facebook youtube rss
2017. szeptember 29. | 23.00

Zenei Világnap – október 1.

Az élet keresztjei olyanok, mint a kotta keresztjei: felemelnek. (Beethoven)

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A Zene Világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Pachelbel: Canon

Pachelbel a német barokk zene korának, a 17. század második felének egyik legjelentősebb orgonistája, zeneszerzője, akit Johann Sebastian Bach egyik legfontosabb előfutárának tekintenek. Leghíresebb műve a D-dúrban írt kánon. A videón olyan klasszikusok képeit láthatjuk, mint Botticelli, Caravaggio, Degas, El Greco, Klimt, Monet, Rembrandt, Renoir, Rubens, Vermeer, Delacroix és mások.

Számtalan könnyűzenei felvétel, dal született, melyre inspiráló hatással volt a Canon, a http://www.pachelbelcanon.com linken meg lehet nézni ezeknek a daloknak a listáját, csak néhány név az előadók közül: Beatles, Bob Marley, Aphrodite s Child, Dire Straits, U2.

 

Vivaldi: Mandolin Concerto in D Major, RV 93

Antonio Vivaldi mandolinra írt versenyművének 3. tétele, a gyors ütemű, vidám allegro csendül fel. A képeken a kevéssé ismert Edouard Bisson, francia festő bájos képei láthatóak.

Edvard Grieg: Peer Gynt szvit – Morning Mood

A Morning Mood az egyik legismertebb és legnépszerűbb kompozíciója Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeményére írt szvitjének. A képek Christian Shole, osztrák festő, illusztrátor és fotós munkáit mutatják be.

 

Enaid: Avalon

Avalon, az Arthur király mondakör egyik kulcsfontosságú színtere. Avalon volt az a paradicsomi hely, ahol örök nyár, fiatalság és zavartalan béke uralkodott. Bámulatos éghajlata lehetővé tette, hogy rajta minden jó megteremjen. Tündérek lakták ezt a sziget, és bizony könnyen lépre csalhatták és átvihették a tudatlan arra járót a Tündérek Országába, ahonnan igazán ritkán volt csak visszaút. A lemezről a merlin titka című dal csendül fel. A képeken Maxwell Armfield könyv illusztrációit láthatjuk.

Bartók Béla: Román népi táncok

A hattételes mű hat táncból épül fel, de mivel az utolsó kettőt Bartók szerkezetileg teljesen egybekomponálta, sokszor Öt román tánc néven szerepel. Ezek a bottánc, a körtánc, a topogó, a Bucsumi tánc (Bucsumból származó tánc), a polka és az aprózó. Az koncert felvételen a Muzsikás együttes és a Danubius zenekar adják elő a művet a Zeneakadémia nagytermében.

 

Góbé zenekar

10 éves a Góbé zenekar, Budapesten alakult a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékeiből, később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatták a tanulmányaikat. A zenekar megalakulása után rögtön belevetette magát a budapesti underground táncházas/folk életbe, és számtalan klubban, táncházban, népzenei és néptáncfesztiválon szerepeltek. A tradicionális népzenei vonal mellett más zenei irányokba is kitekintenek, feltett szándékuk, hogy a népzene, mint többnemzetiségű kultúrkincs a hazai és nemzetközi könnyűzenei paletta szerves részévé váljon. Céljuk, hogy divatba hozzák a népzenét, új, mindenki számára élvezhető, közérthető formában, átlépve a stílusok és kategóriák szabta határokon.

 

Zene nélkül az élet tévedés volna (Friedrich Nietzsche)

 

Képek:

 

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás