facebook youtube rss
2016. október 09. | 23.00

Simon & Garfunkel 75 évesek lettek

A Simon & Garfunkel, a hatvanas évek népszerű amerikai vokális duója, Paul Simon és Arthur (Art) Garfunkel alapításával jött létre. 1953-ban a középiskolában találkoztak először, egy Alice Csodaországban előadáson, ahol Simon a Fehér nyúl, Garfunkel a Macska szerepét játszotta. Először Tom és Jerry néven alapítottak egy duót. Simon and Garfunkel néven a The Graduate című film zenéjével kerültek be a köztudatba. Legismertebb dalaik a The Sound of Silence, a Mrs. Robinson, a The Boxer, a Cecilia, az El Condor Pasa és a Bridge Over Troubled Water. Többször kaptak Grammy-díjat, és a Rock and Roll Hall of Fame-be is beiktatták őket. Szétválásuk óta több nagyobb koncertre is összeálltak, a legsikeresebb az 1981-es, The Concert in Central Park volt, amely több, mint fél millió nézőt vonzott. Mindketten idén ősszel töltik be a hetvenötödik életévüket, Paul Simon október 13-án, Art Garfunkel pedig november 5-én.

 

 

 

Paul Simon és Art Garfunkel zenei szempontból az egyik legjobb helyen szocializálódott az ötvenes évek második felében: nagyon közel laktak egymáshoz, New York Queens negyedében. Paul Simon magyar zsidó család fiaként született az Amerikai Egyesült Államokban, 1941. október 13-án, Newark városában. Apja, Simon Lajos főiskolai tanár, nagybőgős-basszusgitáros, tánczenekar-vezető volt, állítólag elsőként hegedült a Magyar Rádióban. Anyja, a 97 évet élt Bella, tanítónő volt. A romániai zsidó bevándorló nagyszülőktől leszármazott Art Garfunkel 1941. november 5-én született New Yorkban, Rose és Jack Garfunkel gyermekeként. Az apa megérezte a fia lelkesedését a zene iránt, ezért vásárolt neki egy magnót, így kezdődött el zenei karrierje. Garfunkel először művészettörténetet, majd matematikát tanult a Columbia Egyetemen. Zenei pályája mellett Garfunkel szerepeket is kapott a Catch 22, a Carnal Knowledge és a Bad Timing című filmekben.

Paul zenei karrierje gimnazista korában kezdődött a Forest Hills High School tanintézetben, ahol megismerkedett Art Garfunkellel, akivel duót alapítottak. Simon és Garfunkel is az utcán kezdte a zenélést. Egy évvel azután, hogy összebarátkozott a két srác, Paul Simon 13 évesen megírta élete első dalát. A környező lakótömbökben élő énekegyüttesek is átvettek, és ott dalolták Queens különböző utcasarkain. Miután Paul látta, hogy ilyen könnyen, ilyen gyors sikereket lehet elérni, úgy döntött, hogy folytatja tovább a dalok gyártását, majd Garfunkellel összefogva Tom & Jerry néven kezdtek együttműködni. 1957 és 1963 között különféle álneveken, de legtöbbször Jerry Landis és Tom Graph néven írtak dalokat, kamaszpanaszos balladákat, bájos rock’n’roll dalokat, nagy példaképüknek, a szintén akkoriban induló Everly Brothers duónak a stílusában fogant szerzeményeket. Az érettségit követően mindketten egyetemre mentek, emiatt egy időre szét is vált a duó, persze eközben Simon továbbra is írt dalokat, bár azok nem arattak olyan nagy sikereket. A diploma átvétele után, 1963 táján Paul már bejáratos volt a Greenwich Village-i klubokba. 1964-ben kötött szerződést a duó a Columbia Records kiadóval. A cég úgy döntött, hogy egyszerűen Simon and Garfunkel néven fogja szerepeltetni őket. A későbbi szupersláger, a The Sound Of Silence első verziója akusztikus gitárra íródott, leheletfinom vokál harmóniákkal díszített folkos popszám volt, mely fölkerült az első, 1964-ben megjelent Wednesday Morning című albumukra.

A karakteres Simon & Garfunkel megszólalásra nem kellett sokáig várni, mert 1966 októberében megjelent a Parsley, Sage, Rosemary and Thyme című album, ami nemcsak a duó, és még csak nem is a hatvanas évek, hanem úgy általában is a poptörténet egyik legnagyszerűbb lemeze lett. Az utánozhatatlan, szellős és könnyed hangzás alakult ki: nagy térben visszhangzó két énekhang, és a stúdió különböző pontjain megszólaló hangszerek, amelyek szinte lebegnek a hangtájképben, hol egy orgona, hol csembaló, hol valami apró csilingelő tárgy, hol vonóskíséret, máskor meg csak egy akusztikus gitár, és persze mindezek felett meghatóan szép és fülbemászó énekdallamok.

1967-ben felkérték őket, hogy működjenek közre a The Graduate (Diploma előtt) filmzenéjében, amihez aztán több dalukat is kölcsönadták, és Simon megírta a Mrs. Robinsont, de a filmzenelemezre még csak egy rövid változata kerül, a teljes verzió az 1968-as Bookends albumon található. A megszólalás tovább csiszolódott, finomodott. Sok-sok emlékezetes pillanata van a popkultúrának, de a The Graduate című filmben, Dustin Hoffman úszómatracos lebegése, a jómódú, rendezett kaliforniai kertvárosi családi ház medencéjében, szikrázó napsütésben – a napszemüveges henyélés, a sör kortyolgatása, a felnőtt társadalom által fontosnak tartott dolgok, vagy ha úgy tetszik, az Élet félvállról vétele – kétségkívül az egyik leghatásosabb kép, az pedig külön csavar egyet a dolgon, hogy eközben zenei aláfestésként a nagyvárosi, melankolikus fiatalok emblematikus együttesének, a Simon & Garfunkelnek a dala szól. 1969-ben a duó – a Beatles szintén 1970-ben megjelenő Let It Be című nagylemezéhez hasonlóan – úgy vette fel a Bridge Over Troubled Water albumot, hogy már gyakorlatilag a feloszlás állapotában voltak. Míg Paul Simon a stúdióban tevékenykedett, addig Art Garfunkel Mexikóba repült, hogy elindítsa filmes karrierjét, A 22-es csapdája című szuperprodukcióban, így több dal felvételéről is hiányzott. Art mexikói távolléte és hiánya ihlette Paul egyik legszebb dalát, ez volt a The Only Living Boy In New York.

1970-ben értek a csúcsra a Bridge Over Troubled Water című lemezükkel. A duó valóban nem készített több stúdióalbumot, csak egy kislemez dalt 1975-ben, My Little Town címmel, de azért időről-időre összeálltak egy-egy koncert vagy turné erejéig. Ezek közül természetesen a Central Parkban meghirdetett ingyenes előadás lett a leghíresebb. A több százezer ember előtt lezajlott 1981-es koncertből óriási sikerű dupla album is készült.

Az 1977-es Woody Allen filmben, az Annie Hallban Paul Simon is szerepelt, 1980-ban pedig a One Trick Pony című film teljes zenei anyagát készítette el. Paul Simon kiemelkedő tevékenységet folytat az iskolás gyermekek zenei nevelésében. 2003 óta hivatalos támogatója a Little Kids Rock non-profit projektnek, amely térítésmentesen, hangszerekkel lát el és ingyenesen oktat zenére iskolásokat szerte az Egyesült Államokban. Paul Simon megteremtette a rock-muzsika költészetét, ösztönösen vonzódott a kisemmizettek, az élet partra vetett szerencsétlenjei, magatehetetlen öregjei iránt, akit az elesettek iránti szeretet, a megsegítésük vágya és rendkívüli tehetsége költővé emelt. Gyakran lép fel segélykoncerteken. 1987-ben társalapítója volt a Gyermek Egészségügyi Alapnak, elindított egy mobil orvosi rendelőt, amely a hajléktalan gyermekek számára, szegény és rászoruló fiatalok egészségügyi ellátását segítik a városi és vidéki helyszíneken, szerte az Egyesült Államokban. A Time Magazin 2006-ban a világunkat formáló 100 legjelentősebb ember közé sorolta őt. 2007-ben elsőként kapta meg a Library of Congress Gerschwin-díját életművéért.

2009. október 29-én és 30-án a rock and roll legendás alakjai léptek fel a Madison Square Garden sportarénában. A kétnapos eseményt minden idők egyik legjobb koncertjének tartják, amely rocktörténelmet írt. A Rock and Roll Hírességek Csarnoka alapításának huszonötödik évfordulóján a műfaj legnagyobb alakjai léptek fel, a múlt század négy évtizedének - az ötvenes éveitől kezdve a kilencvenes évekig - meghatározó egyéniségei. Csak néhány név a sorból: Stevie Wonder, Simon and Garfunkel, Jeff Beck, Crosby, Stills and Nash, Aretha Franklin, Metallica, U2, Bruce Springsteen. A régi ikonok közül feltűnt Jerry Lee Lewis, Smokey Robinson, BB King, Mick Jagger és a többiek.

 

 

Források:
recorder.blog.hu
Simon and Garfunkel wikipédia
Tardos Péter: Rock lexikon. Budapest: Zeneműkiadó, 1980.

Kép:
Paul Simon and Art Garfunkel

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás