facebook youtube rss
2016. június 30. | 06.09

Szakcsi Lakatos Béla

Szakcsi Lakatos Béla a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, 1943. július 8-án született Budapesten. Abszolút hallással rendelkező muzsikus. Szakcsi Lakatos Béla neve fogalommá és a jazz szinonimájává vált hazánkban, 2005. március 15-én Ő vehette át elsőként a jazzműfaj képviselői közül a Kossuth-díjat, ezzel a nagy múltú improvizációs műfajt, a zene szabadságát kifejező jazzt is elismerte művészetnek a kultúrpolitika. Édesapja hatására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, tehetsége korán megmutatkozott, tizenkét évesen felvették a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, de amikor három évvel később megismerkedett a jazz zenével, otthagyott érte mindent. Miközben a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, fesztiválokon már neves magyar zenészekkel játszott együtt.

 

 

Nemzetközi sikerek

Az ötvenes-hatvanas években a magyarországi jazz elsődleges terepe a szórakoztató- és vendéglátóipar volt, ebben a körben játszottak legkiválóbb muzsikusaink. A hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott, így szerepelt a Hungaroton Anthology 67 című válogatás lemezén is. 1968 és 1971 között az NSZK-ban és az Egyesült Államokban vendéglátózott. LDL nevű triójával a Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat kapott, majd 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek, ez indította el nemzetközi karrierjét. Zürichtől Varsóig, Nürnbergtől Belgrádig, Észak-Amerikától Ázsiáig a legrangosabb fesztiválokon lépett fel. Karrierjének kiemelkedő állomásai a Special EFX-szel készített lemezek, illetve a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján az amerikai GRP kiadónál megjelent négy szólóalbuma. Olyan zenészekkel játszott, mint Bob Mintzer, John Patitucci, Dave Weckl, Frank Zappa, Chris Potter és Tim Ries. Chick Corea a Grammy-díjas amerikai jazz-zongorista és zeneszerző többször is méltatta Szakcsi szerzői és előadói kvalitásait, sőt Szakcsi szerzeményei közül több darabot is a repertoárjára tűzött.

Rákfogó

A hetvenes évek elején a világ progresszív irányzatai közül talán a jazzrock hatott a leginkább a hazai zenészekre, hazánkban mégis ez a stílusirányzat volt az, amely sokáig a legkevesebb szakmai és társadalmi elismertséget kapta. A magyar jazzrock vonal képviselői a spontán szerveződő Rákfogó együttesből és jazztanszakosokból, illetve tanáraikból kerültek ki. A Rákfogót az új utakat kereső zenei világ hívta életre. Közvetlen előzmény az volt, hogy Szakcsi 1971-ben fél évet vendéglátózott New Yorkban és hallhatta a Mahavishnu Orchestra bemutatkozó koncertjét, mely akkora hatással gyakorolt rá – hogy elsőként a magyar jazz-zenészek közül – vett magának egy Fender zongorát. A hazai jazz történetében 1972-től a Rákfogó együttes, majd 1980-tól a Saturnus együttes tagjaként Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós jazz térnyerésében. A Rákfogó felállása a következő volt: Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Babos Gyula (gitár), Ráduly Mihály (szaxofon), Orszáczky Jackie (basszusgitár), Kőszegi Imre (dob). A zenekar két évig működött és számos emlékezetes koncertet adtak klubokban, jazz fesztiválokon, de Ráduly és Orszáczky disszidáltak, majd Babos és Szakcsi közötti nézeteltérések pontot tettek a Rákfogó pályájának végére.

Jazz-zongora tanár

Szakcsi érdeklődése kiterjedt a komolyzene és a jazz ötvözésének irányába is. A hetvenes évek kezdetétől tizenkét éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán, ahol Keith Jarrett, Chick Corea és Herbie Hancock példája alapján a klasszikus zene és a jazz összefonására, ötvözésére nagy hangsúlyt fektetett. Ennek keretében kezdte újra tanulmányozni Bach, Bartók, Sztravinszkij, Schönberg és Webern műveit.

Színpadi művek

A cigány folklór gyűjtésével és színpadi művekké formálásával is foglalkozott, Piros karaván címmel 1975-ben mutatták be első cigány musicaljét, melyet az Egyszer egy cigánylány, majd a Cigánykerék követett. 1988-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatta be a Rock Színház A bestia című művét. 1989-ben rock-operát írt a Rock Színház felkérésére Báthory Erzsébet életéről, Amerika felfedezésének ötszázadik évében pedig Cristoforo címmel mutatta be százperces balettjét a Magyar Állami Operaház. Az eddig elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet teremteni, alighanem ebben rejlik Szakcsi elhivatottsága, és ennek jegyében került sor Kathy Horváth Lajossal évtizedek óta tartó közös improvizációinak első felvételére is 2002-ben. 2004-ben megjelent Na dara! (Ne félj!) című albuma a cigány jazz műfajteremtő darabjának tekinthető.

Elismerések

Életműve elismeréseként 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2006-ban Príma díj elismerésben részesült. Az utóbbi időben behatóan foglalkozott Kurtág György és Ligeti György műveivel. Továbbra is elhivatottan kutatja a lehetőséget, hogy az eddig elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet teremtsen. 2008-ban mutatták be a Kerényi Miklós Gáborral és Müller Péter Sziámival közösen írt, Szentivánéji álom című új musicaljét. A Shakespeare történetén alapuló darab a világzene szinte minden műfaját felvonultatja, ezért Szakcsi új közös zenei nyelv megteremtését célzó törekvésének megfelelően a „worldmusical” műfaji meghatározást kapta. A szegedi ősbemutató után a Budapesti Operettszínház repertoárján szerepelt a darab. Koncertjeire manapság a jazz és a kortárs improvizáció ötvözése jellemző. Ezzel túllépi a megszokott kereteket, a klasszikus- és kortárs zenére, a népzenére, valamint a jazzre egyaránt reagáló, progresszív előadást hozva létre. Szóló improvizációs koncertjei, valamint legújabb, Climate Change nevű együttese egyaránt jó példa erre. 2010-ben Hazám-díj elismerésben részesült, 2014-ben pedig megkapta a Nemzet Művésze díjat, melyet azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre.

 

 

Források:
Jávorszky Béla Szilárd: A magyar jazz története. Budapest: Kossuth Kiadó, 2014.
http://www.szakcsi.hu/

Képek:
Szakcsi Lakatos Béla
Rákfogó lemezborító

 

 

 

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás