facebook youtube rss
2017. máj. 31. | 23.00

90 éve született Würtz Ádám

Dús képzeletének ezernyi ötletét jelenítette meg részletgazdag könyvillusztrációin és önálló képein. Műveiben a folklórból merített mesés, balladisztikus elemek vegyülnek a klasszikus grafika hagyományaival, létrehozva egy csak rá jellemző, motívumgazdag, szürrealisztikus világot. Magas színvonalú illusztrátori munkásságából kiemelkednek József Attila és Shakespeare műveihez készített grafikái. A főként linómetszetekből és rézkarcokból álló grafikái mellett jelentős szerepet töltenek be életművében a többnyire vegyes technikával készült festészeti alkotásai is. Munkásságának ezen darabjain fantáziavilágát és a rajzi virtualitást a színek hangsúlyos használatával erősíti. A bizánci ikonokat és a magyar népművészetet egyaránt idéző vörös és kék árnyalatokat használja fel képzeletalkotta világának megmutatására. Munkássága a magyar grafika egyik kiemelkedő teljesítménye.

Aki ismeri Würtz Ádám művészetét, rögtön fölismeri rajta a dunántúli népművészet ihletését, azt a fantasztikus mesevilágot, amely belengi a szelíd dombok tövében meghúzódó falvakat, azokat a groteszk rajzos ötleteket, amelyek jellemzik a paraszti faragásokat, tükröket, használati tárgyakat, bútorokat. Egész életen keresztül visszaálmodta az ő dunántúli kis faluját, ilyen képek, motívumok jelzik, mint: üveggolyó szemű kecske néz át a ház tetején, ábrándos kék színű holdvilágos háttér, fehér házon átfutó óra ingája.

János vitéz

A Würtz család

Würtz Ádám a Dunántúl szülötte, Tamásiban született 1927. június 2-án. Az ugyancsak Würtz Ádám-nagypapa valaha kivándorolt Temes megyéből az Egyesült Államokba, szerencsét próbálni. Kosztümszabóként még a New York-i Metropolitan színháznál is dolgozott, csak az első világháború befejezése után gondolt a hazajövetelre. Fia, Würtz József megelőzte ebben, korábban hazajött, megtelepedett Tamásiban, néhány holdon gazdálkodni kezdett, és feleségül vette a helybéli Molnár Arankát. Hat gyermekük született, Würtz Ádám volt a harmadik. Már kisgyermekkorától kezdve rajzolt, zörgő gombfestékkel festett, kamaszkorában már természet után pingált, levelezőlapokat másolgatott. Taníttatására azonban nem volt pénz. 1945 őszén, első iskolái elvégzése után a helyi nyomdában dolgozott, és folytatta a rajzolást, sőt a nyomdában már ólommetszeteket készített a Tamási Híradónak.

Würtz Ádám

Út a Képzőművészeti Főiskoláig

1946-ban fordulat állt be Würtz Ádám életében, a budapesti Derkovits Kollégium felvételt hirdetett, s titokban portrékat, tollrajzokat küldött be. 1946 tavaszán már műtermet rendezett be, olajfestéssel is próbálkozott, reprodukciókat másolgatott. Felvételt nyert, és két évig tanult a Budai Szabad Akadémián. Rajzolás és szobrászat mellett művészettörténetet, zenetörténetet, irodalmat tanult, Kmetty János és Medgyessy Ferenc voltak a mesterei. A Munkácsy utcai esti iskolában tett szakérettségi után, 1948-ban került be a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Pór Bertalan és Hincz Gyula tanítványa volt a festészeti és sokszorosító grafikai szakokon. Diplomamunkája rézkarc-illusztráció József Attila éltéből, továbbá a Hazánk tájai című rézkarc-sorozata.

József Attila: Mama

Tanulmányainak befejezése után a dunaújvárosi művésztelepen ismét rézkarc-sorozatot készített az ottani építkezésekről. 1953-ban kapta első megbízását az Ifjúsági Könyvkiadótól, illusztrációkat Beecher-Stowe: Tamás bátya kunyhója és Mark Twain: Huckleberry Finn című regényéhez. Ezzel életpályájának előkészítő szakasza zárult le. 1955-ben megházasodott, feleségül vette Szentirmai Klárát, házasságukból három tehetséges, művészi indíttatású gyermek született.

Dunaújvárosi építkezés

Shakespeare-illusztrációk, Boccaccio-sorozatok

1958-1959 között sokat utazott, járt Ausztriában, Görögországban, Romániában, a Szovjetunióban, 1961-pedig Kínában. Hazahozta, s átültette művészetébe a más világok, más természet, más fák hangulatát. Vizuális nyelve lírai, pátosz nélküli, gyöngéden humoros, humánus, lendületes előadásmódjában sem tér el a valóságtól, tartózkodik a profán gúnyolódástól. 1964-ben a Magyar Helikon kiadásában jelentek meg a Shakespeare-illusztrációk. Olyanok ezek a képek, mint a pernye hullása, a hó hullása, a konfetti kavargása, a falevelek hullása vagy a felkerekedő madarak rebbenése, megannyi apró mozdulat mini-koreográfiája, érzékelhető, hogy a művész teljesen átélte a kort, a drámák konfliktusait.

Rómeo és Júlia

A Boccaccio-sorozatokon, a színes kompozíciókon pazar látványt kapunk, Würtz igazi teátrumot rendez, elindul a meseszövés, mintha vörös-zöld függönyöket húznának szét. Nemcsak egy portré uralja a kompozíciót, s teszi hangsúlyossá, hanem a körülötte zajló részletek mozgalmassága, és a groteszkül befejezetlen figurák. A grotszkség mindig drámai, sohasem maradéktalanul mulatságos valami.

Boccaccio

Bartók

Würtz Ádám zárkózottságát jobban megértjük a színeken keresztül, a kékkel összefolyatott zöld például a hallgatás, a titokőrzés, a csend tónusa. A fehéres foltok a veszélyt, a mozdulatot jelzik. A balladisztikus hang éppen mert sok befejezetlenséget, sejtelmeset tartalmaz, Würtz legsajátosabb rajzi hangvétele. A Ballada című képen megfordulnak a házak, farkasszemet néznek egymással, egyetlen meghitt tárgy a virágos óra, az alakok már eltűntek a nyáréji táj varázsában, akár árnyéknak, vagy dombnak is vélhetnénk őket. Mesekirály kompozíciója mintha egy ólomkeretes gótikus ablakba öltöztetett király volna. 1969-ben a Bartók-opera rézkarcaival nemzetközi elismerésben részesült Londonban, az Év Legszebb Naptára díj aranyérmét kapta meg. A Fából faragott királyfi kompozícióján szinte eltévedünk a vonal-univerzumba, a vonalak hol markánsak, erőteljesek, hol cérnavékonyak, vagy rövidek, mintegy öltés, hol szétterülnek egy foltban.

Kékszakállú herceg vára

„Az illusztrációk nála sohasem degradálódtak kísérőzenévé. Önálló alkotásként jelentek meg a veretes, vagy éppen mesés szöveg mellett, kiegészítve, továbbgondolva azokat. Karaktereket vázolt néhány vonallal, helyszíneket és eseményeket metszett és oltott egybe, egyetlen lapba sűrítve mindazt, amit a szöveg is csupán sugallni tudott. Aki valaha is olvasott meséket, verseket, Shakespeare műveket Würtz Ádám illusztrációival kísérve, már hiányosnak érez minden más kiadást, mert ezekkel a képekkel lett teljes az élmény, s mélyre ható a katarzis” – írta Würtz Ádámról dr. Sinóros Szabó Katalin művészettörténész.

Fából faragott királyfi

Önálló kiállításai 1964-től voltak látogathatóak Budapesten, de Frankfurtban, Prágában, Helsingborgban, Bolognában és New Yorkban is voltak saját tárlatai. Számos hazai és külföldi könyvillusztrációs díjat, diplomát nyert. l986-ban Tokióban a Nemzetközi Andersen Bizottság IBBY-díjjal tüntette ki.

Források:
Bozóky Mária: Würtz Ádám. Budapest: Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, 1980. (Mai magyar művészet)
Fitz Péter (szer.): Kortárs magyar művészeti Lexikon. 3. köt. Budapest: Enciklopédia Kiadó, 2001.

Képek:
Kormos István mesekönyv illusztrációja
János Vitéz
Würtz Ádám
József Attila: Mama
Dunaújvárosi építkezés
Rómeo és Júlia
Boccaccio
Kékszakállú herceg vára
Fából faragott királyfi

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás