facebook youtube rss
2016. február 26. | 07.19

David Gilmour 70 éves

David Gilmour, a legendás Pink Floyd együttes gitárosa, dalszerzője és énekese Cambridge-ben született 1946. március 6-án. Gilmour-t szólójátéka tette nagyon híressé, a karakteres hajlításaival, a blues-os játékával és a hosszan kitartott hangjaival. Számos más hangszeren is tud játszani: basszusgitáron, szájharmonikán, dobon, szaxofonon és a billentyűkön is. Sikeres szólókarriert tudhat maga mögött a Pink Floyd feloszlása után is. 1996-ban bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, mint a Pink Floyd tagja. Számos jótékonysági szervezetnek adományozott és 2003-ban A Brit Birodalom Rendje kitüntetés tulajdonosa lett. 2008-ban „Kimagasló Közreműködő” nevű Q Awards-díjat kapott, amit a már elhunyt zenésztársának, Richard Wrightnak ajánlott fel. 2011-ben a Rolling Stone magazin a Minden idők 100 legjobb gitárosa listán a 14. helyre sorolta be.

Az út a Pink Floydig

Gilmour apja, Douglas Gilmour a Cambridge-i Egyetem állattan professzora, anyja, Sylvia pedig tanárnő volt, később szerkesztőként dolgozott a BBC-nél volt. Két fiú és egy lány testvére van. A kis David 1954-ben vette meg első kislemezét, ez volt a Rock Around the Clock Bill Haley-től. Elvis Presley Heartbreak Hotel című dala felkeltette érdeklődését a gitár iránt, és gyorsan kölcsön kért a szomszédjától egy spanyol gitárt, amit állítólag sohasem adott vissza. Pete Seeger, amerikai folk zenész és gitáros oktató könyve és a hozzátartozó hanglemez segítségével kezdett el gitározni tanulni. 1960-ban vásárolta első akusztikus gitárját. Tanulmányait a Perse School falai között, a Hills Road-on kezdte meg, 1963-tól pedig a Cambridge-i Művészeti és Műszaki Főiskolán modern nyelveket tanult. Itt találkozott a Pink Floyd későbbi gitárosával, Syd Barett-tel, és ebédidejükben mindig együtt gitároztak. Annak ellenére, hogy Gilmour nem fejezte be tanulmányait, folyékonyan megtanult franciául. 1963-ban csatlakozott a Jokers Wild nevű helybéli bandához, Cambridge környékén ők számítottak az egyik legjobb zenekarnak, minden tagja képzett zenész volt.

Pink Floyd

Gilmour 1967-ben Londonba költözött és 1968-tól ő lett a szólógitáros Syd Barrett helyett, aki mentális problémái miatt nem tudta ellátni a feladatát. A legendás együttes további tagjai: Roger Waters basszusgitáros, Rick Wright billentyűs és Nick Mason dobos. Leginkább progresszív szerzeményeikről, effekt-kísérleteikről, művészi kidolgozású albumaikról, gondolatgazdag szövegeikről és lenyűgöző koncertjeikről váltak ismertté. A Pink Floyd az egyik legsikeresebb zenekar a rocktörténelemben. 1969-ben jelent meg a Pink Floyd első filmzene albuma, a Music from the Film More címmel, amelyen már Gilmour is játszik. Gyakran csak More néven említik, a filmet Barbet Schroeder rendezte. Az Ibiza Bar az együttes mind a négy tagjának a közös szerzeménye.

Az Ummagumma a Pink Floyd progresszív és pszichedelikus dupla albuma, a címe egy cambridge-i szleng kifejezés. Az első lemez koncertfelvételeket tartalmaz, amit a birminghami Mothers Clubban, valamint a Manchester College of Commerce-ben vettek fel. A második lemezt négy részre osztották; mind a négy zenész kapott fél lemezoldalt, hogy töltse meg saját szerzeményeivel. Az Ummagumma a Pink Floyd első kiadott koncertfelvétele.

1970-ben jelent meg a következő album Atom Heart Mother címmel. Az eredeti címe The Amazing Pudding volt, ezt azonban megváltoztatták, miután a lemezfelvételek szünetében olvastak egy cikket egy várandós nőről, akinek egy pacemakert ültettek a mellkasába, a cikk címe „Atom Heart Mother” volt. Az albumot a londoni Abbey Road stúdiójában vették fel, a kitűnő hangmérnök, Alan Persons közreműködésével. A következő felvételen Roger Waters énekel.

1971-ben Meddle címmel jelent meg a következő Pink Floyd album, a felvételei szintén Londonban készültek az Abbey Road-on, mellette, párhuzamosan több lemezstúdióban dolgoztak. A munkálatok 1971 januártól egészen augusztusig tartottak. Ez az a lemez, amivel tulajdonképpen befutott a csapat. A Live et Pompeii, egy 1972-ben kiadott koncert dokumentumfilm. A füstölgő Vezúv lábánál lévő különleges hangulatot árasztó római kori körszínházban koncerteztek közönség nélkül. A jó akusztikájú amfiteátrumban az új zenei hatást próbáltak ki, a tökéletes quadrofoniát. A koncert egyik legkiemelkedőbb része, az Echoes, a Meddle című albumról. 1972-ben ismételten filmzenealbummal jelentkezett az együttes, címe: Obscured By Cloudes. A lemez Barbet Schroeder La Vallée (A völgy) című filmjéhez készült.

The Dark Side of the Moon

A The Dark Side of the Moon a Pink Floyd első koncepció albuma, a rock történetének legnépszerűbb lemeze, 1973-ban jelent meg. A koncepcióalbum (vagy konceptalbum) egy adott gondolat, érzelem, hangulat, filozófiai elképzelés vagy fikciós eseménysorozat zenei albumon történő feldolgozását jelenti. Fontos jellemzője, hogy az albumon szereplő zeneszámok külön-külön is megállják helyüket, egyben viszont az egész album egy teljes „képet”, történetet alakít ki. A The Dark Side of the Moon központi témája a mindennapi életben ránk nehezedő nyomás, az idő, a pénz, a háború, az őrület és a halál. Nagyon sok rajongó szerint ez a zenekar legjobb munkája. Ez az album a rockzene egyik mérföldköve. Az album híd a „klasszikus” blues-rock és az elektronikus zene között, a kitűnő zene és a mély szövegek teszik egyedülállóvá. A Dark Side of the Moon-ból adták el világszerte a második legtöbbet, csak Michael Jackson Thriller című albumából vásároltak többet az emberek. Még egy érdekesség erről a korszakalkotó lemezről. A washingtoni Kongresszusi Könyvtárban a National Recording Registry minden évben 25, kulturálisan és történelmileg jelentős felvétellel bővül. 2013-ban a 40. születésnapját ünneplő lemez, a The Dark Side of the Moon című lemezét választották a könyvtár gyűjteményébe.

Wish You Were Here

A Wish You Were Here 1975-ben jelent meg és szerepel az 1001 lemez, amit meg kell hallanod, mielőtt meghalsz című könyvben. Az album tisztelgés Syd Barrett előtt, aki mentális problémái és kiszámíthatatlan viselkedése miatt 1968 elején elhagyni kényszerült az együttest. A Wish You Were Here nagyon rövid idő alatt a legjobb helyezést érte el a Billboard-on, a listán pedig egy évig szerepelt. David Gilmournak ez a kedvenc lemeze, nekem is.

Animals

A Pink Floyd következő koncepció albuma, az Animals, 1977-ben jelent meg és a saját londoni stúdiójukban vették fel. Az album távolról George Orwell Állatfarmját idézi. Az Animals 3. helyezett lett a Billboard-on. A lemez borítójáról egy futurisztikus látványt nyújtó, használaton kívüli erőmű látható a felette lebegő disznóval. A borító elkészítésének története nem mindennapi sztori. A felfújható disznó modelljét egy német cég készítette el és Algie-nek nevezték el, kilenc méter hosszú volt és dagadt a héliumtól. A fotózás előtt speciális óvintézkedésként szerződtettek egy mesterlövészt arra az esetre, ha Algie a szabadságot választaná, azonban a lövész nem érkezett meg időben, Algie pedig elszállt az ég felé. A percenkénti 6000 méteres sebességével a rendőrségi helikopter sem tudta vele felvenni a versenyt. Szerencsére a disznó magától leszállt Kentben, egy gazdálkodó földjére. Végül is a disznó képét utólag vágták a végleges borítóképbe. Ezután a felfújható disznó a turnék állandó szereplője lett.

Szólóalbumok

Az Animals felvételei után Gilmour úgy érezte, hogy nem használta ki maximálisan a zenei tudását, ezért elkészítette első szólólemezét David Gilmour címmel. Itt már teljesen ki tudta bontakoztatni azon elképzeléseit és ötleteit, amit nem tudott az Animals-en. Mialatt Waters a negatív hangulatú, szinte szólópályájának kezdeti lemezein, a The Wall-on és a The Final Cut-on dolgozott, addig Gilmour a második szólólemezét készítette, az About Face-t, ami 1984-ben jelent meg.

>

The Wall

1979-ben jelent meg a Pink Floyd újabb koncepcióalbuma, a The Wall. A rajongók és a kritikusok szerint is a zenekar egyik legjobb albuma a The Dark Side of the Moon és a Wish you Were Here mellett. Az albumból Roger Waters forgatókönyve alapján, Pink Floyd: A fal címmel Alan Parker forgatott musicalfilmet, melyet 1982-ben mutattak be. A film közel 15 percnyi animációs részeket is tartalmaz, melyeket Gerald Scarfe grafikus tervezett és készített az együttes számára az albumhoz és a koncertekhez.

Astoria – recording studio

Gilmour a Country Live magazinban hirdetést olvasott egy régi eladó hajóról, és hamarosan meg is vásárolta, az 1911-ben épült, Astoria nevű lakóhajót. A Temze folyó partján van kikötve – az egyik legszebb londoni palota – a Hampton Court Palace közelében. Később átalakította stúdióvá, ahol a legutóbbi három Pink Floyd lemezt, illetve Gilmour On an Island című szólóalbumát vették fel.

Division Bell

A The Division Bell a Pink Floyd 1994-ben megjelent stúdióalbuma. Ez a második lemezük Roger Waters nélkül. A felvételekhez több stúdiót használtak, köztük az együttes saját építésű Britannia Row-ját, illetve Gilmour saját stúdió hajóját, az Astoriát. Az album megjelenésekor a Billboard 200-as listán az első helyen debütált. A Pink Floyd előző albumához, az A Momentary Lapse of Reason-höz hasonlítva, jóval nagyobb sikert ért el. A lemez címében nem tudtak megállapodni az együttes tagjai, így a megoldással végül a Galaxis útikalauz stopposoknak című sikerkönyv írója, Douglas Adams állt elő, aki lelkes Pink Floyd rajongó volt, és a lemez felvételei alatt folyamatosan támogatta az együttest.

Live 8

2005 júliusában a Pink Floyd – Roger Waters-szel együtt – fellépett a Live 8-en. A fő cél az volt, hogy nyomást gyakoroljanak a G8 vezetőire, és a bevételt jótékonysági célokra fordítsák. Azzal, hogy elvállalták a Live 8-es fellépést, biztosították, hogy a Pink Floyd boldogan, felszabadultan és barátsággal fejezhesse be a pályáját. David Gilmour és Roger Waters elásták a csatabárdot, elfelejtették régi sérelmeiket és egy fantasztikus koncertet adtak.

Gilmour 2006. március 6-án kiadta harmadik szólólemezét On an Island címen, amely pont a 60. születésnapjára esett. A 2006-os turné utolsó állomása a Gdańsk-i kikötőben volt, közel 50.000 fős közönség előtt, az 1980-as lengyel események 26. évfordulója alkalmából. Live in Gdańsk címen 2008-ban jelent meg CD-n és DVD-n. A koncert érdekessége, hogy Gilmour a Lengyel Balti Filharmonikusokat is felkérte közreműködőként, Zbigniew Preisner vezénylésével.

A 2009-es évre Gilmour csupán egyetlen koncertet tervezett zenész társa, Richard Wright halála miatt, mégpedig a hajléktalanokat segítő Crisis nevű jótékonysági szervezet koncertjét. Még ebben az évben nagy megtiszteltetés érte szülővárosában, Cambridge-ben, a Raskin University díszdoktori címet adományozott számára. A 2014-ben megjelent The Endless River valójában nem is új album, a The Division Bell jam-session részeinek utólagos kiegészítése, amelynek során kb. 20 óra eredeti felvételt válogattak, daraboltak, újrarendeztek, csinosítottak, turbóztak föl.

Népes család

David Gilmour hét gyermek édesapja. Első felesége, az amerikai származású Virginia „Ginger” Gasenbein modell és művész volt, négy gyermekük született: Alice (1976), Clare (1979), Sara (1983) és Matthew (1986). 1994-ben házasodott másodszor, a Division Bell turnéja közben. Felesége Polly Samson újságíró, aki jó néhány dalszöveg megírásában segített Gilmournak. Három gyermekük született: Joe (1995), Gabriel (1997) és Romany (2002). Jelenleg West-Sussexban élnek egy farmon. 2015-ben a BBC 4 részes dokumentumfilmet készített róla Wider Horisons címmel.

 

Források:
Nick Mason: Pink Floyd: Inside out – kifordítva: Az én történetem. Budapest: Rock Hard Kft, 2005.
David Gilmour

Képek:
David Gilmour
Pink Floyd

 

Tovább a kategóriában: « Aba-Novák Vilmos RENOIR »

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás