facebook youtube rss
2017. augusztus 28. | 23.00

Magyar Fotográfia Napja – augusztus 29.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége mellett több szakmai, társadalmi szervezet – a fotográfiai közélet aktív szereplője – választotta ki a magyar fotográfia történetéből ezt a jeles napot, amely 2003 óta minden esztendőben a fotókulturális nemzeti örökség és a kortárs fotóművészet értékeire irányítja a társadalom figyelmét. Ez a nap augusztus 29-e, amikor először készült Magyarországon, nyilvános eseményen fénykép, vagy ahogyan akkor nevezték: dagerrotípia, 1840-ben.

Szabó Ferenc fotója

 

Egy kis fotótörténet

Az első fotográfiai témájú magyar nyelvű hírek 1839-ben jelentek meg, de a hazánkban készített első dagerrotípiát és annak készítését csak egy évvel később, 1840. augusztus 29-én mutatták be Budapesten. Ekkor tartotta a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlését, ahol a 31 éves Vállas Antal, mérnök, matematikus, egyetemi tanár és az MTA tagja ismertette a dagerrotípia készítésének módját. A Nemzeti Kaszinó Duna felé néző termeiben egybegyűlt társaság tagjai arra kaptak választ, hogy hogyan lehet a fénysugarak segítségével maradandó képet alkotni egy olyan ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek. Az elkészült két kép a Dunát és a Királyi Várat ábrázolta, de a korabeli beszámolók szerint nem sikerültek tökéletesen. Az eredeti Daguerre-Giroux fényképészeti felszerelést egy évvel korábban, 1839-ben vásárolta Nagy Károly Párizsban. A feltalálás idején még 15-30 perc volt az expozíciós idő, ami 1842-re már csak 10-60 másodpercet vett igénybe. Az első magyar nyelvű fényképészeti szakkönyvet német nyelvből dr. Zimmermann Jakab fordított le 1840-ben, a címe: Daguerre képei elkészítése módjának leírása.

Mai Manó Ház

Az épület első gazdája, Mai Manó (1855-1917), császári és királyi udvari fényképészmester, szakíró, a maga korában a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselője. A kor szakmai közéletének vitathatatlan tekintélye, alapítója és főszerkesztője A Fény című lapnak. Mai Manó császári és királyi udvari fényképész és felesége, Rothauser Etelka 1892. január 30-án 35.000 forintért vásárolta meg a Nagymező utca 20. szám alatti egyemeletes lakóházat. Egy évvel később Mai Manó lebontatta a régi házat, és helyébe egy új, három emeletes műteremházat építtetett Mann József építészmesterrel.

Mai Manó felvétele a műteremházáról, 1895

A pincével, a földszinti belépővel, a félemeleti galériával, az első emeleti kiállító teremmel, a második emeleti üvegműteremmel, a felette lévő könyvtárral és a legfelső rész kettéosztott terével pontosan nyolc bejárható szintet rejt a kívülről három emeletesnek látszó épület. A műteremház gazdagon díszített neoreneszánsz, historizáló külső homlokzatot kapott, szobrok, domborművek, díszítések és terrakotta lapokra festett freskók díszítik. Az épület 1894-ben készült el. 1931-ben a fényképész fiától megvásárolta Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége Rozsnyai (született Senger) Mici, művésznevén „Miss Arizona”. Ők építették az addig üres udvarba a három szintes Arizona mulatót, mely 1944-ig működött, amikor is a tulajdonosokat elhurcolták. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, iskola, bemutatóterem volt, majd a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta 30 éven át.

 

A Magyar Fotográfiai Alapítvány 1996-tól kezdve tudta kivásárolni a bérleti jogokat a bent lakó bérlőktől. A félemeleti Mai Manó Galéria 1995-ben, a Magyar Fotográfusok Háza az I. és II. emeleten 1999. március 18-án nyílt meg benne.

 

Mai Manó Ház napjainkban


Orbán Ottó: Halas István fényképe 1985-ből: Kornis Mihály és Esterházy Péter

Röhögnöm kell, ha rájuk nézek… Két beszart kamasz!
Két szabadsághős, aki majdnem eljutott az érettségiig,
de látomása támadt, és bekente vajjal az osztályfőnök székét,
s most várja a püspöki kar döntését, a kiközösítést és a máglyahalált…
Esterházy féllábon áll egy pocsolyában,
hegyes csőrével megcélozza a békát,
és – reccs! – telibe találja: leír egy mondatot…
Kornist kolbásztöltővel töltötték bele a nadrágjába,
a bőrével érzékel, mindenre rá kell feküdnie…
Milyen fényesség öltözteti mégis arany páncéljába őket?
Esterházy nem mondja: „Igazgató úr, kérem, a Mityu volt!”
Kornis sem, hogy Ime, zsidó bűnhődik a pápista vétkeért!
Csak állnak ott, és némán bámulnak egy kurta öröklét kattanó gépszemébe;
minden kor hőse olyan, csak jobb kiadásban, mint maga a kor.

 

Urbán Ádám PéldaKépek című nagyon érdekes kisfilmjében kortárs magyar fotóművészek mesélnek egy-egy fontos képük történetéről.

 

 

A MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége) 2003 óta rendezi meg a Magyar Fotográfia Napjához kapcsolódó ünnepségsorozatot, ekkor köszönti és díjazza a legjobb és a legtehetségesebb fotósait, ez alkalommal adják át az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja és az Év Fotográfusa címeket. 2015 óta ez az esemény egybeesik a megújult szerkesztésű Fotó Hungarikum kötet megjelentetésével és az azonos című kiállítás megtartásával. 2016-ban Lakatos Krisztián lett az Év Fotográfusa a Dawn of Dunaszeg című képével, az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja címet a Győri Fotóklub Egyesület nyerte el.

 

Lakatos Krisztián (Szigetköz Fotóműhely): Dawn of Dunaszeg

 


Források:
Jeles Napok
MAFOSZ
Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház

Képek:
Szabó Ferenc: Religion
Daguerre kötet magyar nyelven
Mai Manó Ház, 1895
Mai Manó Ház napjainkban
Dawn of Dunaszeg

 

Tovább a kategóriában: « Czóbel Béla AUGUSZTUS 20. »

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás