facebook youtube rss
2016. november 30. | 23.00

NINO ROTA

Nino Rota, születési nevén Giovanni Rota Rinaldi, olasz zeneszerző, zongorista, karmester, Oscar-díjas filmzeneszerző, 1911. december 3-án született Milánóban, egy zenész családban. Rota csodagyereknek számított, első művét, a L’infanzia di San Giovanni Battista-t 11 évesen komponálta, és már 1923 elején bemutatták Milánóban és Párizsban. A tizenhárom évesen írt Il Principe Porcaro című vígoperáját még ma is játsszák, elsősorban Olaszországban. Írt több operát, komponált balettet, de a világhírt és az Oscar-díjat a filmzenék hozták meg számára. Olyan mesterművek zenéjét szerezte, mint Az édes élet , a 8 és 1/2, a Rómeó és Júlia, A Keresztapa és az Amarcord.

 

1929-ben Rómában tanult a Santa Cecillia konzervatóriumban, Alfredo Casellánál. Közben híres zeneszerzővé és karmesterré vált Milánóban, és elnyerte a Curtis Institute of Philadelphia ösztöndíját, és 1930-1932 között itt tanulta a zeneszerzést. Ezután visszatért Olaszországba, megírta szakdolgozatát egy olasz reneszánsz zeneszerző munkásságáról és megszerezte diplomáját a milánói egyetemen. 1937-ben kezdett el tanítani Bari város konzervatóriumában, amelynek 1950-től haláláig igazgatója volt. Ez idő alatt több operát és balettet komponált, melyek közül a leghíresebbek az Aladino e la lampada magica (Aladin és a csodalámpa), a La visita meravigliosa (Csodálatos látogatás) és az Il capello di paglia di Firenze (A firenzei kalap).

Nino Rota gyermekkorában

Az 1940-es években kezdett el filmzenéket komponálni. Élete során több, mint 150 filmhez írt zenét. A leghíresebb olasz rendezőkkel dolgozott együtt, Federico Fellinivel, Renato Castellanival, Franco Zeffirellivel és Francis Ford Coppolával. Fellini a legkiválóbb munkatársának nevezte Nino Rotát, teljes harmónia és bizalom légkörében tudtak együtt dolgozni. Olyan szoros volt köztük a kapcsolat, hogy Fellini temetésén a felesége, Giulietta Masina megkérte a Mauro Maur trombitást, hogy Nino Rota Improvviso dell Angelo szerzeményét adja elő.


Federico Fellini és Nino Rota

1960-ban mutatták be Az édes élet (La dolce vita) című olasz-francia filmet Federico Fellini rendezésében. A főszerepeket a tavaly elhunyt svéd színésznő, Anita Ekberg és Marcello Mastroianni alakította. Fellini pontosan bemutatja, mennyire befolyásolja az embereket a média, milyen üres, értéktelen életet élnek az irigyelt filmsztárok, és Nino Rota filmzenéje telitalálat. A film az 1960-as cannes-i filmfesztiválon elnyerte a fődíjat, az Arany Pálmát. A film a modern európai filmművészetben mérföldkőnek számít egyrészt a társadalomkritikája miatt, másrészt az epizódszerű építkezés és dramaturgia, az epizódok harmóniájának megkomponálása, a korszerű filmnyelv miatt. Az olasz paparazzo kifejezés Az édes élet egyik szereplője, egy Paparazzo nevű fotós megjelenése óta használatos. A paparazzi a szó többes száma.

Szintén Federico Fellini alkotása a 8 és 1/2, 1963-ban mutatták be a fekete-fehér olasz-francia filmdrámát. Ez a filmtörténet első rendezői önvallomása, benne a művész alteregóját Marcello Mastroianni formálta meg. Számos önéletrajzi motívumot tartalmaz ugyan a film, de nem tükrözi teljes egészében a valóságot, Fellini személyes életét. Ez volt Fellini búcsúja a fekete-fehér filmtől. A 8 és 1/2 filmet világszerte nagy lelkesedéssel fogadták, a Moszkvai Filmfesztivál nagydíjával ismerte el, és Oscar-díjat is kapott. Széles körű hatása a filmművészetre egyértelműen kimutatható Fassbinderen, Truffaut-n keresztül egészen Woody Allenig.

Zeffirelli legnagyszerűbb alkotása, az olasz-amerikai filmdráma, A Rómeó és Júlia, 1968-ban készült el. Shakespeare ismert tragédiájának ez a legnépszerűbb filmváltozata. Zeffirelli szakított az addigi színjátszási hagyományokkal, és a főszerepekre olyan fiatalokat választott, akiknek valós életkora nagyjából megegyezett Shakespeare szereplőinek életkorával. Rómeót a 17 éves Leonard Whiting, Júliát pedig a 16 éves Olivia Hussey alakította. A film és Nino Rota szerelmi témája óriási siker aratott, a filmet négy kategóriában jelölték Oscar-díjra, és a legjobb operatőrnek, valamint a legjobb jelmeznek járó elismerést meg is kapta. Olivia Hussey alakítását a legígéretesebb újonc színésznőnek járó Golden Globe-díjjal jutalmazták. Nino Rota olyan muzsikát komponált, amelynek középpontjában a szerelem áll. Zeffirelli általános elképzeléseinek megfelelően a zeneszerző is kiemelt figyelmet fordított a korhűségre, ami a hangszerelésben és a zenei stílusban nyilvánult meg. A híres szerelmi téma egyszerre idézi fel az ártatlanságot, az első szerelem érzésének hevességét és gyötrelmeit. Ez a szerzemény azóta igazi klasszikus lett.

Nino Rota élete leghíresebb alkotása talán a Francis Ford Coppola által rendezett maffiatrilógia első két részének zenéje. Az első részért még nem, azonban a másodikért már átvehette az Oscar-díjat. 1972-ben mutatták be A Keresztapa (The Godfather) című filmdrámát. Főszerepekben Marlon Brando és Al Pacino. A szervezett alvilág több filmnek szolgált alapötletéül, azonban A Keresztapa vitathatatlanul a legfontosabb film az összes közül. Coppola műve nem csak egyszerűen egy történetet visz vászonra, mozijában elsősorban a cselekmény közege az, amit be kíván mutatni a közönségének. A film kesernyés világát az operatőr, Gordon Willis képei keltik életre. A megdöbbentő érzékkel megválasztott színek, fények, valamint kamera beállítások eredményeként a képei egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a történetnek. Ehhez a világhoz legalább ennyire hozzátartozik még Nino Rota legendássá vált zenéje. „Don” Corleone szerepében Marlon Brando zseniális színészi alakításáért Golden Globe-, valamint Oscar-díjat kapott. A Keresztapát leginkább az különbözteti meg a többi, hasonló témájú alkotástól, hogy hiányoznak belőle a pólusok és a sztereotípiák. Coppola mozijában nincsenek kimondottan pozitív szereplők. A főszereplőket a film „negatív” hőseitől is csak pusztán az választja el, hogy egy másik család tagjai, de módszereik és gondolkodásmódjuk megegyező. A film tizenegy Oscar jelölést kapott, de „csak” három kategóriában nyert (legjobban adaptált forgatókönyv, legjobb film és a legjobb férfi főszereplő).

1973-ban készült az Amarcord című olasz-francia film. A cím jelentése: emlékezem. Federico Fellini világsikerű alkotását önéletrajzi jellegű műnek tartják, bár a rendező többször cáfolta, hogy valóban saját fiatalkori élményei alapján forgatta volna a filmet. Az Adriai-tenger partján fekvő kisvárosban, Riminiben él Titta, a nagyra nőtt kamasz. Miközben a harmincas évek Olaszországában egyre jobban tért hódít a fasizmus, a fiú a felnőtté válás megannyi problémájával küszködik. Az élet leginkább a kisváros utcáin zajlik, melyeken mindenki megfordul, aki él és mozog, ahol naponta elhalad a város szexbombája, az ügyvéd, a romlott nő, a fagylaltos, a pártvezér, mindenki, aki él és mozog a tengerparti kisvárosban. Rimini egyszerre valóságos hely a harmincas évek fasiszta Olaszországában, és a mesék, álmok varázslatos színtere, ami már nincs vagy sosem létezett.

A filmzenéken kívül Nino Rota írt számos zenekari művet, operát, zongoradarabot, kamarazenét, kórusmuzsikát. A zeneszerző leánya, Nina Rota Magda Longari zongoraművésznővel való kapcsolatából született. Nino Rota 67 éves korában, 1979-ben halt meg Rómában, szívelégtelenségben.

 

 

Források:
Ábel Péter (szerk.): Új filmlexikon. 2. köt. Budapest: Akadémia Kiadó, 1973.
Csala Károly, Veress József (szerk.): Filmlexikon. 1. köt. Budapest: Totem Kiadó, 1999.
Nino Rota wikipédia

Képek:
Nino Rota
Nino Rota gyermekkorában
Federico Fellini és Nino Rota

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás