facebook youtube rss
2018. szeptember 30. | 23.00

Október 1. Zenei Világnap

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét a Zene világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

Johann Pachelbel: Canon

Pachelbel a német barokk zene korának, a 17. század második felének egyik legjelentősebb orgonistája, zeneszerzője, akit Johann Sebastian Bach egyik legfontosabb előfutárának tekintenek. Nürnbergben született, ami akkor Európa egyik kulturális központjának számított. Két érdekesség az életéből, hogy már 15 éves korában az altdorfi egyetem hallgatója lett, és 14 gyermeke született.

Elsősorban billentyűs hangszerekre írt zenéket, a zenei témákba olasz zenei elemeket is beépített. Kéziratban fennmaradt 95 Magnificat-fúgája, 60 orgonára írt korálja, 16 toccátája, 26 nem-liturgikus fúgája, 17 billentyűs szvítje, és sok egyéb kisebb szerzeménye, kamarazenék, áriák.

A D-dúr kánont, (Canon in D major) 1680-ban írta, az orgonán mesés hangot adott. A kánon tartalmaz egy speciális szekvenciát, amelyet széles körben tanítanak a zeneművészeti oktatásban, a zeneelmélet tantárgy keretében. A szekvencia egy szerkesztési mód, mely azt jelenti, hogy egy rövid zenei részlet többször ismétlődik a hangsor egymás utáni fokain.

Canon ihlette dalok

Számtalan könnyűzenei felvétel, dal született, melyre inspiráló hatással volt a Canon, a http://www.pachelbelcanon.com oldalon megnézhetjük ezeknek a daloknak a listáját, csak néhány név az előadók közül: Beatles, Bob Marley, Aphrodite’s Child, Dire Straits, U2. Jó böngészést kívánok hozzá!

Az Aphrodite’s Child (Aphrodité gyermeke) görög fiatalokból álló rockegyüttes volt a 60-as-70-es évek fordulóján. Három lemezük jelent meg 1968-1971 között. A tagjai közül ketten később egyénileg is világhírnévre tettek szert, ők Vangelis és Demis Roussos. A zenekar szellemi vezére, a legtöbb dal írója Vangelis volt, Roussos egyedülálló hangja pedig kitűnően illett a kor dalaihoz. Első világslágerük az „Rain And Tears” („Eső és könnyek”) lett, amely örökzöld klasszikussá vált.

Lajkó Félix: Bokorból

Lajkó Félix Liszt Ferenc-díjas magyar világzenei hegedűművész és zeneszerző. Virtuóz módon kezeli a hegedűt, emellett kiválóan játszik zongorán és citerán is. A vajdasági Topolyán született 1974. december 17-én, nős, lánya Lajkó Léda.

A citerával 10 éves korában ismerkedett meg, míg a hegedűvel hatodik osztályos korában került közelebbi kapcsolatba. A szabadkai zenei középiskolát elhagyva, Budapestre utazott, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Számos ismert zenésszel dolgozott együtt, mint Szabados György, Boris Kovač, a francia Noir Désir zenekar, Alexander Balanescu, Boban Markovič.

Színházi- és filmzenéket is komponál, számos lemeze jelent meg. 2008-ban, a 39. Magyar Filmszemle Arany Orsó díját Mundruczó Kornél Delta című filmje kapta, melyben főszerepet játszott.

2009-ben jelent meg a Bokorból című album, a lemez egy nyári, erdei barangolás során, a palicsi fák között került rögzítésre. Nyugalmat, természet közeli zenei gondolatokat ébresztő légkörben megfogalmazott dallamokat születtek.

A címadó dalt hallhatjuk Lajkó Félix előadásában, kiegészülve a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral.

Góbé zenekar: Mindenkinek komendálom

A Góbé zenekar 2007 őszén jött létre Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola négy tanulójából, Kárpát-medence különböző szögleteiből érkező ifjú muzsikusokból. A zenekar tagjai komoly képzettséggel bírnak a klasszikus zene terén, és elkötelezettséget éreznek a hagyományos népzene minél hűbb elsajátítása és megszólaltatása ügyében. A magyarszováti, a szászcsávási, a csíki, a moldvai és a dunántúli népdalok, balladák és dallamok magától értetődő természetességgel kapaszkodnak össze a jazz, a blues, a country és a klasszikus zene elemeivel, kialakítva a Góbéra jellemző egyéni zenei szövetet. A népzene világszerte mindig is szerves része volt zenei kultúrának, folyamatosan hatást gyakorolt a kortárs műfajokra. A népzene - bár nem a hagyományos értelmében - ma már a városi klubokban, táncházakban él tovább.

2011-ben, az A38-on rendezett tehetségkutatón a legjobb fiatal világzenei együttes lett a Góbé. A következő évben a hajó stúdiójában készítették el bemutatkozó lemezüket, amelyen már saját szerzeményeiket hallhatjuk. Koncertjeiket vendégként megtisztelte már a műfaj néhány hazai kiválósága, mint Porteleki László, Csík János vagy Ferenczi György.

 

Mindenkinek komendálom

 

Nincsen magasabb az égnél, nincs nagyobb a szerelemnél.
Ki nem hiszi próbálja meg, mert én magam is úgy tanultam meg.
Mindenkinek komendálom, hogy a szerelemnél jobb az álom.
Mert az álom nyugodalom, a szerelem meg szív fájdalom.
Jáger Jóska oly szegény vót, hogy még csak koporsóra sem vót.
Hogy úgy fekszik a főd gyomrába, egy kis fekete subában.

 

Közérdekű

Kapcsolat

Cím:
Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtár
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
Postacím: 7401 Kaposvár Pf.: 16.

Telefon:
82/505-936 – Olvasószolgálat, információ
82/505-934 – Kiss Gábor könyvtárigazgató
82/505-800/1307 m. vagy 1308 m. könyvtárközi kölcsönzés
82/505-935 – Fax

E-mail:
lib [KUKAC] ke [PONT] hu • kvtkozi [KUKAC] ke [PONT] hu (könyvtárközi kölcsönzés)

facebook youtube rss

Megközelíthetőség

Írjon nekünk!

© 2018 Kaposvári Egyetem • Egyetemi Könyvtár. Minden jog fenntartva!

Please publish modules in offcanvas position.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat

0
megosztás