt évre teljesen visszavonul a művészeti élettől. A New Yorki Dakota-ház lakosztályában éltek, leszokott az alkoholról és a kábítószerről. Yoko az üzleti ügyeket intézte, John pedig a háztartást vezette és gondozta gyermeküket. 1975-ben megjelent a Rock’ Roll című album, melyen ifjúkorában sikeres rock and roll számok feldolgozásai szerepeltek, általában negatív kritikákat kapott. A visszavonulás 1980-ig tartott. Lennon felfrissült, tele volt ötletekkel. Egy karibi vakáció alkalmával sok dalt írt, és egy új albumról kezdett el gondolkodni. A visszatéréshez Yoko Onoval elkészítették a Double Fantasy című koncept albumot, ami kapcsolatukról szólt. Dalokat írt feleségéhez (Woman), gyermekéhez (Beautiful Boy).

Halálos lövés

1980. december 8-án dél körül a Lennon házaspár a Rolling Stone Magazin fotósát fogadta a Dakota-házban, a fotóművész készített róluk pár felvételt. Lennonék délután indultak el egy közeli lemezstúdióba, hogy tovább dolgozzanak egy dalon, amit már a következő lemezre szántak. Házuk kapuján kilépve összetalálkoztak Mark David Chapmannel, aki autogramot kért a lemezére, amit Lennon készséggel teljesített. Ezután Lennonék elhajtottak a stúdióba, a Geffen lemezcég tulajdonosa azzal az örömhírrel várta őket, hogy a Double Fantasy aranylemez lett. Az új dalon körülbelül négy órát dolgozott a pár, majd elindultak haza. 11 óra előtt tíz perccel gördült be a limuzin a Dakota-ház elé. Yoko szállt ki elsőnek a kocsiból, ő ment elöl, az új felvételeket tartalmazó demo-kazettákat és egy magnót cipelő Lennon pár lépéssel lemaradva követte. Chapman ekkor már résen volt, és ezúttal nem tűnt bátortalannak. Megvárta, amíg Yoko elhalad előtte, még oda is köszönt neki. Mialatt Ono bement, Lennon Chapmanre nézett, utána a bejárat felé indult. Miközben Lennon elsétált mellette, Chapman ötször lőtt. Két rendőr a járőr kocsi hátsó ülésén a Roosevelt Kórházba szállította Lennont, de a megmentésére irányuló erőfeszítések ellenére nem tudták megmenteni az életét. 40 éves volt. Nagy tömeg gyűlt össze a Dakota-ház körül Lennon halálának éjszakáján. A halála másnapján a Queen együttes koncertjén előadta az Imagine-t Lennon tiszteletére. Freddie Mercury, az együttes énekese később írt is egy dalt az emlékére, ez az 1982-es albumukon szerepel.

 


Imagine Emlékmű a Central parkban

Az Imagine Emlékművet Lennon emlékére építették a Central Parkban, szemben a Dakota-házzal. 2002-ben szülővárosa, Liverpool repülőterét Lennonról nevezték el. A mottójuk: „Above us only sky” („Felettünk csak az ég”) az Imagine című dalból. 1992-ben, bő húsz évvel a halála után posztumusz életműdíjjal tüntették ki a 34. Grammy Díjkiosztón, 1988-ban pedig napvilágot látott John Lennon Anthology, ez a négy CD-ből álló album, amely Lennon addig kiadatlan dalait tartalmazza.


Források:
John Lennon: Happy Christmas: War is over: Budapest: Édesvíz Kiadó, 1990.
John Lenneon
Ken Lawrence: John Lennon a zenéről, a hírnévről, a pénzről. Budapest, JLX Kiadó, 2006.

Képek:
John Lennon
Lennon 20 évesen
John Lennon szobra a Hard Days Night Hotel homlokzatán

Imagine Emlékmű a Central parkban

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás