facebook youtube rss
2016. február 11. | 08.35

ARCANGELO CORELLI

Arcangelo Corelli, olasz barokk zeneszerző, hegedűművész, hegedűtanár és karmester, a concerto grosso műfajának első nagy mestere 1653. február 17-én született Fusignanóban. Szóló-szonátákat és triószonátákat is komponált, mely a barokk hangszeres kamarazene legkedveltebb műfaja volt. Mint kora egyik legnagyobb hegedűse, a hangszer pedagógiáját igen magas fokra fejlesztette. Kortársai szelíd vérmérsékletű, szerény embernek ismerték meg, csodálatra méltónak találták, hogy egy ilyen híres és gazdag ember ezekkel az erényekkel bírjon. A korabeli Corelli-portrék a zeneszerző angyali derűjét és nyugalmát hangsúlyozták. Kiművelt, elegáns, patetikus játékmódja összhangban állt természetével. Művészete nagy hatást gyakorolt Händelre és Bachra. Kevés zeneszerző alkotott olyan sokat, olyan gyorsan, s oly kevés eszközzel, mint Corelli.

Bologna

Corelli életéről keveset tud a zenetörténet. Ötgyermekes, gazdag földbirtokos családba született egy kisvárosban, Ravenna közelében. Arcangelo keresztnevét apja után kapta, aki a fiú születése előtt egy hónappal halt meg. Négy idősebb testvérével együtt az anyja, Santa Raffini nevelte fel. Gyermekkorában kezdett el zenét tanulni a szomszédos városban, Faenzában, egy paptól vett zeneleckéket. 1666-ban, tizenhárom évesen Bolognába utazott. A város – a Szent Péter Bazilika révén – a keresztény világ egyik legnagyobb templomával büszkélkedett és kiváló zeneszerző-iskolának adott otthont. Corellit Giovanni Benvenuti tanította hegedülni. Négyévi tanulás után, 1770-ben felvették a város Accademia Filarmonica zenekarába.

Róma

Corelli 1675-ben Rómába ment, ahol zeneszerzést tanult, később a Teatro Capranica zenekarában játszott. Hamarosan ő lett az egyik legkiválóbb hegedűs. Több éven keresztül a nagyböjt idején oratóriumok előadásában működött közre. A Rómában letelepedett Krisztina svéd királynő szolgálatába állt kamarazenészként, majd az udvari zenekar vezetőjeként, neki ajánlotta az op. 1-es szonátát, amit két hegedűre, gordonkára és csembalóra írt. 1682-től a római San Luigi-templom zenekarát vezette, majd a Santa Cecilia zenekar virtuózainak tagja lett. 1687-től Benedetto Pamphili bíboros lett a fő támogatója, aki zenemesterként alkalmazta, és Corelli be is költözött a palotájába. Rendszeresen játszott azokon a zenés összejöveteleken, melyeket a bíboros szervezett vasárnaponként a palotájában, a Palazzo al Corsóban. Ezek a koncertek a római zenei élet gyújtópontjai voltak. Valószínűleg ezek alkalmával szólalt meg először Pamphilinek ajánlott op. 2-es triószonáta.

1690-től Pietro Ottoboni bíboros szolgálatába állt, akinek palotájába szintén átköltözött, ő sokkal inkább barátként, mint munkaadóként viszonyult a zeneszerzőhöz. Corelli koncerteket és operákat vezényelt, komponált, új kamaratrió-sorozatát, az op. 4-es triószonátát a bíborosnak ajánlotta, és egy Karácsonyi concertót is írt Ottoboni számára. 1700-ban a római Santa Cecilia Akadémia zenekarának élére kerül, majd az Árkádiai Akadémia, a zenenépszerűsítő szervezet tagjává választották.

Utolsó évek

1707-ben találkozott Händellel, és vezényelte is műveit. 1708-ban Nápolyba szerepelt saját művei szólistájaként, a zenekart kortársa Alessandro Scarlatti vezényelte. A zene és az előadás is kiváló volt, de a nápolyi alkirály elhagyta a termet, mert a lassú tételeket unalmasnak találta. Corelli élete utolsó éveiben visszavonult a nyilvánosságtól, concerto grossók komponálásával és átdolgozásával foglalkozott. 1712-ben saját házába költözött a bíborosi palotából, magányos búskomorságba esett, majd egy év múlva meghalt. Végrendeletében egy festményét Ottoboni bíborosra, a hegedűjét és kéziratait tanítványára hagyta. Corelli, a bíboros javaslatára őrgrófi címet kapott. Nagy tiszteletnek örvendett, ezért a római Santa Maria delle Rotondában, a Pantheonban temették el, Raffaello mellé. A bíboros díszes síremléket állíttatott neki.

 

Források:
Michael Talbot: Arcangelo Corelli. In: Michael Talbot, Donald J. Grout, Joel Sheveloff: Olasz barokk mesterek: Corelli, A. Scarlatti, Vivaldi, D. Scarlatti. Budapest: Editio Musica Budapest, 1990. (Grove monográfiák)

Képek:
Corelli

Tovább a kategóriában: « RENOIR Franco Zeffirelli »

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás